Cum nu cred, încă o dată, în coincidenţe, voi spune că declanşarea anchetei penale împotriva celor doi parlamentari PSD este cusută cu aţă albă. O răzbunare. O atenţionare pentru alţii. O execuţie publică. Şi asta indiferent de conţinutul dosarului. A unui dosar pe care, în definitiv, nimeni nu-l cunoaşte. Mădălin Voicu şi Nicolae Păun plătesc pentru proiectul Legii amnistiei şi graţierii. Nota de plata le-o serveşte tandemul Coldea – Koveşi.
Să ne amintim! În 2014, cei doi parlamentari au depus proiect de act normativ care a stârnit mare vâlvă. El a făcut şi obiectul unor intervenţii ale candidaţilor prezidenţiali, în plină campanie. În raport cu actul normativ s-au pronunţat Ambasadele, precum şi alte instituţii ale societăţii civile. În cele din urmă, proiectul legii amnistiei şi graţierii a fost aruncat la coşul de gunoi. Iar nota de plată vine azi. Semn că binomul nu uită. Iar cine intră în „câmpul tactic”, mai devreme sau mai târziu, calcă pe o mină. O mină ce pare pusă, în unele situaţii, dinadins.
S-au întrebat mulţi de ce tocmai cei doi parlamentari, ambii romi şi reprezentanţi ai romilor, au iniţiat acest proiect de lege. De ce ei şi nu alţii? Motivul nu este atât de complicat de aflat şi de explicat. Cei mai mulţi dintre deţinuţii din penitenciarele României sunt de etnie romă. Un mare procent al acestora îl reprezintă oameni condamnaţi pentru infracţiuni relativ uşoare. Penitenciarele sunt supraaglomerate, condiţiile de viaţă sunt mizerabile, iar statul nu a asigurat pârghiile necesare reeducării deţinuţilor şi reintegrării acestora în societate. Este unul dintre motivele pentru care toţi oamenii cu capul pe umeri, inclusiv avocatul poporului, susţin că este necesară o lege a amnistiei şi graţierii. Întrucât cei doi parlamentari reprezintă etnia romă, este de înţeles de ce tot ei au fost şi iniţiatorii proiectului de lege.
Conform unui “modus operandi system”, pe care analiştii l-au identificat de mult, autorii unei asemenea iniţiative, care se ciocnesc cu statul totalitar şi care şubrezesc atotputernicia SRI şi DNA, trebuie, nu numai pedepsiţi exemplar, nu numai izolaţi politic şi social, ci şi anatemizaţi. În acest scop, s-a lucrat, la greu, începând din 2014 până acum, pentru ca Voicu şi Păun să poată fi arătaţi cu degetul drept oameni corupţi. Vezi Doamne, ei de aceea au iniţiat acel proiect de lege, pentru a se face scăpaţi ei înşişi, în eventualitatea în care vor fi prinşi cu mâna în borcanul cu miere.
Până aici nimic uimitor. Ultimul eveniment nu este surprinzător nicidecum. Ele este conform modului de operare al binomului. Alte lucruri însă surprind.
Surprinde, de pildă, impotenţa presei, aşa-zis independente. Chiar nu sesizează aproape nimeni ce se întâmplă? M-aş fi aşteptat la o reacţie pe măsură. Ea a lipsit. În cazul lui Mădălin Voicu, este şi mai uimitoare această tăcere. Pentru că, dincolo că a iniţiat acest proiect de lege, Mădălin Voicu este cunoscut prin numeroasele sale intervenţii pe posturile televiziunilor de ştiri, în favoarea respectării drepturilor omului şi a sancţionării abuzurilor săvârşite adesea de procurori, în numele luptei împotriva corupţiei. M-aş fi aşteptat ca un mare număr de analişti politici sau de simpli jurnalişti să fi sesizat o legătură ciudată între această poziţie consecventă a lui Mădălin Voicu şi dosarul penal care se dresează acum.
Al doilea lucru care mă surprinde este politica pe care încearcă să o facă domnul Liviu Dragnea, din poziţia pasageră de preşedinte PSD. În loc să fie rezervat, în loc să fie circumspect, în loc să lase logica să-şi spună cuvântul, domnia sa se grăbeşte să şuteze înainte, anunţând, ritos, că PSD va vota pentru ridicarea imunităţii lui Mădălin Voicu. Aşa cum va proceda partidul în toate situaţiile. Păi atunci, mă întreb şi întreb, de ce mai există Constituţie? De ce mai este consacrat, prin legea fundamentală, dreptul Parlamentului – care, în acelaşi timp, înseamnă şi o obligaţie – de a analiza, cu seriozitate şi răspundere, solicitările procurorilor şi de a se pronunţa. Pro sau contra.
De unde ştie Liviu Dragnea, fără ca încă în Parlament să existe un dosar în acest sens, că cei doi parlamentari se fac dinainte vinovaţi, într-o asemenea măsură încât ar trebui arestaţi? De unde ştie Liviu Dragnea, fără să fi citit o literă din dosarul acestora, că procurorii nu ar avea posibilitatea să îşi ducă ancheta la bun sfârşit fără să-i arunce pe aceştia după gratii?
Iar PSD, ce Dumnezeu a ajuns? O turmă de oi de teracotă? La fel cum a ajuns şi Parlamentul însuşi. Un partid care altceva nu ştie decât să instituie noi restricţii şi noi forme de cenzură, sub formă legii anti-defăimării?
Sunt câteva întrebări cărora li se pot adăuga multe altele, la care, mai devreme sau mai târziu, vom primi un răspuns corect. Pe care ni-l va da istoria.