marți, octombrie 1, 2024

Ultima ora

Sport

SES-urile din Braşov se prezintă la Craiova

Trei structuri de economie socială înfiinţate în judeţul Braşov au fost prezentante joi la Craiova de către reprezentanţii acestora. În cadrul unui târg desfăşurat la sediul Comat Dolj din Craiova, cele trei asociaţii înfiinţate prin proiectul european START! Economia socială o şansă pentru toţi!!” şi-au promovat produsele respectiv peleţi, bricheţi de lemn şi prefabricate din beton şi ipsos, prelucrare piatră, producţie pavaje.

Asociaţia GAVSES din comuna Caţa, judeţul Braşov este specializată în producţia de peleţi de lemn şi bricheţi de lemn. Startul unei asociaţii de acest tip s-a adresat grupurilor vulnerabile din localitate care au obţinut astfel un loc de muncă. De asemenea, reprezentanţii firmei îşi doresc să îmbunătăţească şi calitatea vieţii copiilor şi tinerilor din comunitate, furnizând în urma profitului obţinut servicii educaţionale, sociale pentru aceştia.

„Asociaţia GAVSES Caţa este o structură de economie socială (SES) înfiinţată în cadrul proiectului european “START! Economia socială o şansă pentru toţi!!”. Ne ocupăm de producţia de peleţi şi bricheţi din lemn. Acesta este, pot să spun, un combustibil al viitorului deoarece nu mai eşti nevoit să tai pădurile ci foloseşti doar deşeurile lemnoase din păşuni, păduri. Ne dorim să dezvoltăm această asociaţie şi să ajutăm un centru social pe care îl avem în comuna noastră şi parte din viitorul nostru profit să meargă către aceşti copii spre o educaţie a lor. Avem un centru social prin care 30 de copii beneficiază după cursurile de la şcoală de o masă caldă, îşi fac temele şi mai apoi activităţi de tot felul. Prin proiectul “START! Economia socială o şansă pentru toţi!!” au fost create 6 locuri de muncă pentru locuitorii din Caţa (1 manager şi 5 persoane în activitatea de producţie), sunt oameni din grupul ţintă, oameni care fie nu au destulă şcoală, fie fac parte dintr-un grup vulnerabil, persoanele care au rămas orfane, femeile care au mai mulţi copii. Este o oportunitate, nu mai trebuie să plece la muncă în străinătate, sunt foarte mulţumiţi, au fost formaţi pe acest domeniu şi ne dorim ca activitatea să meargă în continuare. Am venit la târg pentru a ne promova produsele noastre, am înţeles că sunt foarte multe comunităţi în judeţul acesta care nu au gaz. Iar noi facem peleţi şi bricheţi de lemn. Bricheţii se pot folosi în teracote, sobele vechi, fără a fi modificate. Iar pe partea de peleţi, au o putere calorică de patru ori mai mare, de ce să foloseşti lemnul, când poţi să foloseşti peletul sau brichetul şi să ai un randament mai bun. Suntem interesaţi să ne promovăm produsele şi de ce nu să putem să vindem şi în acest judeţ”, a spus Dana Sucaciu -manager Asociaţia GAVSES din comuna Caţa, judeţul Braşov.

Policlinica Buna Vestire Craiova

 

Mai multe detalii despre Asociaţia GAVSES pot fi găsite şi pe site-ul www.peleti-gavses.ro

 

Asociaţia ROMSES Caţa, înfiinţată în cadrul proiectului START! Economia socială o şansă pentru toţi!!”, are ca scop efectuarea produselor prefabricate din beton sau ipsos, pentru placarea exterioară a clădirilor şi a curţilor, sediilor persoanelor juridice sau fizice, instituţiile publice, hoteluri, pensiuni, restaurante, etc.

Reprezentanţii Asociaţiei ROMSES Caţa au poposit la Craiova fiindcă vor să extindă producţia la nivel naţional şi acesta e un prim pas spre obţinerea acestui lucru. Mai multe informaţii despre Asociaţia ROMSES pot fi vizualizate pe www.pavele-romses.ro.

 

„Asociaţia are ca şi domeniu de activitate producţia de pavele, borduri, rigole, bolţari, prefabricate din beton. Prin acest târg dorim să ne promovăm.

Încercăm să mergem cu un preţ mai mic decât pe piaţă, scopul acestui târg este de a promova această structură socială nu numai în localitatea noastră şi raza localităţii ci în toată ţara pentru că la un moment dat credem că putem creşte productivitatea să livrăm naţional. Avem un sediu şi utilaje achiziţionate pe baza proiectului, am început să avem producţie, avem mostre, suntem în momentul în care trebuie să obţinem un certificat de calitate şi avem câteva contracte cu depozite de materiale şi sper ca de la începutul anului să putem livra, să avem certificat de calitate, să putem da garanţie. Am vândut deja către persoane fizice”, au declarat reprezentanţii Asociaţiei ROMSES Caţa.

 

Managerul Asociaţiei DIA SES Homorod, Gabriel Sarca spune că profitul obţinut în urma producţiei de peleţi şi bricheţi de lemn îl vor folosi pentru a sprijini financiar un centru social de zi din judeţul Braşov.

Acesta spune că în judeţul Dolj ar fi foarte benefică utilizarea bricheţilor şi peleţilor de lemn pentru încălzirea locuinţelor având în vedere că există numeroase comunităţi care nu au gaz. Prin proiectul “START! Economia socială o şansă pentru toţi!!” au fost create 6 locuri de muncă pentru locuitorii din Caţa (1 manager şi 5 persoane în activitatea de producţie).

 

„Noi am dezvoltat asociaţia, o structură de economie socială care are ca obiect de activitate producerea de bricheţi şi peleţi. Ne-am gândit la această activitate pentru că în zona noastră sunt multe exploatări forestiere şi în urma exploatărilor rămâne multă materie pentru producerea de peleţi. Noi curăţăm şi păşunile şi pădurile şi în urmă curaţatului apucăm să facem un produs finit. Am venit la Craiova fiindcă am avut deschidere din partea Primăriei şi a Consiliului Judeţean şi am înţeles că în zonă ar fi multe comune unde nu este gaz. Fiind un loc vulnerabil din acest punct de vedere ne-am propus să venim aici, să expunem produsele noastre şi să le promovăm. Deocamdată suntem la stadiul de adunat materie primă, nu am vândut, urmează să intrăm în procesul de producţie efectiv. Pe lângă funcţia de manager pe care o ocup eu, avem cinci angajaţi dintr-un grup ţintă, vulnerabil, am angajat oameni care primeau ajutor social, persoane cu dizabilităţi, romi, oameni care de obicei până acum mergeau în străinătate pentru a reuşi să-şi pună pâinea pe masă, astfel am reuşit să creăm locuri de muncă în cadrul comunei şi să ţinem comunitatea închegată. Avem un sediu social şi hala de producţie propriu-zisă. Ne propunem ca din încasările realizate din vânzarea peleţilor şi bricheţilor să ajutăm un centru social de zi care funcţionează pe lângă parohia Homorod. Acest centru social găzduieşte după şcoală 30 de copii, primesc o masă caldă, îşi fac temele pentru a doua zi şi diferite activităţi.

De asemenea pot fi găsite informaţii despre DIA SES HOMOROD la www.peleti-diases.ro

 

 

 

 

 

 

Politica