Adrian Tudor: “Este nevoie de un moment zero în ceea ce priveşte valorificarea operei lui Constantin Brâncuşi”

Redactia
6 Min Read

Viceprimarul municipiului Târgu Jiu, Adrian Tudor, are părerea că este nevoie de un moment zero, atât în ceea ce priveşte optica adminsitraţiei locale, cât şi cea a clasei politice, pentru valorificiarea operei sculptorului Constantin Brâncuşi. 

Institutul Cultural Român, în parteneriat cu Centrul de Cercetare, Documentare şi Promovare “Constantin Brâncuşi” a lansat, marţi, programul “140 de ani de la naşterea marelui sculptor Constantin Brâncuşi”.
"Anul 2016 trebuie să fie acel început în care Brâncuşi, om deplin al culturii române, aşa cum mai sunt alte nume în cultura română, trebuie să constituie o permanenţă a manifestărilor noastre ale tuturor", a spus Radu Boroianu, preşedintele ICR, într-o conferinţă de presă. 
Potrivit acestuia, "marile personalităţi care au marcat evoluţia culturii, civilizaţiei, merită să fie continuu în atenţia noastră şi să stârnim cât mai multă creativitate adiacentă, care să le pună în valoare în această continuitate de preocupare". 
"Pentru noi trebuie să înceapă să fie anul zero al acestei acţiuni care să n-aibă final, să se continue, să fie din ce în ce mai amplă", a punctat Radu Boroianu. Acesta a ţinut să accentueze importanţa unei abordări pluridisciplinare în studiile consacrate operei lui Brâncuşi: „Trebuie să stârnim noi, şi nu cred că există alţii mai bine plasaţi decât românii, un alt tip de discuţie despre Brâncuşi". Institutul Cultural Român îşi propune, în perspectivă, organizarea, la Centrul Pompidou din Paris, a unui amplu colocviu internaţional menit să pună în valoare personalitatea artistului.
Viceprimarul, Adrian Tudor, a declarat că “este nevoie de un moment zero în ceea ce priveşte optica administraţiei publice locale dar şi naţionale, inclusiv a clasei politice, în privinţa unui proiect de anvergură legat de valorificarea operei brâncuşiene. Rolul nostru este acela de a gestiona resursele, de a le aloca în urma unor dezbateri cu oameni de specialitate, de a aduce în plus valoare comunităţilor locale prin promovarea culturii în acest caz şi, de ce nu, prin promovarea identităţii noastre ca gorjeni, ca târgujieni şi bineînţeles ca români”.
Despre semnificaţia aniversării şi despre seria de evenimente din cadrul programului au vorbit şi Doru Strîmbulescu, manager al Centrului de Cercetare, Documentare şi Promovare „Constantin Brâncuşi" din Târgu Jiu, Vlad Ciobanu, sculptor, Mihai Țopescu, artist plastic, Matei Stîrcea Crăciun, cercetător la Institutul de Antropologie „Francisc Rainer" al Academiei Române, Cornel Mihalache, realizatorul documentarului.
Doru Strîmbulescu, manager al Centrului de Cercetare, Documentare şi Promovare "Constantin Brâncuşi" din Târgu Jiu, a anunţat că, în 19 februarie, vor debuta Colocviile "Brâncuşi", desfăşurate în prezenţa unor importante personalităţi culturale din ţară şi străinătate, care şi-au dat măsura în cercetarea operei marelui artist. Colocviile „Brâncuşi,, vor fi completate de o expoziţie a sculptorului Max Dumitraş şi de lansarea unei ediţii speciale a revistei dedicate lui Brâncuşi. „E nevoie ca la Târgu Jiu să se nască o dezbatere astfel încât să fie găsite soluţiile cele mai bune pentru întreţinerea, conservarea şi mai ales promovarea ansamblului brâncuşian", a declarat directorul Centrului „Constantin Brâncuşi.
Apreciind că „România, prin Brâncuşi, este un centru al culturii mondiale, pentru că lansează sculptura abstractă", cercetătorul Matei Stîrcea Crăciun a vorbit despre stadiul actual în decodarea operei marelui sculptor şi despre contribuţia Institutului de Antropologie „Francisc Rainer" al Academiei Române în acest domeniu, fiind demarat un proiect de cercetare a limbajelor obiectuale, în urma căruia se vor putea formula răspunsuri despre semnificaţia motivelor brâncuşiene.
Sculptorul Vlad Ciobanu a precizat că, pe parcursul câtorva luni, vor fi organizate o serie de ateliere internaţionale de sculptură, pictură, grafică şi textile, evenimente stimulative având ca punct de plecare opera şi numele lui Brâncuşi, iar artistul Mihai Țopescu a anunţat că, în calitate de curator, va realiza o expoziţie cu fotografii-document, alb negru, prezentate sub forma unor printuri de dimensiuni muzeale, prin care se doreşte promovarea Ansamblului Monumental "Calea Eroilor" de la Târgu Jiu. Expoziţia, care va fi realizată cu sprijinul financiar al ICR şi al autorităţilor locale din Târgu Jiu, va fi prezentată la Budapesta, Viena, Munchen, Paris şi la Bruxelles.
Detalii despre seria de proiecte artistice – ateliere de creaţie – din cadrul programului au fost prezentate de sculptorul Vlad Ciobanu, vicepreşedinte al Consiliului Știinţific al Centrului de Cercetare, Documentare şi Promovare „Constantin Brâncuşi. Colocviile „Brâncuşi“ (simpozion ştiinţific cu participare internaţională), Atelierele şi Caravana „Brâncuşi“, Festivalul de film „Brâncuşi DocuArt“ şi acordarea Premiului „Brâncuşi“ se numără printre proiectele incluse în programul lansat de ICR în parteneriat cu Centrul de Cercetare, Documentare şi Promovare „Constantin Brâncuşi“.
„Pentru mine, apropierea de Brâncuşi este o sărbătoare zilnică", a declarat regizorul Cornel Mihalache, realizator al documentarului Brâncuşi (1996). "Jumătate zeu, jumătate ţăran", "un om cu mult înaintea timpurilor sale" care a făcut "paşi pe nisipul eternităţii", artist de geniu al secolului XX, Brâncuşi a exprimat în creaţia sa o viziune complet nouă asupra lumii.

 

Distribuie acest articol