luni, octombrie 7, 2024

Ultima ora

Sport

Horațiu Buzatu candidează la Primăria Craiova

Omul de afaceri Horaţiu Buzatu şi-a anunţat candidatura la funcţia de Primar al Municipiului Craiova. O parte dintre cititorii noştri din mediul online au pus legitima întrebare „Cine este Horaţiu Buzatu?”. L-am lăsat pe candidat să răspundă acestei întrebări.

“Îmi place să cred că sunt unul dintre membrii comunităţii, cu un plus de notorietate faţă de medie. Sunt craiovean, născut aici, crescut aici. Am absolvit arhitectura în 1990, am înfiinţat în primii ani ai iniţiativelor private o firmă. Am muncit mult pentru asta şi astăzi suntem una dintre firmele Craiovei de care se vorbeşte în toată ţara. O perioadă am încercat să fac şi politică. Am renunţat la această îndeletnicire după un mandat de deputat, dar m-am hotărât să redevin activ: vedem cu toţii că România se găseşte într-un evident impas şi consider că este nevoie de implicare din partea a cât mai multor oameni. Schimbările pe care ni le dorim vor veni doar dacă cineva pledează şi munceşte pentru ele. Aceeaşi situaţie şi în raport cu Craiova. Sunt multe lucruri bune dar nu este suficient. Eu vreau mai mult pentru oraşul meu, iar din această dorinţă provine şi intenţia mea privind candidatura pentru primăria Craiovei”, ne-a declarat Horaţiu Buzatu.

 

Horaţiu Buzatu afirmă că va candida din partea Partidului Mişcarea Liberală: „Am iniţiat demersurile pentru constituirea unui nou partid. Se numeşte Mişcarea Liberală şi va fi activ în judeţul Dolj şi municipiul Craiova. Cred că un partid dedicat problemelor locale, cu acţiune într-un judeţ, poate răspunde mai bine la cererile cetăţenilor. Partidele mari sunt anchilozate, aproape incapabile de reforme interne. Dacă nu se pot reforma pe ele însele, cum pot reforma o ţară? Vă rog să observaţi câtă energie se risipeşte în dispute politice centrale şi înţelegeţi astfel că nu mai rămân resurse şi pentru problemele locale.”

Policlinica Buna Vestire Craiova

 

Craiova are probleme devenite cronice”

 

Horaţiu Buzatu spune că nu se teme de contracandidaţi şi că se bazează pe experienţa managerială acumulată de-a lungul anilor.

“De ce mi-ar fi frică ? Eu nu mă bat cu nimeni şi mai ales, nu mă bat pentru folosul meu personal. Dimpotrivă, voi veni în faţa craiovenilor cu un program de administrare pentru oraş în care mă bazez pe experienţa managerială acumulată în peste 20 de ani de activitate. Craiova are câteva probleme mari, acumulate în timp. Ele au devenit cronice, atât pentru că a lipsit preocuparea pentru rezolvarea lor, cât şi pentru că în timp s-au aplicat soluţii neprofesioniste. Nu vreau să intrăm aici în amănunte pentru că nu avem loc, dar – ca să dau un exemplu – observăm cu toţii că infrastructura urbană a devenit deficitară: circulaţia este din ce în ce mai anevoioasă, pietonii au fost alungaţi de pe trotoarele invadate de maşinile care nu mai au locuri de parcare, etc. Și asta se întâmplă deşi s-au investit sume enorme, de ordinul zecilor de milioane de euro tocmai pentru modernizare şi reabilitare. Aceste probleme nu pot fi rezolvate după ureche, ci doar după planuri pe termen lung, întocmite cu responsabilitate, de urbanişti şi arhitecţi.

Aş mai adăuga la marile probleme ale oraşului şi bugetul foarte mic de care dispunem, printre cele mai mici între oraşele cu statut de capitală regională, aşa cum Craiova este. Este regretabil că administraţia locală nu a reuşit să găsească resurse pentru mărirea acestuia, cu toată bunăvoinţa autorităţilor centrale. Trebuie subliniat că soluţiile pentru buget nu sunt alocările guvernamentale pentru investiţii de anvergură naţională, deşi ele trebuie avute în vedere. Mult mai importante sunt investiţiile private, singurele care aduc locuri de muncă pe termen lung şi singurele care contribuie consistent la bugetul local.

Eu fac parte din mediul de afaceri şi pot să vă spun în cunoştinţă de cauză că în Craiova sunt încă multe de făcut în acest sens iar începutul trebuie făcut implicând comunitatea de afaceri locală, înainte de a vorbi despre ipotetice şi imprevizibile investiţii străine”, ne-a mai declarat Horaţiu Buzatu.

 

Anunţul candidaturii l-a făcut, marţi seara, în cadrul unei dezbateri publice pe tema Termoficării din Craiova, la care au participat mai mulţi reprezentanţi ai asociaţiilor de proprietari din oraş.

Legat de acest subiect, Horaţiu Buzatu este de părere că situaţia în care se află acum Termoficarea este rezultatul unor decizii cumulate care se întind pe foarte mulţi ani.

 

“În primul rând este vorba despre transformările succesive ale Termoficării. Știm foarte bine că din Regie a Primăriei, cum era până în 2012, s-a transformat, pe motiv că a acumulat foarte multe pierderi, într-un SRL, într-o societate în care acţionarul principal era chiar Primăria. Din nefericire, această modificare de statut juridic nu a rezolvat şi problemele societăţii de Termoficare, pierderile au continuat să existe, au continuat să se acumuleze. Formula care s-a găsit, în cele din urmă, de intrare în insolvenţă s-a văzut că s-a gestionat foarte prost. Până la urmă s-a procedat la o nouă transformare, s-a făcut o nouă societate care a preluat atribuţiile fostei societăţi.

Toate aceste pierderi cumulate se ridică la circa 20 de milioane de euro doar în ultimii patru ani, iar din aceste 20 de milioane de euro, circa 16 milioane de euro sunt pierderile cumulate doar în ultimii doi ani. Ele devin datorie publică şi sunt suportaţi de către bugetul public, deci de către toţi cetăţenii oraşului.

Un alt motiv care supără şi nemulţumeşte este legat de investiţiile incoerente făcute de Regie. Multe dintre ele sunt şi nelegale. V-aş da exemplul reabilitării punctelor termice înaintea reţelelor de transport dintre punctul termic şi consumator, chestiune care chiar contravine Ordinului 91/2007. Este o chestiune de notorietate publică faptul că în Craiova s-au investit foarte mulţi bani în reabilitarea punctelor termice, circa 9,5 milioane euro cheltuiţi până în 2015, în condiţiile în care prioritare ar fi fost reţelele de transport. Mai mult decât atât, aceste modernizări, chiar dacă s-au tradus prin sume consistente, nu au fost şi foarte eficiente. Ele au produs nişte randamente sporite în centralele termice, dar, din cifrele de care dispun eu, aceste randamente s-au mărit doar cu 3-4%. Prioritare, pe lângă reabilitarea reţelelor de transport, ar fi trebuit să fie şi reabilitarea reţelelor de recirculare a apei calde. Eu ştiu că există, în rândul craiovenilor, o nemulţumire legată de aceste reţele. Multă lume se plânge că dă drumul la robinetul de apă caldă, în acel moment începe şi consumă apă caldă de care însă dispune abia după 20 sau 30 de minute”, a afirmat Buzatu

 

Onorariu pentru insolvenţă, cât salariul lui Obama

 

Horaţiu Buzatu a criticat şi onorariul nejustificat acordat firmei care a administrat insolvenţa, dar şi modul în care au fost selectaţi managerii Termoficării:

 

„Legat de firma care administrează insolvenţa, vorbim de un onorariu uluitor, colosal. Vorbim de 21.500 euro, plus TVA, lunar, pentru administrarea insolvenţei. Aproape cât salariul preşedintelui Obama, care primeşte 24.000 euro pe lună. Acesta este profesionalismul pe care l-a găsit Primăria Municipiului Craiova. A plătit un om cam cu cât îşi plăteşte statul american preşedintele. Deşi a fost plătită în regim de preşedinţia SUA, firma care administrează insolvenţa nu a reuşit să producă un plan de reorganizare care să fie acceptat de instanţă şi, practic, s-a declarat şi falimentul.

Legat de managementul, în mod evident prost selectat, pe care Primăria l-a hotărât în raport cu conducerea Termoficării, m-am uitat pe cifrele oficiale, cele depuse la Ministerul de Finanţe, cifra de afaceri a societăţii variază între 15 şi 20 de milioane de euro pe an, în condiţiile în care vorbim de sute de angajaţi. Sunt nişte lucruri care, după părerea mea, nu pot şi nu trebuie să fie încredinţate unor oameni lipsiţi de experienţă managerială aşa cum au fost câţiva dintre conducătorii acestei regii.”

 

Măsurile care ar trebui luate, în cazul Termoficării, sunt, în opinia lui Buzatu, recircularea apei calde, contorizarea la nivel de apartament a distribuţiei de apă caldă/ agent termic pentru a-i separa pe rău pltanici de cei care au facturile achitate la zi.

 

„După aceea putem vorbi despre rentabilizare, care să pornească şi din stoparea hoţiei. Eu nu am nicio rezervă în a spune că o bună parte dintre contractele aflate în derulare de către Regia de Termoficare ascund în ele sume care nu se regăsesc în teren. Sunt contracte la preţuri astronomice în raport cu lucrările făcute”, a mai precizat Horaţiu Buzatu.

Oamenii au fost nemulţumiţi că la dezbaterea publică nu au luat parte şi reprezentanţi ai Termoficării. Horaţiu Buzatu a precizat că au fost trimise invitaţii şi acestora, însă nu au venit.

Între altele, reprezentanţii asociaţiilor de proprietari au cerut desfiinţarea Termoficării, pentru reducerea costurilor.

„Părerea mea este că trebuie să dispară intermediarul dintre producătorul de agent termic şi beneficiar. Gigacaloria pleacă de la producător cu 160 lei şi la noi ajunge cu peste 200 lei”, a spus unul dintre cei prezenţi la dezbatere.

 

 

Politica