Deşi TVA-ul a scăzut de la 1 ianuarie 2016, pe raft preţurile multor produse au rămas neschimbate sau aproape neschimbate în comparaţie cu luna decembrie a anului trecut. Astfel, reducerile pe care le-au promis autorităţile nu se simt decât foarte puţin sau chiar deloc în buzunarele românilor.
Chiar dacă în vara anului trecut a existat un val al reducerilor de preţuri, la scurt timp acestea au revenit la forma iniţială. Oamenii spun că şi acum se aşteaptă să se întâmple la fel, adică preţurile care abia au fost puţin micşorate să fie readuse la valoarea iniţială, dinaintea modificării TVA-ului de la 24% la 20%.
Făcând un simplu tur al magazinelor, oricine se poate convinge că preţurile nu au fost mai deloc modificate. Comercianţii au tăiat în vara anului trecut din preţuri, după care le-au mărit la loc. În unele cazuri, aceştia au compensat scăderea TVA-ului cu mărirea adaosurilor comerciale.
,,Țin minte că astă-vară preţurile au fost micşorate la un moment dat, însă la nicio lună au crescut din nou. Cel mai bine consider că mărirea preţurilor se vede la carne. De exemplu, ceafa de porc era în iunie 2015, 20 lei/ kg, după ce preţul a scăzut. Apoi, când preţul a crescut la loc, carnea de porc costa 25 lei/ kg. Deci, cât timp a durat scăderea de TVA? Maxim o lună, vă spun eu că am urmărit cu atenţie preţurile, deoarece fac cumpărături săptămânal, atât din pieţe, cât şi din supermarketuri. Se pare că nimeni nu controlează ce adaosuri au comercianţii”, a spus Ionel G., 65 ani.
În ianuarie, preţuri ca în decembrie
La mai bine de jumătate de an de la reducerea TVA, preţurile sunt la fel sau poate mai mari. Acest lucru se întâmplă în condiţiile în care TVA-ul ar fi trebuit să fie micşorat de la 1 ianuarie 2016, de la 24% la 20%. De exemplu, în decembrie 2015 pieptul de pui costa 17 lei/ kg, iar pieptul de curcan între 35-40 lei/kg. Acum, în noul an, preţurile au rămas la fel, nepercepându-se nicio micşorare de preţ aşa cum autorităţile promiteau.
Autorităţile promiteau la început de an că Noul Cod Fiscal va modifica major reglementările aplicabile până acum. Actul normativ aduce modificări importante tuturor zonelor importante ale fiscalităţii, inclusiv sistemului de cote de taxă pe valoare adăugată (TVA). Cu alte cuvinte, cota standard de TVA scade de la 24% la 20%, în timp ce pentru anumite livrări de bunuri şi prestări de servicii se va aplica o cotă de TVA redusă, de 9% sau chiar 5% în anumite cazuri.
Noul an vine cu impozit pentru terenul de sub locuinţe
Numai că atunci când vine vorba de adunat bani, statul român este prompt şi încearcă să mai adauge bani la buget, chiar şi din piatră seacă, deşi acest lucru înseamnă să îi pună pe români la cheltuieli majore.
Dacă aşa-presupusa scădere de TVA i-a bucurat la început pe români, tot actualul Cod Fiscal îi obligă pe români să achite impozit şi pentru terenul de sub locuinţe. Se pare că această hotărâre a fost avută în vedere încă de pe timpul guvernului Boc, dar nu a mai fost aplicată.
Bucuria micşorării TVA-ului o simt doar şoferii
Pentru şoferi, Noul Cod Fiscal este o bucurie. Preţul unui litru de carburant a scăzut la toate benzinăriile din ţară chiar în noaptea dintre ani. Ieftinirea preţului carburanţilor este 3,22%, acest nivel de preţ nemaifiind întâlnit de aproximativ cinci ani. Astfel, reducerea de TVA aplicată carburanţilor face ca litrul de motorină să se ieftinească cu 16,3 bani, iar cel de benzină cu 15,5 bani. Cotaţiile internaţionale ale produselor petroliere, după care se formează preţurile carburanţilor în România, au coborât şi ele, însă nu în aceeaşi măsură. Aici, contează foarte mult şi cursul de schimb leu/dolar, care a crescut în 2015.
,,Este o bucurie pentru noi, şoferii, pentru că plătim mai puţin pentru benzină şi motorină. Era o perioadă în care litrul de benzină ajunsese şi la 6,30 lei. Pot să spun că era groaznic. Un pieton poate să spună că acolo câţiva bănuţi în plus sau în minus nu înseamnă mare lucru, dar nu este aşa. Diferenţa chiar se observă şi sper să nu mai existe scumpiri ale carburanţilor”, a spus Florin P. , 33 ani.
Nici preţul unei curse cu taxiul nu s-a ieftinit. Taximetriştii se arată deranjaţi, deoarece tariful nu s-a mai schimbat de ani buni şi ,,ar fi absurd să se ieftinească odată cu scăderea TVA, deoarece şi aşa nu avem cine ştie ce încasări”.
Cert este că scăderea TVA nu se cunoaşte la alimente, preţurile rămânând la fel ca la sfârşitul anului trecut.