Iarna pe uliţa fără lumină

Redactia
6 Min Read

Iarna a pus la încercare autorităţile craiovene şi la a doua ninsoare din acest sezon. Însă, de data aceasta, responsabilii s-au mobilizat şi nu au mai fost luaţi în totalitate pe nepregătite.  Aceştia au intervenit, încă din seara zilei de 16 ianuarie, cu utilaje de deszăpezire pe străzile principale ale oraşului.

Cum nu frigul este cel care ne dă cele mai mari bătăi de cap în această perioadă, ci zăpada, măsurile au fost mai mult decât necesare şi binevenite. După experienţa primelor căderi de zăpadă, de data aceasta autorităţile au acţionat cu mai multă promptitudine şi au ieşit cu utilajele pe străzile Băniei.

Străzile din municipiul Craiova au fost, în cursul nopţii de 16 ianuarie, principalele teatre pentru evenimente care să producă subiecte de interes. Astfel, autorităţile craiovene, în frunte cu viceprimarul Dan Daşoveanu şi Sorin Manda, director RAT, au mers pentru a vedea cum se face deszăpezirea pe principalele artere ale oraşului.

Pe mai toate străzile oraşului s-a circulat în condiţii de iarnă.

Căderile de zăpadă au îngreunat inevitabil circulaţia rutieră dar nu au produs întreruperi ale acesteia.

347 tone de material antiderapant şi 56 de utilaje au fost folosite, în primele 10 ore ale operaţiunii din seara de 16 ianuarie 2016, pentru a se îndepărta zăpada şi a combate formarea poleiului de pe străzile Craiovei. Spre dimineaţă, numărul autovehiculelor utilizate în activitatea de deszăpezire a fost suplimentat, ajungându-se  la 60, astfel încât, în caz de condiţii meteorologice nefavorabile, intervenţia utilajelor să fie promptă.

"Echipele angrenate în activitatea de deszăpezire a Craiovei, reunite în Comandamentul de iarnă înfiinţat prin dispoziţia primarului Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, au intervenit, pentru degajarea căilor publice de pe teritoriul municipiului începând din seara de 16 ianuarie 2016, ora 20.30, îndepărtând zăpada şi acţionând pentru combaterea poleiului pe arterele, străzile secundare şi zonele pietonale de pe întreg teritoriul municipiului", se arată într-un comunicat al Salubrităţii craiovene.

În unele zone, utilajele au ajuns mai târziu

Au fost însă, din nou, zone de care cei care ar trebui să facă deszăpezirea au uitat. Pe mai multe străzi din cartierul Brestei, ieri până la ora 15 nu trecuse niciun utilaj de deszăpezire. S-a putut circula pe urmele făcute de roţile maşinilor conduse la primele ore de şoferii curajoşi.

„Astăzi, la noi pe stradă nu a trecut niciun utilaj de deszăpezire. Eu m-am dus la magazin pe urmele făcute de maşini”, ne-a declarat o craioveancă ce locuieşte în zonă.

Abia după ce s-a oprit ninsoarea şi-au făcut apariţia utilajele de deszăpezire.

„Au aşteptat să nu mai ningă până să vina şi la noi. Bine că nu au aşteptat să se şi topească. Și nici n-au făcut peste tot. La noi au băgat până la vecina de lângă şi atât. I-am dat unui vecin nişte bani şi o ţuică şi a dat el zăpada cu lopata ”, a spus o altă craioveancă.

Pe de altă parte, autorităţile locale au făcut, încă o dată, apel la cetăţenii municipiului să parcheze autovehiculele doar în locuri special amenajate, în acest sens, şi să depoziteze zăpada doar pe spaţiile verzi, nu pe partea carosabilă, pentru a nu îngreuna activitatea de deszăpezire desfăşurată la nivelul municipiului.

În plus, craiovenilor li se reaminteşte că degajarea de zăpadă a căilor destinate circulaţiei pietonale constituie o îndatorire civică, fiecare fiind dator să cureţe trotuarul din faţa propriei locuinţe sau firme.

A picat curentul

În judeţul Dolj, de data aceasta, cea mai mare problemă nu a fost zăpada de pe drumuri, ci căderile de energie. Ieri la prânz, peste 18 mii de doljeni din mai multe localităţi ale judeţului nu aveau curent electric. La ora 15, potrivit ISU Dolj, 9.000 de doljeni mai erau în această situaţie.

"Sunt afectaţi un număr de 9.314 consumatori, în urma defecţiunilor la reţelele electrice aeriene de 20 KV, din următoarele localităţi: Rast, Dăbuleni, Ostroveni, Gighera, Măceşu de Sus, Leu, Robăneşti (derivaţia Bondrea), Amărăştii de Sus, Mârşani, Botoşeşti Paia, Terpeziţa, Melineşti, Braloştiţa, Bulzeşti, Băileşti – zona industrială, Piscu Vechi, Ghidici, Afumaţi şi Urzicuţa".

Și în Craiova a picat curentul, mai mulţi locuitori ai urbei fiind lăsaţi fără lumină.

Au picat şi pomii

S-au înregistrat căderi, nu numai la reţeaua de distribuţie a energiei electrice, ci şi  de copaci. S-a întâmplat în Craiova, iar pompierii au fost chemaţi să intervină.

În cartierul 1 Mai, o bucată de lemn dintr-un arbore s-a desprins şi a căzut pe trotuarul din faţa Colegiului „Gheorghe Chiţu”. Copacul se află chiar în curtea instituţiei şi putea accidenta orice persoană care trecea prin acea zonă.

De asemenea, Detaşamentul 1 Pompieri Craiova a acţionat pentru degajarea unui copac, pe strada Nicolae Iorga, în dreptul bl. A38. Detaşamentul 2 Pompieri Craiova, a acţionat pentru degajarea unui copac căzut în cartierul Lăpuş (zona Intim), str. E. Stoenescu, bl. G5. Secţia Pompieri Craiova, a acţionat pentru degajarea unui copac pe strada Castanilor, bl. 2B, cartier Corniţoiu.

Distribuie acest articol