Tema exerciţiului este activitatea CJSU, CLSU Băileşti, instituţiile cu responsabilităţi în gestionarea situaţiilor de urgenţă şi a serviciilor profesioniste pentru situaţii de urgenţă pentru înştiinţarea, avertizarea, prealarmarea, alarmarea, alertarea, coordonarea şi conducerea operaţională a situaţiilor de urgenţă produse de un incendiu în masă în municipiul Băileşti.
Scopul este de verificarea asigurării unui răspuns coordonat al tuturor componentelor Sistemului Judeţean de Management al Situaţiilor de Urgenţă, evaluarea informaţiilor şi analiza situaţiei iniţiale, stabilirea variantelor optime pentru intervenţie şi a concepţiei de alarmare a instituţiilor şi serviciilor publice descentralizate în scopul minimizării impactului asupra persoanelor afectate de producerea unui incendiu în masă.
SITUAŢIA TACTICĂ SPECIALĂ:
În ziua de 19.11.2015, în jurul orei 09.40, ca urmare a acţiunii intenţionate a unor persoane răuvoitoare necunoscute, au fost incendiate, în muncipiul Băileşti, următoarele:
-
un număr de 21 gospodării pe str. Lt. Becherescu şi str. Gabroveni cu posibilităţi de propagare la întregul cvartal de locuinţe ;
-
spaţiile comerciale de la parterul blocurilor de locuinţe nr. 7 din str. Lt. Becherescu cu posibilităţi de propagare la etajele superiopare;
-
Şcoala Generală nr. 5 Băileşti din str. Lt. Becherescu, cu posibilităţi de propagare la spaţiile comerciale aflate în imediata apropiere;
-
un atelier auto din imediata apropiere a Şcolii Generale dr. 5 Băileşti
-
Casa de Cultură „Amza Pelea” Băileşti cu posibilităţi de propagare la întreaga clădire şi la spaţiile de locuit din imediata vecinătate.
În localitate a fost introdus semnalul “ALARMĂ LA DEZASTRE”, care a condus la activarea Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă şi al Centrului Operativ cu activitate temporară.
Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă al municipiului Băileşti, convocat în sedinţă extraordinară, la sediul Consiliului Local Băileşti, a hotărât punerea în aplicare a Planului de evacuare a populaţiei, salariaţilor şi bunurilor materiale în situaţii de urgenţă al municipiului Băileşti şi activarea de urgenţă a Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă, precum şi deplasarea acestora la locul evenimentului.
Dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltenia” al Judeţului Dolj, a fost înştiinţat în jurul orei 10.00 de către cetăţeni, iar la locul intervenţiei s-a deplasat Secţia de Pompieri Băileşti cu 3 autospeciale de lucru cu apă şi spumă, 1 autocamion de intervenţie cu 10 subofiţeri şi 1 echipaj de prim-ajutor.
La nivelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltenia” al Judeţului Dolj au fost puse în aplicare următoarele:
-
Planul de apărare în cazul producerii unui incendiu în masă;
-
Procedura privind gestionarea situaţiilor de urgenţă determinate de incendii;
-
Planul Roșu de Intervenţie.
Totodată a fost pus în aplicare Planul creşterii capacităţii operaţionale – alertă NIVEL IV – ALERTĂ ROŞIE pentru Secţia de Pompieri Băileşti..
La nivelul municipiului Băileşti se introduce semnalul ALARMĂ LA DEZASTRE cu sirenele din dotare şi sistemul de alarmare, precum şi elaborarea primelor recomandări pentru protecţia populaţiei şi autoevacuarea clădirilor cuprinse de incendiu sau aflate în imediata apropiere.
La nivelul Instituţiei Prefectului judeţul Dolj se constituie Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.
OBIECTIVE GENERALE:
-
verificarea viabilităţii Planului de apărare Împotriva incendiilor în masă al judeţului Dolj;
-
verificarea asigurării continuităţii şi răspunsului gradual în gestionarea situaţiei de urgenţă;
-
verificarea interoperabilităţii forţelor angrenate pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de un incendiu în masă;
-
exersarea cooperării interinstituţionale, precum şi aplicarea procedurilor existente la nivelul domeniilor de competenţă.
PROBLEME URMĂRITE
-
Capacitatea de reacţie a forţelor de intervenţie pe linia realizării managementului unor situaţii de urgenţă produse de un incendiu în masă;
-
Organizarea şi desfăşurarea activităţilor de restabilire a normalităţii;
-
Desfăşurarea fluxului informaţional-decizional;
-
Cunoaşterea/aplicarea procedurilor de intervenţie.
Forțe participante:
– Instituţia Prefectului Dolj
– Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă
– Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Băileşti
– Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Oltenia” al judeţului Dolj:
-Secţia de Pompieri Băileşti:
-Detaşamentul de Pompieri Calafat
-Detaşamentul 1 de Pompieri Craiova
-Detaşamentul 2 de Pompieri Craiova
– Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare:
– Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Dolj
– Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Dolj
– Poliţia Locală Băileşti
– Serviciul de Ambulanţă Judeţean Dolj – Substaţia de Ambulanţă Băileşti