vineri, octombrie 4, 2024

Ultima ora

Sport

Codul de procedură civilă se modifică din nou

Codul de procedură civilă va fi modificat, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă adoptat, miercuri, 3.02.2016, de Guvern. Concret, noile prevederi vizează executarea silită, care se va realiza după noi reguli, în sensul în care aceasta nu va mai putea fi încuviinţată de executorii judecătoreşti, ci doar de instanţa judecătorească.

Guvernul  a adoptat  în şedinţa de miercuri un  Proiect de Ordonanţă de urgenţă  pentru modificarea Codului de procedură civilă, prin care reinstituie  controlul judecătoresc preventiv asupra declanșării procedurii de executare silită.

Concret, odată ce documentul aprobat, ieri, de Executiv va fi publicat în Monitorul Oficial şi va începe să îşi producă efectele, vor fi introduse în Codul de procedură civilă noi modificări în ceea ce priveşte  procedura de executare silită.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Astfel,  executarea silită  nu va mai putea fi încuviinţată de executorii judecătoreşti, ci doar de instanţa de judecată, cea care va efectua  un control judecătoresc preventiv asupra declanșării procedurii de executare silită propriu-zisă, ca garanție a respectării dreptului justițiabililor la un  proces echitabil. 

Vă reamintim că, din octombrie 2014, odată cu intrarea în vigoare a Legii nr. 138/2014, care a modificat la rândul ei Codul de procedură civilă, competența de încuviințare a cererii de executare silită  a aparținut executorilor judecătorești. La acel moment, iniţiatorii actului normativ  invocau o creştere a volumului de activitate a instanţelor de executare din cauza numărului relativ mare de cereri de încuviinţare a executării silite. Astfel, pentru a rezolva acea situaţie, s-a decis eliminarea etapei de încuviinţare a executării silite din competenţa instanţei şi atribuirea acestei sarcini executorului judecătoresc.

Totuşi, de îndată ce documentul aprobat, ieri, de Executiv va apărea în Monitorul Oficial,  se va reveni la situaţia anterioară lunii octombrie 2014, prin care executările judecătoreşti vor fi declanşate prin decizia instanţei.

Potrivit unui comunicat de presă remis, miercuri, de Guvern, prin documentul adoptat, ieri, vor fi puse  de acord dispozițiile Codului de procedură civilă cu Constituția României, precum și cu  decizia nr. 895 din 17 decembrie 2015  a Curţii Constituţionale, prin care s-a constatat  că declanșarea executării silite fără un control judecătoresc prealabil încalcă exigențele dreptului la un proces echitabil, prin lipsa garanțiilor de imparțialitate și independență, specifice  numai  instanțelor judecătorești.

"Totodată, Curtea Constituțională a reținut că încuviințarea executării silite  nu poate fi delegată executorului judecătoresc, acesta nefăcând parte din autoritatea judecătorească", este precizat în documentul citat, care mai arată că încuviinţarea executării silite constituie o etapă care își pune amprenta asupra întregii proceduri de executare silită.

Ce alte modificări va suferi Codul de procedură civilă?

De asemenea, prin proiectul de act normativ adoptat ieri, Codul de procedură civilă va suferi câteva modificări şi în ceea ce priveşte  regimul căilor de atac, în sensul că:

încheierea de admitere a cererii de încuviinţare a executării silite nu este supusă  niciunei căi de atac; rămân însă  aplicabile dispoziţiile referitoare la posibilitatea de a cere, pe calea contestaţiei la executare, anularea încheierii prin care s-a admis cererea de încuviinţare a executării silite, dacă  a fost dată  fără  îndeplinirea condiţiilor legale;

încheierea de respingere a cererii de încuviinţare a executării silite poate fi atacată  numai cu apel, exclusiv de creditor.

Atenţie! Proiectul de ordonanţă de urgenţă nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie publicat în Monitorul Oficial.

 

 

Politica