miercuri, octombrie 2, 2024

Ultima ora

Sport

CEO trebuie să oprească Unitatea 7 Turceni

Complexul Energetic Oltenia este obligat să oprească activitatea blocului energetic numărul 7 al Termocentralei de la Turceni. Asta susţin reprezentanţii Greenpeace România. 

„În urma unui control efectuat de Garda Naţională de Mediu, ca urmare a sesizării făcute de către organizaţiile non-guvernamentale Greenpeace şi Bankwatch, Complexul Energetic Oltenia este obligat să oprească activitatea blocului energetic numărul 7 al Termocentralei de la Turceni. Blocul energetic nr. 7 nu îndeplineşte condiţiile de funcţionare conform legislaţiei privind emisiile industriale.

La începutul lunii ianuarie a anului 2016, organizaţiile de mediu Greenpeace şi Bankwatch au constatat funcţionarea grupului energetic 7 al Termocentralei Turceni, în ciuda faptului că acesta îşi epuizase perioada de funcţionare la începutul anului 2014. Grupul energetic 7 a avut din 2006 o scutire de la îndeplinirea obligaţiilor legale de reducere a poluării, sub forma unui angajament de a mai funcţiona doar 20.000 de ore începând cu 2008, până cel târziu la 31 decembrie 2015. Conform acestei derogări, timp de  5-6 ani grupul 7 a poluat până la de 10 ori mai mult decât normele legale general valabile sau faţă de alte grupuri energetice de la Turceni. Cele 20.000 de ore au fost epuizate în 2014”, se arată într-un comunicat de presă al Greenpeace România.

Policlinica Buna Vestire Craiova

 

Garda de Mediu Gorj a demarat un control la CEO în urma sesizării transmise de Greenpeace România şi Bankwatch România. Greenpeace arată că, în urma controlului, Garda de Mediu a dispus “sancţionarea contravenţională a operatorului economic, […] respectiv suspendarea activităţii la blocul energetic nr.7, […] până la revizuirea Autorizaţiei Integrate de Mediu nr.1/10.03.2014”. „Echipa de control a constatat că operatorul economic a permis funcţionarea blocului energetic nr. 7, în scopul producerii de energie electrică, fără a respecta în mod obligatoriu prevederile Legii nr. 278/2013 art. (4), alin. (1), conform căruia <Este interzisă operarea fără autorizaţie integrată de mediu/autorizaţie de mediu a oricărei instalaţii sau instalaţii de ardere, instalaţii de incinerare a deşeurilor sau instalaţii de coincinerare>”.

Conform legislaţiei aplicabile, grupul 7 nu mai poate fi pus în funcţiune decât dacă au loc investiţii pentru conformarea cu standardele de mediu aplicabile unei termocentrale noi şi numai după revizuirea autorizaţiei integrate de mediu pentru Termocentrala Turceni în ansamblu, mai arată organizaţia.

“Garda de Mediu a răspuns solicitării noastre, iar echipa de control şi-a făcut treaba. Verificările din teren ne-au confirmat bănuielile: grupul energetic 7 funcţiona în afara legii. Vom urmări în continuare situaţia Grupului 7 şi vom participa la consultările publice pentru noua autorizaţie integrată de mediu”, a declarat Ionuţ Cepraga, Coordonator de campanii în cadrul Greenpeace România.

Alexandru Mustaţă, Coordonator de campanii în cadrul Bankwatch România, a afirmat că anticipa răspunsul Gărzii de Mediu întrucât „ în acest caz legislaţia este clară: o termocentrală nu poate funcţiona legal în lipsa autorizaţiei integrate de mediu. Răspunsul Complexului Energetic, conform căruia Dispecerul Naţional a solicitat funcţionarea Unităţii 7, nu ţine cont de faptul că o Hotărȃre de Guvern nu poate ignora legislaţia în vigoare şi directivele europene”.

După ce aceste două organizaţii au sesizat Garda de Mediu, Conducerea Complexului Energetic Oltenia (CEO) a precizat, pentru Agerpres, că a decis punerea în funcţiune a Grupului 7 al Termocentralei Turceni în urma unei solicitări a Dispeceratului Energetic Naţional (DEN), prin hotărâre de Guvern, pentru trecerea perioadei de vârf de iarnă, respectiv pentru asigurarea funcţionării în condiţii de siguranţă şi stabilitate a sistemului.
"Grupul a fost pus în funcţiune la solicitarea DEN, prin Hotărâre de Guvern, pentru trecerea perioadei de vârf de iarnă, respectiv pentru asigurarea funcţionării în condiţii de siguranţă şi stabilitate a sistemului în situaţii critice sau la indisponibilizarea altor unităţi de producţie a energiei electrice. Respectivul grup şi-a epuizat orele de funcţionare. Conform Deciziei etapei de încadrare nr.142/27.06.2014 emisă de APM Gorj pentru proiectul 'Modernizare instalaţii de desprăfuire gaze de ardere — ESP la grupul energetic nr. 7 în vederea reducerii emisiilor de praf la coş sub 50 mg/Nmc. Racordare canale de gaze de ardere de la grupul energetic nr. 7 la instalaţia de desulfurare – FGD de la grupul energetic nr. 6', este precizat faptul că "la punerea în funcţiune a instalaţiilor modernizate se va solicita revizuirea Autorizaţiei integrate de mediu, acest lucru fiind solicitat de către conducerea SE Turceni la finalizarea lucrărilor, respectiv înainte de punerea blocului în funcţiune. De menţionat este faptul că grupul energetic nr. 7 nu a fost niciodată redenumit", a declarat, atunci purtătorul de cuvânt al CE Oltenia, Elena Zamfir.
 

 

Politica