sâmbătă, septembrie 28, 2024

Ultima ora

Sport

Scriitoare cu epoleţi premiată de şefii ei din MAI

Are carte, are parte sau mai bine zis în cazul ei scrie o carte, are parte! E vorba de o femeie ofiţer din Poliţia de Frontieră Mehedinţi care scrie cărţi. Cărţi apreciate de şefii ei! Comisarul şef Cenea Mariana, ofiţer psiholog în cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara, s-a situat pe locul I în urma evaluării creaţiilor literare participante la concursul de romane poliţiste, ediţia a III-a, organizat de Editura Ministerului Afacerilor Interne.

Premierea a avut loc la Centrul Cultural al Ministerului Afacerilor Interne în cadrul Salonului de carte juridică, poliţistă şi civică în prezenţa secretarului de stat chestor Irina Alexe şi a unor personalităţi ale vieţii culturale contemporane.

Absolventă a Facultăţii de Psihologie din cadrul Universităţii Bucureşti, Mariana Cenea este nu numai un psiholog pasionat, cu o vastă experienţă profesională, ci şi o scriitoare ce s-a remarcat în domeniul său de specialitate, acela al psihologiei practice, cât şi al literaturii poliţiste contemporane.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Tortul-surpriză” este al şaselea roman al comisarului şef Mariana Cenea şi al cincilea din seria de romane poliţiste după ”Roşu transfrontalier”, ,,Eveniment la frontieră”, „Traficantul de femei” şi „Joc dublu la frontieră”, toate fiind inspirate din cazuistica poliţiei de frontieră. Ca de obicei autoarea s-a inspirat din munca poliţiştilor de frontieră (acţiunea se petrece în zona de frontieră a Mehedinţiului), reuşind să redea într-o manieră literară personală, riscurile profesionale, gândurile, trăirile şi temerile poliţistului de frontieră angrenat în lupta complexă cu infracţionalitatea transfrontalieră. Pe lângă presiunea psihologică exercitată asupra sa de un înalt-funcţionar de o moralitate îndoielnică, contrabanda cu ţigări şi ingineriile financiare fictive pentru producerea evaziunii fiscale sunt infracţiunile principale ce-i dau bătăi de cap comisarului şef Radu Moldovan – personajul principal al romanului.

Nu lipsesc conspiraţia şi umorul care condimentează paginile cărţii. Titlul este de fapt „cheia” romanului pe care cititorul o va descoperi pe final. O lectură antrenantă şi captivantă ce conturează, în paralel, două profiluri umane opuse: profilul celui care luptă împotriva infracţionalităţii şi profilul parvenitului, al dependentului patologic de bani şi putere. În cei 23 de ani de activitate profesională comisarul – şef Mariana Cenea a demarat programe de psiho-profilaxie în cadrul cărora a organizat opt simpozioane naţionale şi a condus mai multe campanii de prevenire, conştientizare şi promovare a sănătăţii psihice a poliţiştilor de frontieră.

,,Colega noastră este şi coordonatorul principal a patru volume de psihologie ce constituie un real material didactic pentru pregătirea psihologică a tuturor lucrătorilor Ministerului Afacerilor Interne” a declarat comisarul-şef Valeriu Pera, purtătorul de cuvânt al IJPF Mehedinţi.

 

Politica