Doctoriţa şpăgară Violeta Bică a fost condamnată la 3 ani de închisoare. Nu cu executare, ci cu suspendare.
Miercuri, 18 noiembrie 2015, Tribunalul Vâlcea a pronunţat sentinţele în dosarul de corupţie în care a fost implicată doctoriţa din Drăgăşani, alături de alţi cinci inculpaţi.
„Condamnă pe inculpata Bică Violeta la 3 ani închisoare cu art. 91 Cod penal (suspendarea executării pedepsei sub supraveghere); condamnă pe inculpata Botoran Violeta la 2 ani închisoare cu art. 91 Cod penal (suspendarea executării pedepsei sub supraveghere); condamnă pe inculpata Iovănescu Vlăducu Maria la 2 ani şi 6 luni închisoare cu art. 91 Cod penal (suspendarea executării pedepsei sub supraveghere); condamnă pe inculpatul Onuţ Marin la 2 ani închisoare cu art. 91 Cod penal (suspendarea executării pedepsei sub supraveghere); condamnă pe inculpata Ştirbu Elena Roxana la 2 ani închisoare cu art. 91 Cod penal (suspendarea executării pedepsei sub supraveghere); condamnă pe inculpatul Ghiţă Constantin la 1 an şi 4 luni închisoare cu art. 91 Cod penal (suspendarea executării pedepsei sub supraveghere)”, se arată în decizia instanţei.
Sentinţa nu este însă definitivă, putând fi atacată cu recurs.
Violeta Bică a fost trimisă în judecată pentru de luare de mită în formă continuată.
Doctoriţa şpăgară a luat pe lângă bani şi produse alimentare, dar şi un porc.
Marian Onuţ, agent de poliţie în cadrul IPJ Vâlcea, a fost judecat pentru complicitate la dare de mită, Violeta Botoran, pensionară, pentru trafic de influenţă, şi Maria Vlăducu Iovănescu, angajată a unei asociaţii din Vâlcea, dar şi Constantin Ghiţă, un alt pensionar, a fost judecat pentru de dare de mită.
“În perioada octombrie 2014-20 aprilie 2015 inculpata B.V., în calitate de medic expert al asigurărilor sociale din cadrul unui cabinet de expertiză a capacităţii de muncă din Drăgăşani, aflat în subordinea unei instituţii publice din Vâlcea, a primit, în mod repetat, de la un număr de 223 persoane sume de bani cuprinse între 50 lei şi 200 lei ( în valoare totală de 25.300 lei) sau bunuri în legătură cu îndeplinirea unor acte care intrau în atribuţiile sale de serviciu, respectiv pentru a asigura pensionarea pentru incapacitate de muncă a unor persoane, chiar şi cu încălcarea dispoziţiilor legale, pentru a dispune încadrarea în grade de invaliditate superioare celor iniţiale, pentru a asigura în continuare încasarea pensiei pentru incapacitate de muncă cu prilejul revizuirilor periodice, dar şi pentru eliberarea certificatelor medicale de invaliditate pentru ca persoanele solicitante să beneficieze de ajutor social.
În cursul lunii februarie 2015, inculpata B.V., pensionar din mun. Drăgăşani, a primit de la martorul L.F. suma de 200 lei în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă medici din cadrul cabinetului de expertiză medicală din mun. Drăgăşani, asupra cărora avea influenţă, pentru a-i determina să emită decizie de menţinere în grad de invaliditate a sus numitului, în lipsa examinării clinice a acestuia. Totodată, s-a reţinut în sarcina acestei inculpate faptul că în cursul anului 2012 şi în luna septembrie 2013 a pretins, în două rânduri, suma totală de aproximativ 9.000 lei, din care a primit efectiv suma de 4.000 lei, de la martorul B.A.C., în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă membrii Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap din cadrul Consiliului Judeţean Vâlcea, asupra cărora a susţinut că are influenţă, pentru a-i determina să emită acestuia certificat de încadrare în grad de handicap, respectiv să prelungească dreptul de indemnizaţie de handicap.
Inculpata I.V.M., în luna octombrie 2014 şi martie 2015 a remis diferite sume de bani inculpatei B.V., în calitate de medic expert al asigurărilor sociale, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle acesteia de serviciu, referitor la încadrarea/menţinerea gradelor de invaliditate ori programarea în vederea încadrării în grade de invaliditate cu privire la un număr de 19 persoane. De asemenea, în luna aprilie 2015, această inculpată a primit de la martorii M.I. şi M.T., suma de 200 lei, în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă funcţionari asupra cărora avea influenţă, pentru a-i determina să asigure actele medicale care trebuiau depuse la dosarul de handicap dar şi pe lângă alţi funcţionari pentru a-i determina să menţină gradul de handicap obţinut anterior de M.I.
Referitor la inculpata Ș.E.R., procurorii au reţinut faptul că în perioada februarie – aprilie 2015, în mod repetat, a sprijinit activitatea infracţională a medicului B.V., primind de la aceasta sume de bani şi bunuri în valoare totală de aproximativ 2.000 lei, cunoscând că proveneau din comiterea infracţiunilor de luare de mită, aceasta ajutând în mod constant inculpata B.V. în activitatea desfăşurată, prin completarea tuturor deciziilor ori celorlalte acte medicale emise de aceasta, ori chiar prin primirea pentru inculpata B.V., a unor sume de bani şi bunuri cu titlu de mită.
De asemenea, prin rechizitoriu s-a dispus trimiterea în judecată a inculpatului O.M., agent de poliţie, care a intermediat remiterea efectivă a unui bun în luna decembrie 2014 de la inculpatul G.C. către medicul B.V., ajutor concretizat în coordonarea modalităţii de remitere şi mijlocirea legăturii dintre cei doi inculpaţi, cunoscând că bunul a fost remis în legătură cu îndeplinirea unui act care intra în îndatoririle de serviciu ale inculpatei B.V. în calitate de medic expert al asigurărilor sociale, respectiv pentru a asigura menţinerea în grad de invaliditate a inculpatului G.C., prin emiterea deciziei asupra capacităţii de muncă,” potrivit anchetatorilor.