Eugenia Pârvu şi Constantina Voinea, fiică şi mamă, în vârstă de 62, respectiv 90 ani, nu vor mai fi evacuate din locuinţa de pe strada Traian Demetrescu, până în primăvară, când va trebui să se mute la etajul 4 dintr-un bloc cu tot atâtea etaje, deşi doamna Eugenia are un picior amputat. Și, de parcă nu ar fi suficient, mai primesc şi „vorbe de duh” din partea primarului Craiovei.
În ceea ce îi priveşte pe reprezentanţii autorităţilor locale implicate în acest caz, le-a trebuit o săptămână să se pună de acord cu ce să declare. Reamintim că am încercat să obţinem un punct de vedere de la edilul-şef al urbei, Olguţa Vasilescu. Am sunat-o pe numărul personal de telefon, dar nu a răspuns.
A reacţionat însă, ca de obicei, pe Facebook, abia vineri.
Iată cum încearcă primarul Craiovei să întoarcă situaţia în favoarea sa:
“De vreo trei zile, se tot lamentează unii că "arunc în stradă", dintr-un spaţiu al primăriei, în preajma sărbătorilor, două bătrâne: una de 60 de ani cu picior amputat şi alta de 90 care o îngrijeşte. Sigur, dacă vrem să arătăm ce lipsită de inimă e administraţia locală, situaţia e perfectă! Dar… pentru că există un dar… Sub apartamentul doamnelor, există un proprietar. Care e inundat săptămânal. Şi căruia i se aruncă oală cu urină pe scări. Şi care a cerut despăgubiri primăriei de multe mii de euro. Am oferit bătrânelor două spaţii sau un loc la căminul de bătrâni, pentru că e clar că nu se pot îngriji singure, ca să terminăm cu scandalurile şi cu pagubele plătite din banii tuturor cetăţenilor Craiovei. Astăzi m-a vizitat fiul uneia. Tânăr, în putere, chitit pe scandal. "Cum adică la azil?" "Păi aţi văzut azilul? E ca un hotel de 4 stele, cu îngrijire permanenta, doctori, asistente, tot ce e necesar." "Exclus! Nu îmi duc familia la azil!" "Păi, atunci aveţi dvs grijă de ele!" "Eu nu pot, că stau în străinătate". Şi tot aşa! Nu era bun comunismul, dar mulţi vor ca autorităţile să se comporte ca în comunism: să le găsească locuinţe şi să le suporte, eventual, şi pagubele. Astăzi le-am pus la dispoziţie bătrânelor o locuinţă, deşi variantele corecte erau să fie în grija familiei sau la căminul de bătrâni. Ştiu că peste câteva luni, alţi proprietari vor protesta, pentru că nu au cum să se întreţină singure chiriaşele noastre şi ne vor solicita pagube pentru stricăciuni. Şi va urmă altă evacuare, alt scandal şi alte articole lacrimogene despre cât de fără inimă e primăriţa. Pentru că vine campania şi nu contează ce e corect, ci ceea ce provoacă emoţie.”
Prezentarea cazului nu are nicio legătură cu apropierea campaniei. Noi am fost contactaţi de o vecină a celor două femei care vor fi evacuate. Plângând ne-a cerut ajutorul. Și, dacă tot este să vorbim de corectitudine, trebuie să ştiţi că în acţiunea din instanţă RAADPFL Craiova a motivat că în locuinţa în care cele două femei au trăit mai bine de 50 de ani, se vrea să se facă o locuinţă în regim hotelier. Ba mai mult, s-a încercat evacuarea lor înainte ca instanţa să dea o soluţie defintivă. În plus, cele două femei nu s-au plâns niciodată că nu au cu ce să se întreţină, drept dovadă şi-au plătit în permanenţă dările către administraţia locală. Și reamintim şi lipsa de bun simţ a angajatei primăriei, Doina Pîrvu, care le-a spus celor două femei că pentru a ajunge la etajul patru le va da Primăria un elicopter. După ce am prezentat cazul, reprezentanții Primăriei le-au transmis că, acum, să ceară elicopter de la "Jurnalul Olteniei".
,,Vecinele mele se tem de proprietarul barului de la parter”
O vecină a celor două femei contrazice declaraţiile Olguţei Vasilescu: ,,Nicidecum să fi aruncat urina pe scări care să ajungă la proprietarul barului de la parter. Singurul lucru care s-a întâmplat acum ceva timp a fost să le scape un furtun, iar apa s-a scurs într-o cameră pe care proprietarul barului o are închiriată. Le-a cerut despăgubiri foarte mari. El îşi doreşte întreaga locuinţă. Vecinele mele se tem de el”.
Să ne reamintim povestea celor două bătrâne
Cele două femei locuiesc pe strada Traian Demetrescu din Craiova, într-o casă naţionalizată, de mai bine de şase decenii. Cu chiria la zi şi toate utilităţile achitate, femeile sunt gonite din casă. Eugenia Pîrvu, în vârstă de 62 de ani are piciorul drept amputat de mai bine de patru ani, din cauza unei boli cumplite de care suferă: poliartrită. Mai mult de atât, femeia este imobilizată la pat de zece ani, dinainte de a-i fi amputat piciorul, deoarece nu se mai putea deplasa. Acum are probleme şi cu mâinile, pe care abia şi le mai mişcă.
În urmă cu aproximativ un an, cele două femei au început să primească acasă hotărâri de evacuare, iar în luna martie a acestui an a avut loc procesul prin care s-a stabilit, luna trecută, că trebuie să fie evacuate.
Iniţial, cele două au refuzat locuinţa din cartierul Lăpuş pe care municipalitatea le-a oferit-o, întrucât este la etajul patru şi niciuna dintre acestea nu poate urca scările. În cele din urmă, au fost nevoite să accepte, deoarece nu există o variantă de mijloc.
La începutul primăverii, pe 1 martie 2016, vor trebui să se mute în apartamentul din cartierul Lăpuş.
Fiul, Claudiu Pârvu, lucrează peste hotare pentru a-şi ajuta familia, pentru un trai mai bun.
,,În primăvară mama şi bunica mea vor trebui să se mute pe strada Gârleşti, bloc 66. Blocul este în stare bună, însă apartamentul este foarte degradat. O să-l renovez pe banii mei. Au amânat evacuarea până pe 1 martie. Eu plec vineri (n.r.-4 decembrie) în Anglia şi dacă nu rezolv până atunci cu actele o să-l împuternicesc pe un prieten de-al meu, pentru a se ocupa de actele pentru apartament. Când am fost în audienţă nu ne-au dat mai multe detalii, ne-au zis doar să ne ocupăm de acte”, a declarat Claudiu Pârvu, fiul Eugeniei Pârvu.