Deţinuţii aflaţi în Penitenciarul Pelendava reuşesc să înşele vigilenţa supraveghetorilor. O arată datele raportului de activitate din 2015 al penitenciarului craiovean. Astfel, asupra deţinuţilor au fost găsite peste o sută de telefoane mobile, dar şi alcool.
“În urma activităţiilor specifice au fost descoperite, un număr de 136 telefoane mobile, din care 30 înainte de intrarea în posesia deţinuţilor şi 106 după intrarea în posesia deţinuţilor, 51 cartele SIM, 51 încărcătoare telefon mobil, 6 dispozitiv hands-free/cablu date, 2 litri de alcool”, se arată în raport.
În plus au fost înregistrate un număr de 12 altercaţii/autoagresiuni şi 5 cazuri de refuz de hrană.
Conducerea penitenciarului susţine că şi în anul 2015 unitatea s-a confruntat cu insuficienţa personalului pe linia asigurării activităţilor specifice de pază, escortare şi supraveghere, iar acest lucru a dus la prioritizarea pe cât posibil a activităţilor ţinând seama de situaţia operativă dar şi de necesitatea sprijinirii activităţilor productive agrozootehnice, conform calendarului agricol.
Anul 2015 a fost marcat de un eveniment negativ deosebit constând în părăsirea punctului de lucru de către o persoană privată de libertate, se mai arată în raport:
“Deşi în urma analizei incidentului, analiză efectuată atât la nivel de unitate cât şi de către specialişti din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, nu au fost constatate abateri de la sarcinile şi atribuţiile specifice de către personalul din sectorul operativ, se impune o atenţie sporită în vederea prevenirii evenimentelor negative concomitent cu găsirea resurselor financiare necesare în vederea remedierii deficienţelor constatate cu ocazia analizelor de vulnerabilitate.”
Este vorba de Florin Bîrzan, deţinutul care a evadat pe 27 august. Deţinutul a fost prins în seara aceleiaşi zile pe strada Popoveni din cartierul Romaneşti. Acesta fugise din ferma penitenciarului – Elita, acelaşi loc din care, în 2014, a evadat şi Ion Cătălin Picu, tânărul de 21 de ani, din comuna Valea Stanciului. Picu a fost prins abia la trei săptămâni de la evadare.
Și pentru că nu vrem să scoatem în evidenţă doar rezultatele negative, precizăm că anul trecut deţinuţii au fost angrenaţi într-o serie de activităţi educative şi nu numai.
Conform raportului este vorba de programe educaţionale în care au fost incluse un număr de 620 de persoane private de libertate, programe prin care s-a urmărit: conştientizarea funcţiei educative a pedepsei privative de libertate şi a stimulării interesului de participare la programele şi activităţile recuperative, dezvoltarea respectului, ca valoare şi însuşire civică de comportament şi convieţuire umană, formarea unui mod de viaţă sănătos, bazat pe respectarea regulilor de igienă individuală şi colectivă, reconsiderarea poziţiei faţă de familiile celor care au înregistrat eşecuri în calitate de partener de viaţă său părinte, reducerea riscului de recidivă, creşterea nivelului de informare şi cultură generală şi conservarea condiţiei psiho – somatice.
De asemenea, au fost derulate 2 cursuri de calificare: „Apicultor” în colaborare cu AJOFM Dolj şi CRFPA Dolj şi „Măcelar” în colaborare cu AJOFM Dolj şi CRFPA Dolj.
Au fost organizate Concursuri tematice, dezbateri şi activităţi sportive, ce au asigurat participarea a 610 persoane private de libertate, dar „şi activităţi de asistenţă religioasă: au fost asigurate pentru un număr de 370 persoane private de libertate (consilieri moral-religioase individuale şi slujbe); activităţi desfăşurate în comunitate: vizionarea unui spectacol de teatru, la care a participat un număr de 14 persoane private de libertate; activităţi de informare derulate în colaborare cu ISU Dolj pentru prevenirea şi stingerea incendiilor, la care au participat 117 persoane private de libertate; activităţi interpenitenciare : “Bursa locurilor de muncă” la care au participat 12 persoane private de libertate şi care s-a derulat în colaborare cu Penitenciarul Craiova şi CD Craiova; evaluări pentru identificarea nevoilor educaţionale: au fost realizate un număr de 330 de evaluări periodice şi 320 de evaluări finale. De asemnenea, în anul 2015, a fost încheiat un contract de voluntariat cu un psiholog care a desfăşurat activităţi de evaluare psihologică în rândul persoanelor private de libertate”, se mai arată în raport.
În acest an, între altele, conducerea penitenciarului vrea „amenajarea unui spaţiu împrejmuit la parcarea personalului şi înfiinţarea post control nr. 2, întărirea dispozitivelor de siguranţă pe perimetrul exterior al unităţii şi al secţiei exterioare, îmbunătăţirea dotării specifice, respectiv dotarea personalului cu armament, muniţie, mijloace de legătură şi imobilizare pe posturi şi misiuni conform Manualului pentru utilizarea mijloacelor şi tehnicilor de imobilizare, capitolul 8; amenajarea de spaţii corespunzătoare cu destinaţie multifuncţională: de sector vizite, punct primire deţinuţi, post control; amenajarea gardului împrejmuitor al unităţii conform art. 50 din O.M.J. nr. 1676/C/2010 sens în care s-au efectuat demersuri către A.N.P. prin transmiterea spre avizare către D.S.D.R.P. a unei propuneri de “amenajare împrejmuire”; identificarea de soluţii de amenajare a spaţiilor la post control 1 şi secţia de deţinere E1 pentru instalarea a două porţi detectoare de metale prevăzute a fi achiziţionate în acest an.”