luni, octombrie 7, 2024

Ultima ora

Sport

Campanie de prevenire a diabetului, în Craiova

Două milioane de români au diabet, iar alte patru milioane au predispoziţie la această boală. Peste 38.000 de doljeni se află în evidenţele medicilor cu această afecţiune.

Pe 14 noiembrie este marcată Ziua Internaţională a Diabetului, iar cu această ocazie Rotaract Club Craiova şi Societatea Studenţilor Medicinişti Craiova vor organiza în perioada 12-15 noiembrie diferite activităţi.

“Obiectivul acestor activităţi este de a informa tinerii despre importanţa depistării precoce a diabetului, conştientizarea factorilor de risc, importanţa prevenţiei si a unui stil de viaţă sănătos. Elevii liceelor Fraţii Buzeşti, Matei Basarab şi Tudor Arghezi vor avea posibilitatea de a­ şi testa valorile glicemice, de a asculta povestea unui tânăr diabetic, membru al clubului Rotaract, de a primi şi solicita informaţii despre diabet, în perioada 12­ 13 noiembrie. Studenţii medicinişti vor fi prezenţi duminică, 15 noiembrie între orele 10:00­ 12:00, în Electroputere Mall pentru a măsura presiunea arterială şi valorile glicemice ale craiovenilor interesaţi de propria sănătate. Sperăm că împreună să contribuim la ajutorul comunităţii locale în conştientizarea necesităţii controalelor medicale regulate şi permanentei griji ce trebuie să o purtăm propriei sănatăţi”, spun organizatorii.

Policlinica Buna Vestire Craiova

 

Ziua Mondială a Diabetului este marcată de peste 230 de asociaţii membre ale Federaţiei Internaţionale a Diabetului (FID), în peste 170 de ţări şi teritorii, statele membre ONU.

Ziua Mondială a Diabetului a fost marcată pentru prima oară la 14 noiembrie 1991, din iniţiativa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi a Federaţiei Internaţionale a Diabetului. A devenit zi oficială a Naţiunilor Unite în 2007, prin adoptarea Rezoluţiei 61/225 la 20 decembrie 2006. Diabetul constituie de mult timp un domeniu de preocupare pentru OMS, iar relaţiile oficiale între OMS şi FID datează din 1957.

Data de 14 noiembrie este, totodată, ziua de naştere a fiziologului şi farmacologului canadian Frederick Banting (1891-1941), cel care a studiat secreţia internă a pancreasului şi a introdus insulina în terapie, în octombrie 1922. Insulina a fost descoperită în 1921 de dr. Nicolae Paulescu şi a însemnat miracolul salvării unui număr enorm de vieţi omeneşti în ultimii 80 de ani.

Diabetul este o boală cronică care apare atunci când pancreasul nu produce suficientă insulină sau când organismul nu poate utiliza eficient insulina pe care o produce. Hiperglicemia sau nivelul ridicat de zahăr din sânge este un efect al diabetului zaharat necontrolat. De-a lungul timpului, diabetul poate afecta inima, vasele de sânge, ochii, rinichii şi nervii. O dietă sănătoasă, activitatea fizică regulată, menţinerea unei greutăţi corporale normale şi evitarea consumului de tutun pot preveni sau întârzia instalarea diabetului de tip 2.

 

 

 

 

Politica