Nanu: “Sunt condiţii mai bune decât avem noi la seniori”

Redactia
5 Min Read

De un an şi jumătate, doljeanul Ștefan Nanu antrenează în Olanda, la grupele de copii

 După un retur petrecut la echipa de seniori a divizionarei secunde Farul Constanţa, Nanu a decis în vara lui 2014 să părăsească România şi a revenit în Olanda, unde a mai activat  ca jucător, în perioada 1999-2003. 

Acesta a explicat, pentru Jurnalul Olteniei, de ce a ales fotbalul juvenil al <<portocalei mecanice>>, în detrimental celui mioritic. “Soţia mea joacă handbal, aici, la HV Dos, şi am decis să vin şi eu în Olanda, să stăm împreună.  Deşi am antrenat în liga secundă de seniori din România, la Motru şi Constanţa, în Olanda a trebuit să încep antrenoratul de la copii. Am stat un an la FC Ter-Apel, iar de şase luni sunt la academia lui Emmen. Normal că îmi doresc mai mult, dar e greu să pătrunzi ca antrenor în fotbalul olandez. Chiar şi George Ogăraru, care a antrenat în Liga I la Universitatea Cluj,  a revenit acum la juniorii lui Ajax şi pregăteşte grupa de juniori A2. Eu am jucat 4 ani la Vitesse  Arnhem, iar lumea mă mai cunoaşte şi mi-a fost mai uşor să găsesc un post.  E greu însă departe de casă. O să revin în România, într-o zi, la Vâlcea, unde m-am stabilit de ceva timp”, a explicat Nanu. Acesta a detaliat şi sistemul fotbalului juvenil din Olanda, care oferă copiilor toate condiţiile de pregătire.

Copiii sunt aduşi cu autocarul la antrenamente

Cluburile le asigură inclusiv transportul, cu un autocar special, la antrenament.  “În Olanda, la juniori A1, B1 şi C1 există campionat naţional din care se retrogradează, deci sunt mai multe eşaloane. Eu sunt la C2, la grupa copiilor născuţi în anul 2002, unde avem 2 serii naţionale, de câte 12 echipe.  Sunt în grupă cu Ajax, AZ Alkmar, Heerenveen, Vitesse, Utrech şi Den Haag, echipe care la seniori joacă în prima ligă. Deşi clubul nostru evoluează în eşalonul secund la seniori, cu juniorii mei am obţinut rezultate destul de bune.  Copiii au meci sâmbata, iar duminica şi miercurea au zile libere. Ne antrenăm în restul săptămânii, după un program foarte bine pus la punct. Clubul are autobuz special pentru copiii legitimaţi, pe care îi duc acasă după antrenament. Le-a dat şi bicicletă la fiecare.  Toate meciurile se joacă pe terenul sintetic, pe care se antrenează şi echipa de seniori. Jucăm pe un stadion care are şi o mică tribună, iar la meciurile copiilor vin mai mulţi spectatori decât avem noi uneori prin liga a III-a. M-a impresionat şi faptul că la începutul fiecărui sezon, se prezintă, pe stadionul principal, toate grupele de copii şi juniori.  Se strigă numele fiecărui jucător, a antrenorilor, iar publicul aplaudă. E destul de frumos. Ar trebuie să luăm şi noi exemplul lor, dar e diferenţă  mare între noi şi ei, la toate capitolele. Olandezii au condiţii la juniori, pe care nu le găseşti în România la multe cluburi de seniori din Liga I. La ei şi în liga a VII-a există stadioane cu nocturnă şi cu câte 2-3 terenuri de antrenament! În Olanda chiar se pune accent pe sport, în general, nu doar pe fotbal”, a spus Nanu. Acesta a vorbit  şi despre şansele României de la Euro: “Consider că avem o grupă grea, dar nu imposibilă.  Franţa e favorită certă, dar avem şansa noastră. În funcţie de punctaj, ne putem califica şi de pe locul al III-lea. Depinde de echipă, de forma fiecărui jucător. Am incredere să vom trece de grupe”.

Originar din Filiaşi, fundaşul dreapta Ștefan Nanu a evoluat la Electroputere Craiova, Farul Constanţa, Rapid Bucureşti, Vitesse Arnhem, Steaua Bucureşti şi Oţelul Galaţi, iar la echipa naţională a bifat 7 selecţii.  

 

Distribuie acest articol