S-au ridicat, precum pasărea Pheonix, din propria lor cenuşă

Redactia
7 Min Read

Corupţia, suferinţa, nedreptatea au fost scânteia ce a aprins focul din inimile oamenilor. După trei zile de doliu naţional românii au conştientizat că vocea lor trebuie să fie auzită şi luată în seamă.

32 de persoane decedate în urma tragediei din clubul Colectiv i-au făzut pe români să vadă că nu contează oraşul din care eşti, atât timp cât toţi vor acelaşi lucru, toţi sunt un Colectiv.

A fost pace şi linişte. Și încă mai este pace. Dar linştea a fost spulberată de vocile a mii de oameni ieşiţi în stradă ce strigau „Corupţia ucide”. S-a început la Bucureşti şi s-a extins în toată ţara.

 

De la 5.000 la 500

 

Oltenii sunt iuţi la mânie, se spune. Poate că iuţenia lor, sau spiritul civic i-a făcut să iasă în stradă. La protestul de miercuri, peste 5.000 de oameni, la un moment dat se vehicula că numărul a ajuns la 7.000, s-au strâns în Piaţa Mihai Viteazul pregătiţi cu bannere şi lozinci, să spună ce îşi doresc. Ce îşi doreau ei? Să fie „uniţi împotriva corupţiei”.

Au reuşit? Rezultatele se vor vedea în timp. Pentru că, protestatarii spun că vor reveni în stradă până când schimbarea va fi vizibilă. Câteva demisii nu i-au mulţumit pe oamenii care vor să schimbe un sistem întreg.

 

Miercuri, în jurul orei 19:00 oltenii au început să se adune în faţa statuii lui Mihai Viteazul. Lumânările ardeau în amintirea celor morţi la Colectiv. Steagurile României fluturau. Vocile cântau „Deşteaptă-te române”, „Treceţi batalioane” şi din când în când strigau „Să vă fie frică, ţara se ridică”.

 

Apoi, oltenii au pornit într-un marş pe principalele artere ale Craiovei. Prima oprire a fost în faţa Primăriei unde s-a cerut demisia primarului Lia Olguţa Vasilescu. În faţa Universităţii din Craiova s-a cerut libertate, iar marşul a continuat pe A.I.Cuza şi apoi pe Calea Bucureşti unde protestatarii cereau locatarilor blocurilor din aceste zone: „Ieşiţi din casă dacă vă pasă”.

 

În tot acest timp participanţii la marş au fost însoţiţi de jandarmi şi poliţişti care şi-au făcut datoria fără să existe incidente neplăcute.

 

Oamenii vor „spitale, nu catedrale”, era unul dintre mesajele mulţimii. Și cum unde-s mulţi puterea creşte, dar şi unde-s mulţi apar şi neînţelegeri, era de aşteptat că se va întâmpla şi acest lucru.

De la iniţiativa unor oameni de a schimba ceva în ceea ce priveşte mentalităţi, puterea de a-ţi păstra demnitatea, puterea de a conştientiza când esti vândut, când eşti călcat în picioare şi să nu mai accepţi asta, a început să se interpreteze ca totul fiind o mişcare politică. E drept, oamenii politici nu au putut să se abţină din a rămâne acasă, tăcuţi. În loc să stea acolo, în cuibuşorul cald pe care şi l-au făcut, au ieşit şi ei în stradă, printre oameni. De ce? Ei ştiu, sau ştim şi noi, dar asta nu contează, pentru că în această mişcare a oamenilor, doar oamenii contează, nu şi politicienii. La mitingul craiovean câţiva PNL-işti rătăceau şi ei printre oameni, dar au plecat înainte ca mitingul să se termine.

 

De la mic până la mare paşii craiovenilor s-au auzit bătând străzile. Au fost mulţi, care ştiau ce vor, ce cer, dar şi mulţi care au aflat între timp. Chiar dacă a fost un miting al tinerilor pornit pe o reţea de socializare, cei mai vârstnici nu au lipsit nici ei. „Acum e rândul vostru”, îi îndemnau cu părul încărunţit şi cu experienţa vieţii. „Bunicii la război, părinţii la revoluţie, acum noi”, scria pe un banner. Pentru că ei, tinerii au realizat că o schimbare nu se face singură şi pentru că trebuie să „fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume”.

 

S-a plecat din Piaţa Mihai Viteazul şi tot acolo s-a ajuns. La ora 23:00 când mitingul s-a încheiat, craiovenii s-au aşezat jos, doar mâinilele ţineau ridicate brichete sau blitz-urile telefoanelor, în memoria lor, a celor 32. De altfel, asta s-a întâmplat şi în intersecţiile principale de pe traseul marşului.

 

Pentru că toţi sunt un Colectiv

 

Sau cel puțin cu gândul ăsta au plecat de acasă. Pentru că joi seara lucrurile s-au cam schimbat. Nu doar numărul protestatarilor a fost mult mai mic, însă și unitatea pe care și-o doreau miercuri a cam lipsit.

 

Am văzut oameni dezorientați, oameni supărați pe cei de lângă ei, care culmea erau acolo teoretic cu același scop. Au fost dezbinați. O parte dintre manifestanți își doreau să meargă în fața Primăriei, dar nu au fost lăsați de forțele de ordine, ceilalți nu. Într-un final toți au rămas în Piața Mihai Viteazul.

 

Toți strigau că au „o dorinți sinceră, România, liberă” și spuneau „nouă ne pasă, aici e acasă”.

 

Dar, orgoliul de oltean nu a lipsit nici el, cum nu au lipsit nici jignirile adresate de o tabără a protestanților, celorlalți. Unii au considerat că este corect să îi aplaude pe jandarmi, pompieri și medici și au făcut-o. Alții însă nu, pentru ei „jandarmeira apără hoția”, au uitat că acolo, în piață, jandarmii îi apărau pe ei, de ei.

La ora 22:00 protestul s-a încheiat, rând pe rând, fiecare a plecat mulțumit sau nu de ceea ce a făcut.

Că au fost dezorganizați au observant și ei, regretul a răbufnit după ce au ajuns acasă pe rețeaua de socializare unde își fac planuri pentru o organizare mai bună la protestul din această seară. La aceeași oră, 19:00, în același loc, Piața Mihai Viteazul.

 

Distribuie acest articol