duminică, noiembrie 24, 2024

Ultima ora

Sport

PUG-ul Craiovei, prelungit până în 2018

Planul Urbanistic General (PUG) al Municipiului Craiova a fost prelungit cu 3 ani, până la 30 decembrie 2018. În ultima şedinţă a Consiliului Local din decembrie, consilierii locali s-au contrazis în aprobarea acestui punct ce prevedea prelungirea PUG-ului care datează încă, din anul 2000.

Și în anul 2012 s-a mai prelungit cu trei ani valabilitatea PUG-ului, iar de acum înainte pe trei ani, deoarce nu s-a ajuns la o înţelegere în ceea ce priveşte limitele de hotar cu comunele Cârcea, Podari, Malu Mare, Șimnicu de Sus.

„Din punctul meu de vedere, faptul că nu am reuşit în trei ani şi jumătate să facem PUZ-ul, pentru mine în calitate de consilier, este o mare dezamăgire. În Craiova dacă nu se respectă PUG-ul din câte ştiu eu, este aprobat încă din anul 2000. Dacă ne uităm la ceea ce se întâmplă în continuare, observăm PUZ-urile, apar tot felul de PUZ-uri în contradicţie cu PUG-ul. Ce facem pentru că noi propunem să se amâne încă trei ani de zile. Eu nu am nimic împotrivă, să se facă corect, cinstit şi la obiect acest PUG. Dar ce facem cu PUZ-urile, ele vor respecta PUG-ul aprobat în anul 2000? O să dau două exemple. Este vorba de Planul Urbanistic Zonal din zona unde s-a construit Lacul Tanchiştilor, peste 130 de hectare aveam şi erau spaţii verzi şi s-a aprobat un PUZ în care s-au construit locuinţe. Este încă un exemplu pe care aş putea să vi-l dau, este un alt PUZ sub semnul întrebării, se pare că unii au transformat Primăria Craiova într-un fel de ANRP (n.r.-Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor). Nu este cazul să dau exemple ce s-a întâmplat cu împroprietăririle unor aşa „primari”. Mulţi “oameni de bine” din Craiova au fost împroprietăriţi. În ultimii 26 de ani, Primăria Craiova a fost un fel de ANRP. Vreţi să vedem peste tot parcuri distruse, vreţi să vedem zona Corniţoiu cum este acuma şi cum trebuia să fie? Am pornit de la PUG, era un spaţiu verde în zona Corniţoiu, ce este acum?”, a întrebat consilierul Ionel Pană.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Lia Olguţa Vasilescu, primarul oraşului i-a replicat că în zona Corniţoiu au fost hotărâri de instanţă care prevedeau să existe autorizaţii de construcţie:

“În zona Corniţoiu sunt hotărâri definitive şi irevocabile de instanţă ca să le dăm autorizaţie de construcţie, asta se întâmplă. Aceste autorizaţii s-au eliberat în baza unor acte de la instanţă, dacă eu nu pun în practică ceea ce cere o instanţă devine penal pentru mine”.

Consilierul Ionel Pană a continuat să aibă dispute cu primarul. Acesta dorea să ştie dacă PUG-ul din anul 2000 mai este în vigoare:

„Se respectă PUG-ul sau nu? Pentru că PUG-ul este Planul de Urbanism General, PUZ-urile sunt derivate din ele. Eu vreau să vă spun că ştiu chestiunea, chiar am o problemă pe această treabă, dar ce aprobăm noi, prelungirea PUG-ului, care PUG?”

Și consilierul Pavel Badea a vrut să ştie care mai este situaţia PUG-ului:

„Este un act administrativ extrem de important pentru dezvoltarea Craiovei acest PUG. Cel din 2000 a fost contestat în instanţă şi este emisă o decizie de instanţă definitivă şi irevocabilă”.

Ovidiu Mischianu, secretar Primăria Craiova, a spus că PUG-ul Craiovei este în vigoare.

Marin Nicoli a motivat că este supus spre aprobare doar o prelungire a PUG-ului pentru ca locuitorii Băniei să poată în continuare să construiască:

„Stimaţi colegi şi domnule Pană, trebuie să ştiţi ca şi mine, eraţi consilier judeţean, când Craiova s-a găsit sub asaltul comunităţilor învecinate care au încercat să-şi strângă la vistierie bani din teritorii şi au redescoperit faptul că teritoriile care sunt istoric ale Craiovei dar şi juridic sunt ale lor. De aceea PUG-ul din 2000 votat la vremea respectivă, cred cu majoritate, nu a putut fi refăcut. Toate încercările municipiului de-a lungul timpului de a încheia cu protocoale de bună vecinătate teritoriul administrativ al oraşului s-au soldat de cele mai multe ori cu neîmpliniri. Avem la OCTI, datat 2007-2009 protocoale de bună vecinătate. Suntem chemaţi să dăm un instrument aparatului tehnic al oraşului ca locuitorii care ne-au trimis în CL să poată beneficia de autorizaţie de construcţie. Avem un act normativ care ne permite. Doar îl prelungim până se finalizează noul PUG, ştiu că este în derulare procedura de achiziţie a temei pentru noul PUG”.

Ionel Pană i-a răspuns lui Marin Nicoli: „Eu ştiu ce se întâmpla cu vecinătăţile când eram consilier judeţean, este regretabil că în 3 ani jumătate nu am fost în stare să renegociem şi să punem stavilă, adevărul istoric să fie pe vatra vechii Pelendava. Eu am cerut să fie respectat PUG-ul”.

Marian Vasile, consilier PNL a spus că nu înţelege de ce nu s-a rezolvat nimic din anul 2012:

„Îmi exprim regretul că votăm prelungirea acestui PUG datorită faptului că stă la baza dezvoltării oraşului, dezvoltare durabilă, nu contest că votăm prelungirea, dar în 3 ani şi jumătate nu s-au rezolvat problemele cu graniţele, puteam să dăm în judecată”.

Referendum pentru PUZ?

Primarul Craiovei a explicat că au existat divergenţe cu primarii în ceea ce priveşte delimitarea graniţelor:

„În ceea ce priveşte graniţele Craiovei este o problemă complicată fiindcă fiecare primar ţine la teritoriul pe care îl are în act. Am făcut „n” întâlniri cu primarii, cu secretarii primăriilor din comunele limitrofe, nimeni nu vrea să cedeze. Până la urmă, probabil că varianta va fi referendum, ceea ce cred că nu este fezabil. Aşa s-a întâmplat şi cu Oradea când au vrut să înglobeze o parte din Băile Felix şi nu s-a prezentat suficientă populaţie, fie prin proiect de lege. În instanţă, am văzut, ne batem pe bucăţele, uneori câştigăm noi, alteori ei, cert este că nu putem facem o linie de demarcaţie clară. Suntem acum în procedură de ridicare pe SEAP a contractului de execuţie a acestui caiet de sarcini. Sper să existe o firmă capabilă în România să facă acest PUG. Toate sunt blocate în ţară, de aceea se prelungesc aceste PUG-uri. Noi am cerut o procedură de licitaţie pentru caietul de sarcini, specialiştii noştri din Primărie ne-au zis că sunt depăşiţi de astfel de proceduri, de aceea am ţinut o procedură de licitaţie, sper să fie o firmă capabilă să facă PUG-ul acestui oraş”.

De asemenea, primarul i-a răspuns consilierului Pană la întrebarea dacă PUZ-urile respectă PUG-ul intrat în vigoare în anul 2000. Pană a dorit să ştie ce s-a întâmplat cu spaţiile verzi din oraş dacă se autorizează construcţii în zonele respective:

„În ceea ce priveşte PUZ-urile, păi dacă PUG-ul este foarte vechi şi nu reglementăm prin PUZ-uri va fi şi mai greu să ne descurcăm în acest oraş. Știţi bine că nu sunt adepta PUZ-uri. Spuneţi că PUZ-ul de la Lacul Tanchiştilor a fost spaţiu verde şi l-am transformat în case, domnul Pană, cred că locuiţi în Craiova cel puţin de acelaşi număr de ani ca şi mine şi ştiţi că acolo nu a fost niciodată spaţiu verde mai puţin o lizieră, o pădurice prinsă în continuare în PUZ-ul aprobat în CL, ba chiar o suprafaţă mai mare decât exista, avem aviz de la Mediu care ne-au spus că 29 de hectare are păduricea şi am transformat în 30,6. Am mărit suprafaţa de spaţiu verde. În rest acolo sunt case construite de 25 de ani. La Corniţoiu, în primii ani nu am dat niciun fel de autorizaţie pe spaţiu verde, am spus că mai bine îmi tai o mână decât să dau autorizaţii de construcţie pe spaţiu verde. Au venit hotărâri definitive şi irevocabile de instanţă. Dacă aşa a zis instanţa, aşa înseamnă că trebuie să facem. Anul trecut s-a modificat şi legislaţia în ceea ce priveşte spaţiile verzi şi ne obligă să dăm autorizaţii de construcţie pe spaţii verzi dacă nu cumva vrem să expropiem ca să rămână cu destinaţia de spaţii verzi. În condiţiile în care s-au retrocedat peste tot, în toate cvartalele de blocuri toate spaţiile verzi vă daţi seama ce ar însemna pentru bugetul municipalităţii să ne apucăm să cumpărăm acele terenuri. Le-am cerut colegilor, parlamentari de Dolj, să remodifice această lege pentru că ne pune în situaţia de a nu mai avea niciun peticel de iarbă verde în cartier”.

 

 

Politica