sâmbătă, septembrie 28, 2024

Ultima ora

Sport

Valentine’s Day, Exploziv la Teatrul „Marin Sorescu”

Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova are o iniţiativă care să apropie mai mult spectatorii de actori, să se creeze o conexiune între cele două părţi, dincolo de scenă. Începând din 16 februarie, ia startul proiectul „Ia te uită” care se va desfăşura în sala cu aceeaşi nume a naţionalului craiovean.Vor avea loc întâlniri ale spectatorilor cu artişti în fiecare zi de marţi, de la ora 12.00.

„Primul proiect îl numim „Ia te uită”, ca să putem pune în valoare şi spaţiul, încercăm să apropiem foarte mult spectatorii de actori. Am ajuns la concluzia că de foarte mulţi ani, teatrul este foarte bine situat din punct de vedere repertorial, ca imagine, ca valoare. Proiectul pe care îl declanşem în luna februarie, respectiv pe 16 este un eveniment în care încercăm să aducem actorii în faţa spectatorilor, actorii priviţi altfel, pentru că până acum i-am privit doar prin prisma personajelor pe care le interpretează, a conceptelor regizorale şi a punerii în pagină a unui text, a unei idei regizorale. Din 16 februarie, prima întâlnire va fi cu actriţa Geni Macsim şi pe 23 februarie cu domnul Ilie Gheorghe în spaţiul „Ia te uită” unde sperăm ca actorii să ajungă în situaţia în care să se destăinuie publicului mai mult decât prin vorbele unor autori, să putem să-i cunoaştem şi dincolo de personajele pe care le interpretează. Proiectul îl dorim în fiecare zi de marţi, de la ora 12.00, să-l transformăm într-o stagiune personală a actorilor, permanentă. Din ea nu vor face parte numai actorii teatrului, ci şi artişti cunoscuţi, artişti interpreţi, muzicieni plastici, pe care să-i cunoască lumea altfel decât prin opera lor. Aşteptăm lumea să vină, ca actorii să aibă şansa să se apropie mai mult de spectatori şi spectatorii să se bucure mai mult de om, nu de artistul respectiv”, a declarat Adrian Andone-şef Seviciu Direcţia Artistică din cadrul Teatrului Naţional „Marin Sorescu”.

“Teatrul are şi o altă direcţie în afara spectacolului propriu-zis de teatru clasic, e vorba de proiecte pe care le facem în general cu artişti din mai multe domenii, tocmai pentru a diversifica oferta culturală şi de a transforma această instituţie central plasată ca şi un centru al artelor şi al culturii din regiune”, a completat şi Alexandru Boureanu, managerul Teatrului Naţional ,,Marin Sorescu,,.

Policlinica Buna Vestire Craiova

 

Exploziv spectacol şi Casual Band concert

Iubitorii de teatru sunt aşteptaţi pe 14 februarie la naţionalul craiovean pentru a sărbători ziua de Valentine’s Day într-un mod inedit. Teatrul şi muzica se vor îmbina într-un spectacol mai aparte, Un 14 februarie Exploziv, de la ora 18.30, la sala I.D Sîrbu. Preţul este de 30 de lei, iar la eveniment vor participa Nataşa Raab, Raluca Păun, Romaniţa Ionescu, Ioana Manciu, Monica Ardeleanu, Marian Politic, Alex Calangiu, Ștefan Cepoi, Cătălin Miculeasa, Andrei Ștefănescu.

„Nu încercăm să promovăm spectacolele, spectacolele au în general un public destul de targetat şi clar, vin în completarea colegului meu, actorul este singura resursă artistică pe care o avem de vândut, dar alături de el am spus şi data trecută şi publicul este la fel de important, vor trebuie găsite acele pârghii prin intermediul cărora să interacţionăm mai mult cu publicul nostru. Ne-am gândit la un 14 februarie-o zi adoptată de România, acest Valentine’s Day să sărbătorim evenimentul chiar dacă avem un Dragobete şi era mai interesant să-l promovăm în cultura naţională. Dar dacă lumea este deja bine ancorată în acest 14 februarie, am zis să combinăm acest eveniment, cu un spectacol de teatru şi invitarea unui grup de muzică, Bogdan Uţă şi band-ul său Casual Band, ca în ziua de 14 februarie să putem organiza un eveniment de petrecere a acestei sărbători împreună cu publicul la teatru nu numai cu vizionarea unui spectacol, ci şi prin invitarea unui eveniment muzical în completarea acestui spectacol. Spectacolul are loc la Sala Studio, apoi urmează o întâlnire cu publicul, atât cu actorii cât şi cu Bogdan Uţă”, a mai precizat managerul Teatrului.

Bogdan Uţă a dat câteva detalii despre evenimentul din data de 14 februarie.

„Este un spectacol special, este ceea ce-mi doream să regăsesc în Craiova, ceea ce am văzut în alte locuri şi peste hotare, o zi în care să se întâlnească teatrul şi muzica. Muzica este pe măsură, genurile cafe-concert, jazz, cum ştim noi să ne exprimăm mai bine cu mesajul dragoste”, a spus Bogdan Uţă.

De duminică, vine la Craiova Peter Schneider, cel care a mai montat pe scena Teatrului Naţional „Hotel Baltimore”. Va lucra la proiectul „Iulius Caesar”, care va reprezenta Teatrul Naţional din Craiova, în cadrul Festivalului Shakespeare.

„Este un spectacol inedit, pentru că în această producţie se va folosi cea de-a şaptea artă, adică proiecţia video, filmul. Două luni de zile Peter Schneider se va afla la Craiova. Totul este programat la secundă, foarte bine organizat, este o mişcare de forţă enormă, lucrează cu oameni din străinătate şi artişti români, videoartişti din Olanda, America”, a spus managerul.

Există confirmarea finanţării pentru Festivalul Shakespeare, dar momentan nu se ştie cu exactitate suma alocată.

Câştigătorul concursului pentru realizarea web-site-ului Festivalului Shakespeare este Bogdan Morar, freelancer, 32 de ani. La competiţie s-au înscris 13 persoane, iar premiul a constat în oferirea sumei de 2.000 de lei pentru realizarea site-ului.

„A fost greu să desemnăm câştigătorul, dar important a fost profesionalismul cu care Bogdan a răspuns la instrumentele de modificare şi solicitări, la adaptarea conţinutului materialelor despre Festival”, a spus Alexandru Boureanu.

În această perioadă au loc repetiţiile la spectacolul „Rinocerii” care va pleca în turneu în Liubliana între 18 şi 21 martie, apoi într-un turneu la un Festival Internaţional la Voronej în Rusia, în perioada 30 mai-6 iunie. Astăzi încep repetiţiile la „Fata babei şi fata moşului”, o adaptare după Ion Creangă, în regia Ralucăi Păun şi muzica lui Marius Hristescu.

 

80 de ani de la naşterea poetului Marin Sorescu, marcaţi la Teatru

“La sfârşitul lunii februarie urmează un eveniment important pentru cultura locală şi naţională, aniversarea celor 80 de ani de la naşterea marelui poet Marin Sorescu, patronul teatrului, pe 29 februarie în care vor fi lansări de carte, spectacole, recitări, povestiri despre Sorescu spuse de actorii teatrului, spectacolul va avea o anumită regie pe care o va face Alina Rece, va avea loc atât la sala „Ia te uită” cât şi pe scena mare a Teatrului Naţional. Am desemnat şi câştigătorul ediţiei a 7-a pentru concursul de tineri regizori, este un regizor român stabilit în Anglia, a făcut facultatea acolo, Alexandru Istudor, va fi montat un spectacol în noiembrie-decembrie anul acesta după nişte dramatizări realizate de dânsul”, a mai adăugat Alexandru Boureanu.

 

 

 

 

Politica