duminică, septembrie 29, 2024

Ultima ora

Sport

Tezaurul României, adus la Craiova

Expoziţia „Aurul şi Argintul Antic al României” a ajuns la Muzeul Olteniei Craiova după o călătorie efectuată până acum în 10 de oraşe din ţară. Expoziţia reuneşte mii de piese arheologice din metale preţioase, de o valoare istorică deosebită, descoperite de-a lungul ultimelor două secole pe teritoriul României. Este manifestarea organizată sub egida Ministerului Culturii, de către Muzeul Naţional de Istorie a României, în colaborare cu 31 de muzee de arheologie şi istorie din ţară. Vernisarea expoziţiei a avut loc miercuri la Muzeul Olteniei Craiova, iar vizitatorii pot merge începând de astăzi să descopere aurul şi argintul antic al României. Expoziţia a fost realizată cu minuţiozitate de către muzeografii de la Muzeul Naţional de Istorie al României în colaborare cu cei craioveni. Piesele de o valoare inestimabilă sunt aşezate în vitrine special amenajate pentru această expoziţie.

Directorul Muzeului Olteniei, Florin Ridiche, a spus că s-a muncit foarte mult pentru această expoziţie, pentru a aduce publicului craiovean „nestemate ale antichităţii României”.

„S-a muncit foarte mult la această expoziţie, dacă nu ma înşel, doi ani de zile a fost numai întocmirea documentaţiei, sunt convins, colegii mei de la Muzeul Naţional de Istorie, domnul director, au dus greul organizării, să adune laolaltă ce au mai valoros în tot patrimoniu şi îi felicit pentru acest proiect expoziţional”, a declarat Florin Ridiche.

Policlinica Buna Vestire Craiova

La manifestarea culturală au fost prezente şi oficialităţile locale. Preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, a făcut invitaţia oamenilor să păşească în Muzeul Olteniei pentru a face o incursiune şi a vizita splendidele exponate.

„<<Aurul şi Argintul Antic al Românie>> reprezintă un eveniment cu totul deosebit. Pentru prima dată în această zonă a ţării are loc una dintre cele mai importante şi mari expoziţii, poate cea mai mare care a fost organizată în ultimii 20 de ani, organizare făcută în mod special de către Muzeul Naţional de Istorie al României. Muzeul Naţional de Istorie a strâns de la 31 de instituţii peste 1000 de piese de valoare care trebuie văzute în 31 de locuri şi care acumulează practic o istorie de peste 6.000 de ani. Publicul iubitor de frumos din Craiova şi din întreaga Oltenie are posibilitatea de a descoperi aceste splendide exponate, despre care mulţi au citit doar în cărţi sau le-au văzut în documentare – brăţările dacice, Tezaurul de la Pietroasa, cunoscut mai bine drept „Cloşca şi puii de aur“, Tezaurul de la Vârtop sau cel de la Craiova. Le adresăm tuturor oltenilor invitaţia de a veni şi a vedea această minunată expoziţie, care va rămâne la Secţia Istorie – Arheologie a muzeului nostru până la data de 31 ianuarie 2016”, a afirmat Ion Prioteasa, preşedinte Consiliul Judeţean Dolj.

Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a spus că evenimentul cultural este încă o cărămidă care se pune pentru ca municipiul pe care îl conduce să aibă şanse cât mai mari pentru a obţine titlul de capitală europeană a culturii în anul 2021.

„Infrastructura culturală se ridică la cele mai înalte strandarde cu spijinul Consiliul Judeţean şi al Primăriei. Suntem într-o perioadă de evaluare a celor 14 oraşe candidate pentru un titlu de capitală europeană a culturii, toate cele 14 sunt din România, au fost publicate şi dosarele de candidatură şi ne-am evaluat şansele faţă de ceilalţi competitori. Suntem cu fruntea sus, în mod sigur suntem calificaţi în perioada de preselecţie şi anul viitor urmează bătălia finală. Până atunci mai avem multe lucururi de pus la punct în oraş. În primul rând lucruri pentru ridicarea calităţii actului cultural şi ceea ce se întâmplă astăzi aici nu poate să fie decât o nouă cărămidă pusă la dosarul nostru pentru că este vorba de o expoziţie uluitoare, de înaltă ţinută”, a precizat Lia Olguţa Vasilescu, primarul Craiovei.

Mitropolitul Olteniei, IPS Irineu Popa, prezent de asemenea la manifestarea culturală, a spus că este foarte important că se păstrează patrimoniul cultural, şi că este posibilă o asemenea expoziţie.

„Cultura şi civilizaţia sunt două aripi ale unui popor cu care se evidenţiază pe toate meridianele lumii în interior şi în exterior. Vorbim astăzi de aur şi argint, sunt două metale preţioase cu care se îmbogăţeşte lumea, cu care unii îşi fac faimă, dar cel mai important este că aceste metale sunt făurite, aranjate, în aşa fel încât să intre în ele nu numai forţa pământului care transformă din piatră şi din aceste compoziţii minerale ci şi sufletul omului. Sufletul omului este aşezat în artă pentru că artistul îşi pune toată suflarea, nădejdea şi credinţa sa ca să iasă ceva frumos. Noi le-am păstrat şi le vom păstra în continuare pentru că fac parte din patrimoniul nostru. Ne bucurăm că deschidem această tradiţie de a expune lucrurile din toată ţara şi a le arăta tuturor”, a declarat Mitropolitul Olteniei.

Prefectul judeţului Dolj, Nicolae Răducan, a făcut un apel către primari să facă demersuri pentru ca tinerii să aibă oportunitatea să vizioneze această expoziţie.

“Sunt deosebit de încântat pentru că am prilejul de a participa, alături de dumneavoastră, la deschiderea acestei expoziţii istorice. Şi spun că este o expoziţie istorică pentru că nu cunosc să mai fi avut loc un eveniment cultural de o asemenea anvergură în România în ultimii 25 de ani. Doresc să transmit mulţumirile mele Ministerului Culturii, sub patronajul căruia a fost organizată expoziţia „Aurul şi Argintul antic al României” şi, de asemenea, să mulţumesc Muzeului Naţional de Istorie. Faptul că peste 30 de muzee din România participă la această expoziţie ne dă posibilitatea de a admira cele mai deosebite piese muzeale din întreaga ţară. Totodată, felicit conducerea Consiliului Judeţean Dolj pentru atenţia deosebită pe care o arată faţă de instituţiile de cultură şi cred că i se atribuie un merit deosebit în faptul că municipiul Craiova are muzee la standarde europene. Sunt ferm convins că acest lucru a contat în mare măsură în aducerea expoziţiei aici, în Cetatea Băniei. Vă asigur de întreg sprijinul Instituţiei Prefectului Judeţului Dolj în promovarea acestei expoziţii. În acest sens o să ne adresăm primarilor din judeţul nostru, dar o să facem un apel şi către conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj şi a Universităţilor din Craiova, pentru ca o mare parte din cei 90.000 de elevi şi 20.000 de studenţi să vină la Muzeul Olteniei pe toată perioada cât piesele din aur şi argint vor fi expuse aici. Vă mulţumesc şi vă doresc succes!”, a afirmat prefectul.

Directorul Muzeului Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Ernest Oberländer-Târnoveanu, a povestit câtă muncă a fost depusă pentru realizarea expoziţiei.

„Este un moment pe care îl resimt în toată importanţa şi măiestria lui, momentul vernisării la Craiova a expoziţiei „Aurul şi Argintul Antic al României”. Este a zecea deschidere a expoziţiei în ţară. Muzeul Naţional de Istorie a României are o politică de a face ca patrimoniul să fie accesibil tuturor cetăţenilor ţării. A pune 31 de muzee să tragă căruţa în aceeaşi direcţie, este o sarcină care îţi mănâncă foarte mult timp, nervi şi probabil îţi scurtează viaţa cu câţiva ani. Nu este uşor să faci un proiect care să fie neobişnuit. Expoziţia a fost pregătită de la început să nu fie prezentă doar în Bucureşti şi străinătate ci să călătorească prin ţară. Această acţiune trebuie organizată ca o operaţiune militară. Muzeul Naţional, prin banii pe care îi primim de la Ministerul Culturii, de la Guvernul României, deci de la cetăţenii ţării, a investit în plata asigurării, în vitrinele speciale realizate pentru expoziţie şi transport în aşa fel încât să putem permite muzeelor locale care nu au asemenea resurse să se bucure de un asemenea eveniment. Am venit la Craiova nu numai pentru că este contribuitorul expoziţiei, dar este şi locul unde se poate face această expoziţie”, a spus directorul Muzeului Naţional de Istorie al României.

Curatorul expoziţiei, Rodica Oanţu-Marghitu, a invitat oamenii să descopere istoria pieselor arheologice aduse cu ocazia expoziţiei „Aurul şi Argintul Antic al României”.

„Subiectul abordat – Aurul şi Argintul – este atât de strălucitor încât are o putere hipnotică şi de multe ori am putea să ne închipuim că aurul şi argintul vorbesc de la sine, dar nu întotdeauna este aşa. În acest caz am încercat să trecem peste spectacularul metalului preţios şi să căutăm tot felul de istorii care se ascund în spatele obiectelor. Piesele acestea din metale preţioase pot fi privite pentru frumuseţea lor şi unele pentru priceperea tehnică, pentru modul de abordare, cum au fost construite, ne putem gândi la oamenii care le-au purtat, le-au admirat şi nu au înţeles sensurile pentru că sunt şi piese pline de semnificaţii”, a menţionat curatorul.

Reamintim că expoziţia „Aurul şi Argintul Antic al României” este deschisă publicului începând de astăzi la sediul Secţiei Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei Craiova, din strada Madona Dudu, nr. 14, putând fi vizitată până la data de 31 ianuarie 2016, zilnic, de luni până duminică (cu excepţia sărbătorilor legale, respectiv 25-27 decembrie 2015 şi 1-3 ianuarie 2016), între orele 9.00 şi 17.00.

Preţurile biletelor vor fi cele practicate în mod obişnuit de muzeul craiovean: 5 lei pentru adulţi şi 2,5 lei pentru elevi, studenţi, pensionari.

 

Politica