Mai mulți sindicaliști, între care liderii sindicali din Complexul Energetic Oltenia Gabriel Căldăruşe și Constantin Creţan, au făcut, luni, greva foamei. Nemulţumirea celor patru vine deoarece oficialităţile din CEO au decis ca sediul societăţii să fie mutat la Bucureşti, dar şi pentru că vor reducerea unui spor acordat salariaţilor care lucrează în timpul nopţii.
„Se tergiversează aboslut orice şi ne trezim întotdeauna în faţa faptului împlinit. Ni s-a spus că ne va fi prezentat programul de reorganizare, dar nu a fost prezentat. Inclusiv mutarea sediului CEO se face cu o lipsă totală de transparenţă. În primul rând ne interesează locurile de muncă ale salariaţilor care sunt puse în pericol şi veniturile angajaţilor. Este absurd să iei o măsură unilaterală de tăiere a sporului de noapte, în condiţiile în care nu s-a întrunit comisia mixtă pentru a se discuta. Considerăm că este o sfidare şi o bătaie de joc la adresa salariaţilor din cadrul Complexului Energetic Oltenia şi nu mai avem absolut încredere în orice situaţie care ne va fi prezentată de azi înainte“, a spus Gheorghe Căldăruşe, preşedintele SMEO.
CEO a transmis un comunicat de presă prin care s-a specificat că s-a făcut o analiză la nivelul conducerii executive şi administrative a Complexului Energetic Oltenia S.A., iar Consiliul de Supraveghere a decis să propună Adunării Generale a Acţionarilor mutarea sediului social al companiei la Bucureşti.
Compania deţine un sediu în Bucureşti, iar sediul social va putea fi mutat la respectiva adresă.
Printre considerentele avute în vederea luării acestei decizii au fost: necesitatea asigurării unei colaborări permanente cu o serie de instituţii care au sediul în Bucureşti (Ministerul Energiei, Ministerul Mediului, Ministerul Finanţelor Publice, ANRM, ANRE, Consiliul Concurenţei, bănci ); desfăşurarea în condiţii optime a întâlnirilor de lucru cu instituţiile care au sediul în Bucureşti şi eliminarea cheltuielilor de deplasare în acest scop; facilitarea desfăşurării şedintelor AGA la noul sediul social, având în vedere că toţi actionarii societăţii au sediul în Bucureşti.
S-a avut în vedere “lărgirea ariei de selecţie a specialiştilor necesari unei viziuni moderne asupra conducerii şi funcţionării companiei; participarea conducerii CEO la evenimentele derulate în domeniul energetic, aşa cum se întâmplă cu conducerile altor companii similare, care au sediul în Bucureşti, deşi activitatea o derulează în alte zone din ţară (Nuclearelectrica, Hidroelectrica, Electrica, Transelectrica s.a.)” se arată în comunicat. Un alt criteriu pentru care s-a decis mutarea este asigurarea cadrului de obiectivitate şi de transparenţă necesar eliminării oricărei suspiciuni de influenţă a vreunui factor extern activităţii companiei; asigurarea unei protecţii sporite pentru generarea, transferul şi controlul datelor cu caracter intern; profesionalizarea şi modernizarea conducerii şi proceselor interne prin accesul facil la expertiză, şcolarizare şi perfecţionare continuă.
Consiliul de Supraveghere al Complexului Energetic Oltenia S.A. a mai precizat că prin mutarea sediului, bugetele locale nu au de suferit.