Țeapa reducerilor din magazine

Redactia
7 Min Read

După ce Black Friday-ul s-a dovedit a fi o mare ţeapă în Craiova, acum, la început de an, este perioada reducerilor la articolele vestimentare. Dacă oltenii au rămas cu un gust amar după Black Friday, acum situaţia pare a fi mai roz, cel puţin la prima vedere. Sezonul reducerilor este mult aşteptata perioadă din an, când cu toţii sperăm să găsim la preţuri foarte mici lucrurile la care visam de foarte mult timp, dar pe care nu ni le permiteam, din cauza preţurilor exorbitante. 

Fâcând un tur al marilor magazine, putem observa cu uşurinţă că la fiecare intrare există bannere uriaşe, pe care este scris ,,REDUCERI 50%, REDUCERI 70%”. Din păcate, zâmbetul de pe chipul nostru se scurge odată cu intrarea în magazine, unde observăm cu stupoare că reducerile nu sunt nici pe departe aşa cum reiese din afişe. Sau, dacă avem puţin noroc putem găsi maiouri şi tricouri reduse la 70%. 
Ceea ce în afara graniţelor este o normalitate pentru unii, şi anume sezonul reducerilor să existe cu adevărat, în spaţiul românesc asemenea lucruri întârzie să apară. 
Însă pentru neştiutori, o scădere de preţ de de 20-30 lei pică tocmai bine, mai ales când vor să-şi reînnoiască garderoba în luna reducerilor ,,uriaşe”. Ceea ce nu ştiu cei mai mulţi cumpărători este că pentru a se ajunge la o reducere de cel mult 20-30 %, preţurile sunt mărite, iar apoi scad, pentru a se ajunge, din nou, la preţul iniţial. Dovada cea mai concludentă constă în faptul că foarte multe etichete sunt lipite peste preţul iniţial. Adică, probabil în funcţie de cum merg vânzările într-o zi sau în alta, comercianţii decid să mai lase din preţ sau sa-i mai adauge ceva. 
Astfel, am intrat la întâmplare într-un magazin şi am luat de pe rafturi un cardigan, pentru a vedea cu cât s-a ieftinit acesta în perioada reducerilor, în condiţiile în care peste tot în magazin existau bannere cu reduceri de 50-70 %.  Deşi preţul iniţial al cardiganului a fost de 45 lei, acesta a fost redus la 25 lei, după care a ajuns la 35 lei. Care este logica acestor tranzacţii? Răspunsul îl cunosc, cu siguranţă, doar patronii marilor magazine. ( vezi foto)

Craiovenii tratează cu superficialitate preţurile

Luând un alt magazin la verificat, am descoperit că preţul unui palton care iniţial a costat 359 lei a fost redus la 299 lei, deşi pe bannerele magazinului era afişat mesajul ,,REDUCERI DE LA 30-40%”. Din nou, calculele noastre nu coincid cu cele ale comercianţilor. Aşa că ne-am hotărât să consultăm vocea poporului, pentru a afla ce părere au craiovenii despre fabuloasele reduceri. 
,,Eu mi-am cumpărat multe bluziţe de la reduceri. Sincer, nu m-a interesat cu cât anume au fost reduse, dar dacă în mod obişnuit dădeam 120 sau 100 lei pe o cămaşă de damă, acum am cumpărat câteva la preţul de 70-80 lei. Tot e bine, decât deloc. Am auzit şi eu că în alte ţări, reducerile sunt mult mai substanţiale faţă de România. Dar ce să facem? Nu ne permitem să face shopping odată la câteva luni din altă ţară. Ne mulţumim cu ce avem şi până la urmă omul este nevoit să scoată din buzunar bani pentru a-şi cumpăra haine”, a spus Raluca S., 28 ani. 

,,În fiecare an îmi cumpăr haine de la reduceri. De exemplu, anul acesta mi-am cumpărat o perechi de jeans care de la 169 lei a ajuns să coste 139 lei. Adevărul este că nu sunt mari diferenţe de preţ, dar cu toate acestea am văzut că oamenii se înghesuie în magazine şi cumpără diverse obiecte. Mi-am mai cumpărat o geantă care a costat 159 lei de la 200 lei”, a povestit Elena P., 24 ani. 

Haine de proastă calitate la reduceri

Am găsit şi craioveni care nu sunt încântaţi de aşa-zisele reduceri. Ba mai mult, aceştia, puţini la număr, spun că preferă să nu-şi mai cumpere nimic, decât să fie dezamagiţi de la an, la an.
,,Am simţit-o pe propria-mi piele în urmă cu doi ani. Mi-am cumpărat un paltonaş foarte drăguţ de la reduceri. Iniţial, dacă îmi amintesc bine, acesta costa până în 400 lei şi eu l-am cumpărat cu 160 lei. Am crezut că fac afacerea vieţii mele, eram foarte încântată, am sunat-o pe mama să-i povestesc. Apoi, după ce l-am purtat de două, maxim trei ori a început să se deşire croiala. Evident, că n-am mai putut să-l port şi nici să-l duc înapoi, deoarece trecuseră cele 30 de zile în care poţi returna produsul. De atunci, mi-am zis că nu o să mai cumpăr nimic de la aşa-zisele noastre reduceri, cu toate că firma de la care mi-am cumpărat acel palton este poate cel mai apreciată din Mall-ul nostru”, ne-a relatat Alexandra F., 26 ani. 

Shopping-ul la Bucureşti, o afacere mai profitabilă

La capitolul cumpărături, băieţii s-au dovedit a fi mai practici în acest an, decât fetele. 
,,Eu am fost în mall-urile din Bucureşti, de unde mi-am cumpărat haine cu adevărat reduse. Nu zic că nu erau produse, chipurile reduse, ca şi la noi, dar totuşi o diferenţă există. De exemplu, mi-am luat două perechi de jeans la preţul de 60 lei/ bucata şi foarte multe tricouri şi cămăşi destul de ieftine, care în Craiova, acelaşi model, este mult mai scump. Am testat piaţa şi la noi, înainte să aleg Bucureştiul”, a spus Bogdan M., 28 ani. 

Aşa-zisele reduceri continuă, în Craiova, până în luna februarie.

 

Distribuie acest articol