miercuri, noiembrie 27, 2024

Ultima ora

Sport

Analiză a învăţământului preuniversitar, la sfârşitul lui 2015

La finalul anului calendaristic 2015 se trage linie şi în învăţământul preuniversitar. Constantin Lungulescu, preşedintele sindicatului Spiru Haret Dolj, a vorbit despre neajunsurile sistemului în care îşi desfăşoară activitatea. 

Au fost minusuri în anul ce aproape a trecut, dar şi plusuri. Acesta a început cu una dintre marile dureri ale profesorilor, salariile. Cadrele didactice aveau aşteptări de la creşterile salariale însă, Legea salarizării unice n-a fost trecută pentru că „sfera politică s-a bulversat”, spune Lungulescu. 
„Avem un nou Guvern, iar de aici lucrurile nu au mai mers aşa cum ne aşteptam. Am fi avut probabil de câştigat prin această lege, aşa a trebuit să ne mulţumim cu nişte majorări salariale care la nivelul anului 2015 reprezintă o creştere de 26,6% pentru personalul didactic”, a declarat Constantin Lungulescu.

Chiar dacă legea spune că bugetul pentru educaţie ar trebui să reprezinte 6% din PIB, acesta nu se apropie nici măcat de 4%.

Policlinica Buna Vestire Craiova

O problemă a sindicaliştilor o reprezintă şi costurile standard. S-a cerut înfiinţarea unui Consiliu Naţional de Finanţare a Învăţământului Preuniversitar pentru a se reface aceste costuri. La sfârşitul fiecărui trimestru în ultima lună nu se pot plăti  în totalitate concediile, pentru a se realiza acest lucru, banii trebuie mutaţi dintr-un trimestru în altul. Potrivit preşedintelui sindicatului Spiru Haret Dolj, În luna iunie când trebuie plătiţi banii pe concedii nu se respectă codul muncii şi mereu banii pe concedii sunt plătiţi cu întârziere în două, trei tranşe. Unele unităţi şcolare nu plătesc banii pe concediu anticipat, ci după fiecare lună. 

Bucuria din vară a fost risipită în iarnă

Sindicaliştii s-au bucurat în vară la aflarea veştii că vor primi vouchere  de vacanţă, însă Ordonanţa dată în decembrie le-a răpit fericirea deoarece prin  ea se interzice orice formă de premiere. Ca o compensaţie, acelaşi act prevede că în cazul în care un cadru didactic moare, urmaşii pot beneficia de un ajutor de cinci salarii. 

Pensionarea anticipată se numără printre punctele de nemulţumire ale profesorilor. 
„Sunt persoane cu probleme de sănătate care doreau să iasă la pensie mai devreme cu trei ani fără să primească penalităţi”, spune Lungulescu, iar Guvernul se angajase să rezolve această problemă. 

Sindicatele nu sunt prea bine privite de noul Guvern

Noul Guvernul a renunţat la Ministerul pentru Dialog Social şi a făcut Ministerul Consultării şi Dialogului Civic, de aici şi o mare durere pentru sindicalişti. Spun că sunt priviţi cu multă reticenţă, iar „domnul preşedinte Iohannis care a vrut să fie lucrul făcut bine a avut o întâlnire cu nişte cadre didactice la Cotroceni, dar din mişcarea sindicală nu a fost chemat nimeni”, susţine Lungulescu.
 
O altă problemă este numărul de ore alocate celor de la ciclul gimnazial, în ianuarie se vor relua discuţiile la planurile cadru pentru a se stabili câte ore, ce discipline vor învăţa şi câte ore are fiecare disciplină. 

„Toată lumea spune că copiii sunt supra încărcaţi, iar noi avem câteva variante: să păstrăm numărul de ore, să-l micşorăm sau să-l mărim. Problema este ce doresc şi părinţii. Dacă vor ca un copil să stea mai mult la şcoală sau mai puţin. Se spune că avem cele mai puţine săptămâni de şcoală. Există varianta ca şcoala să dureze mai mult, adică vacanţa să fie mai scurtă. Dar varianta de a prelungi anul şcolar după 15-20 iunie este absurdă datorită condiţiilor în care ar trebui să se desfăşoare orele. Începerea anului şcolar la 1 septembrie se confruntă şi ea cu probleme datorită celei de-a doua sesiuni de bacalaureat. Am propus să nu se mai dea a doua sesiune de bacalaureat. Dar toate aceste probleme vor fi clarificate într-o dezbatere publică în care şi părinţii îşi pot spune opinia”, spune Constantin Lungulescu. 

O variantă care a fost propusă şi acceptată a fost scoaterea orelor de limba latină la învăţământul gimnazial deoarece un profesor nu putea să îşi facă o catedră la clasa a VIII-a datorită numărului mic de clase într-o şcoală. Astfel, limba latină a rămas să se predea doar la liceu. 
Însă, potrivit preşedintelui sindicatului Spiru Haret Dolj, toate aceste probleme vor fi lămurite în cadrul unei dezbateri publice. 

 

Politica