Opt angajaţi din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO) sunt de mai multe zile în greva foamei în faţa sediului CEO din Târgu Jiu. Protestatarii şi-au instalat şi un cort în faţa sediului Complexului Energetic Oltenia.
E i sunt nemulţumiţi de modul în care conducerea Complexului a crescut salariile, susţinând că o parte dintre angajaţi au fost discriminaţi.
„Este ultima formă de protest care mai poate să-mi apere colegii din sindicat, care au clase şi salarii mici. Unii nu au primit nimic, iar alţii foarte puţin. Grosul fondurilor s-a împărţit la pile şi la liderii SMEO (n.r. – Sindicatul Mine Energie Oltenia), care este sindicatul administraţiei. Domnul Ciurel (n.r. – managerul privat al CEO) şi liderii SMEO au dat bani numai la privilegiaţi. Asta ne-a determinat să facem greva foamei.
Am avut discuţii cu managerul Ciurel şi cu directorul Ruşeţ, dar nu ne-au dat dreptate şi îşi susţin punctul de vedere“, a declarat Manu Tomescu, lider al Sindicatului Energia Rovinari, aflat de joi în greva foamei.
Într-un comunicat de presă, publicat pe site-ul CEO, conducerea complexului susţine că majorările salariale au fost făcute conform legii:
„În şedinţa Directoratului din data de 21.10.2015 au fost aprobate majorări salariale pentru un număr de 2728 salariaţi (muncitori şi conducători formaţii de lucru) care se aflau la nivele mici de salarizare corespunzătoare funcţiei/meseriei deţinute sau pentru atribuirea de sarcini suplimentare la fişa postului.
Aceste creşteri au fost făcute în conformitate cu prevederile Codului Muncii şi Contractului Colectiv de Muncă, în urma consultărilor avute cu organizaţiile sindicale legal constituite, inclusiv cu cele semnatare ale CCM aplicabil.
Majorările salariilor de bază aprobate prin HD au respectat propunerile făcute de conducerile sucursalelor şi subunităţilor, în baza regulilor stabilite de comun acord cu sindicatele.
Din totalul de 2728 salariaţi, au beneficiat de majorări salariale:
– un număr de 891 salariaţi care aveau nivel de salarizare sub clasa 10;
– un număr de 1303 salariaţi care aveau nivel de salarizare între clasele 11 şi 20;
– un număr de 351 salariaţi care aveau nivel de salarizare între clasele 21 şi 27;
– un număr de 183 salariaţi care aveau nivel de salarizare peste clasa 28 (din această categorie fac parte conducători formaţii de lucru, şefi echipă, şefi schimb şi brigadieri).”