Trenul Regal, „Trenul Aducerii Aminte”, în gara din Craiova

Redactia
4 Min Read

Trenul Regal își continuă călătoria pe șinele Căii Ferate Române. Familia Regală va poposi de 1 Decembrie și în gara din Craiova, la ora 11:40.

Anul acesta, sub numele de Trenul Regal, „Trenul Aducerii Aminte” călătoria va continua obiceiul început în anul 2012 când aniversând 90 de ani de la Încoronare, locuitorii municipiului Alba Iulia și autoritățile locale au sărbătorit evenimentul refăcând cu fidelitate, pas cu pas, prezența Familiei Regale în gara Alba Iulia, la Catedrala Încoronării și în Sala Marii Uniri.

De 1 Decembrie, în anul 2013, Trenul Regal a purtat Familia Regală în orașe precum Sinaia, Câmpina, Ploiești și București, ca un omagiu adus, de Ziua Marii Uniri, Regelui Ferdinand I și Reginei Maria.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În luna iunie a anului 2014, Trenul Regal a poposit pentru două zile la Craiova, iar Familia Regală a fost musafirul craiovenilor, de ziua orașulu.

1 decembrie 2014 a fost, din nou, o zi de sărbătoare pentru Trenul Regal. Sub numele “Trenul Regal de 1 Decembrie”, călătoria simbolică pentru omagierea regilor întregitori de neam s-a repetat, de data aceasta pe traseul Sinaia, Focșani, Râmnicu-Sărat, Buzău, Ploiești și București. Un mare număr de oameni au venit la întâlnirea cu Familia Regală și cu Trenul Regal, arătând cât de inspirată a fost decizia de a transforma călătoria Trenului Regal de 1 Decembrie într-un eveniment anual.

În anul 2015, la 1 decembrie, Familia Regală va reface un drum istoric. Sub numele de “Trenul Aducerii Aminte”, Trenul Regal va porni de la Turnu Severin și va merge la București, refăcând drumul parcurs de Carol I acum 150 de ani, când a pășit pentru prima oară pe pământ românesc, la 8 mai 1866. Trenul va opri în gările Filiași, Craiova, Slatina și Titu. Ultima oprire, deși în gara unui oraș mai mic, are o semnificație importantă. Regele Carol I și Regina Elisabeta au venit de multe ori la gara din Titu, de unde au plecat adesea spre București, în compania musafirilor regali din Europa, invitați în România de cei doi suverani.

Comandat de Statul român în anul 1926, sub domnia Regelui Ferdinand I, Trenul Regal a fost fabricat la Milano și livrat României în anul 1928, după moartea regelui. În cei 87 de ani de viață, Trenul Regal al României a mers pe căile ferate naționale și internaționale, purtând pașii regilor și reginelor României, ale Familiei Regale, precum și ale liderilor politici din anii 1948-1989. Istoria României cunoaște o mulțime de momente importante care s-au petrecut sau sunt legate de Trenul Regal.

Înaintea actualului Tren Regal, România a beneficiat de alte garnituri de tren regal, în timpul Regelui Carol I și al Regelui Ferdinand I.

Actualul Tren Regal a purtat pașii Reginei Maria și Regelui Carol al II-lea în diverse comunități din țară și în călătoriile lor din străinătate. Trenul a adus pe Regina Mamă Elena în țară, în anul 1940, când s-a întors din exil. Regele Mihai a călătorit mult cu Trenul Regal în anii celui de-al Doilea Război Mondial. Majestatea Sa și Regina Mamă au vizitat Chișinăul, călătorind cu Trenul Regal. Tot Trenul Regal este cel care a purtat Familia Regală pe tragicul drum al exilului, în ianuarie 1948.

Lideri politici europeni și nord-americani au fost musafiri ai Trenului Regal în anii 1948-1989.

Trenul Regal, în al nouălea deceniul al existenței sale, impecabil păstrat, cu o mare rezistență și o remarcabilă calitate tehnică, continuă să servească națiunea română, fiind unul dintre cele mai puternice simboluri regale și ale Statului român.

 

Sursă informații: romaniaregala.ro

Share This Article