Șoferii craioveni, pregătiţi pentru a circula în anotimpul geros?

Redactia
7 Min Read

Atenţie la anvelope!

Iarna nu-i ca vara, pentru conducătorii auto. Codul galben de ninsori s-a instalat rapid în Oltenia, dându-le mari bătăi de cap şoferilor, care riscă acum să fie amendaţi mult mai uşor.

Deşi Craiova se află la cea de-a doua ninsoare din acest an, acum lucrurile par să fie mult mai serioase, iar stratul de zăpadă depus este destul de consistent. Acest lucru îngreunează şi mai mult situaţia şoferilor care, pe lângă ninsoare, vor mai fi puşi la zid şi de poliţiştii ce aşteaptă la cotitură orice mică greşeală.

Acum, utilizarea anvelopelor de iarnă devine obligatorie în adevăratul sens al cuvântului. Autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante. În perioada care va urma se va circula pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. Șoferii vitezomani care nu vor respecta aceste reguli vor fi sancţionaţi cu amendă cuprinsă în 9 şi 20 puncte, iar valoarea fiecărui punct în parte este de 105 lei.  Mai mult de atât, cei ce vor fi prinşi ,,trişând” vor avea parte de încă o ,,bucurie” din partea poliţiştilor: reţinerea certificatului de înmatriculare al autovehiculului. Totuşi, li se va elibera o dovadă înlocuitoare, însă nu vor mai avea dreptul să circule o bună perioadă de timp.

Anvelopele de iarnă sunt diferite faţă de cele de vară, asigurând o aderenţă sporită pentru a se putea circula în condiţii bune de iarnă, în special atunci când drumurile sunt acoperite cu noroi, zăpadă, gheaţă, mâzgă sau apă.

,,M-am asigurat mai mult de teamă că nu aş mai putea circula cu maşina pe timp de iarnă. La prima ninsoare, sincer să fiu, nu aveam anvelope de iarnă, dar când am văzut ce se anunţă acum am dat o fugă la service şi le-am schimbat. Alte materiale nu mi-am achiziţionat. Dacă se întâmplă cumva să rămân înzăpezit îmi sun un prieten să mă ajute şi problema se rezolvă imediat”, a spus Ionuţ P., 26 ani, conducător auto.

,,De la începutul iernii, de când s-a instalat anotimpul geros şi în Craiova, mi-am aprovizionat maşina cu cele necesare pentru vremea rea. Ce-i drept, în zilele acestea de ninsoare abundentă prefer să circul cu taxiul şi să-mi las maşina în parcare, acasă. Dacă va fi să circul cu ea, anvelopele de iarnă sunt bine pregătite, la fel şi lanţurile antiderapante din portbagaj, ştergătorul de geamuri şi un mic săculeţ cu nisip. Sper că nu va fi nevoie să le folosesc vreodată, dar dacă nu m-aş descurca, cu siguranţă aş apela la ajutorul cuiva”, a spus Ionela M., 29 ani, conducător auto.

Vremea rea va fi prezentă întreaga săptămână

Potrivit site-ului anm.ro, în Oltenia va fi cel mai frig în intervalul 18-21 ianuarie( n.r.- începând de astăzi şi până joi), iar valorile diurne nu vor depăşi în medie  -4, -3 grade Celsius. Temperaturile nocturne vor coborî uşor sub -10 grade C. Apoi, până la sfârşitul intervalului de prognoză, regimul termic va creşte treptat, spre valori apropiate de cele normale climatologic, în a doua decadă a lunii ianuarie, şi se vor înregistra, în medie, 0 grade C ziua, şi -8 grade C noaptea.Sfaturi pentru conducătorii auto

Într-un comunicat de presă transmis de IPJ Dolj se arată că, înainte de a porni la drum, fiecare conducător auto, profesionist sau amator să-şi echipeze corespunzător maşina pentru sezonul rece. În situaţia în care vizibilitatea în oglinzile autovehiculului este redusă din cauza precipitaţiilor, folosirea luminilor de către şoferii care se apropie reduce riscul producerii unor accidente cauzate de neasigurarea la schimbarea direcţiei de mers. Poliţiştii rutieri recomandă ca luminile de întâlnire să fie aprinse ziua pe toate categoriile de drumuri, nu doar pe cele pe care există obligativitatea instituită prin lege.

Poliţişti din cadrul IPJ Dolj recomandă, de asemenea, şoferilor să circule cu viteză redusă, adaptată permanent condiţiilor concrete din trafic. Pentru un plus de siguranţă, se impune şi mărirea distanţei de mers între vehicule. Conducătorii auto începători trebuie să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului în condiţii de drum alunecos, pe timp de noapte sau pe distanţe mari, dată fiind experienţa redusă şi riscul implicării în evenimente rutiere. De asemenea, dacă au mai puţin de un an vechime în conducere, viteza maximă admisă pentru aceştia în afara localităţilor este cu 20 km/h mai mică decât viteza legală.

Totodată, este important ca în zonele urbane să nu se oprească ori să se staţioneze cu autovehiculele pe traseele de deplasare a mijloacelor de transport public, pentru a permite intervenţia mijloacelor de deszăpezire şi desfăşurarea traficului, în general. Şi pietonilor li se recomandă să-şi sporească atenţia, atât în timpul deplasării, cât şi în momentul traversării arterelor rutiere care obligatoriu trebuie făcută doar prin locurile special amenajate şi după o temeinică asigurare.  Potrivit IPJ Dolj, degajarea de zăpadă a căilor destinate circulaţiei pietonale constituie o îndatorire civică, fiecare fiind dator să cureţe trotuarul din faţa propriei locuinţe sau firme.

Mai mulţi clienţi pentru taximetrişti

Cei mai fericiţi în această perioadă rămân, totuşi, taximetriştii, care abia aşteaptă să se înrăutăţească vremea pentru a face cât mai multe curse. Și cum, cu siguranţă, mulţi şoferi vor renunţa la propria maşină în această perioadă, momentul este numai bun pentru ca taximetriştii să-şi mărească numărul de clienţi.

Pietonii au obligaţia să circule numai pe trotuare, traversarea străzii să o facă pe la locurile marcate, la culoarea verde a semaforului electric şi numai după ce sunt siguri că intenţia lor de traversare a fost observată de către şoferi, iar aceştia au oprit maşinile.

 

Distribuie acest articol