„Vioara lui George Enescu” a ajuns la Slatina

Redactia
4 Min Read

Violonistul Gabriel Criotoru şi pianistul Horia Mihail i-au încântat, miercuri seara, pe slătineni. Centrul Cultural Eugen Ionescu a găzduit, de la ora 19, Turneul „Vioara lui George Enescu”, organizat de Radio România.

În judeţul Olt turneul mai are loc în comunele: Osica de Sus în data de 31 octombrie ( Căminul Cultural de la ora 17 ), Izbiceni în data de 30 octombrie ( Centrul Cultural ”Tudor Gheorghe” de la ora 18 ) şi în Caracal în data de 29 octombrie ( Teatrul Naţional “ Ştefan Iordache “ Caracal de la ora 19 ).

Despre cum răsună vioara Guarneri del Gesu lui George Enescu în mâinile violonistul Gabriel Croitoru, criticul Oltea Şerban-Pârâu afirmă:

Policlinica Buna Vestire Craiova

“Nu am simţit vreodată că ar face vreo diferenţiere între modul în care cântă dacă are în faţă un public de cunoscători sau privind fizionomiile pline de curiozitate şi de respect ale unor săteni din Ciochina sau Răşinari. Cu siguranţă, emoţiile pe care le trezeşte unora sau celorlalţi au conotaţii diferite, dar pâna la urmă mesajul muzicii ajunge la fiecare. Bucuria de a face muzică a lui Gabriel Croitoru mi-a dat senzaţia a fi aceeaşi, indiferent de cei cărora le cânta, de faptul că ei sunt aici sau la capătul lumii. O astfel de generozitate artistică este elementul esenţial pentru a deveni eroul unor întâmplări precum sunt turneele Vioara lui Enescu la sate.“

În aceasta perioada ( 21 octombrie – 28 octombrie 2015) au mai fost concerte în: comuna Viisoara şi Câmpia Turzii din judeţul Cluj, muncipiului Braşov si comuna Poiana Stampei din judeţul Suceava.

 

Gabriel Croitoru a participat şi a câştigat numai Premii I la toate ediţiile concursului "Cântarea României" şi este deţinătorul Marelui premiu şi al trofeului "Lira de Aur" al Concursului Naţional de Interpretare Instrumentală "C.Porumbescu" Suceava. Este, de asemenea, câştigătorul Premiului I al Concursului Internaţional de vioară "Henryk Wieniawski" Lublin, Polonia (1979) şi al Concursului Internaţional de vioară "Pablo Sarasate" Pamplona, Spania (1991), precum şi al Premiului pentru cea mai bună interpretare a unei lucrări de Sarasate. A câştigat multe alte premii importante, printre care: Premiul II (premiul întâi neacordat) la Concursul Internaţional de vioară "Tibor Varga" Sion, Elveţia, Premiul al III-lea la Concursul "N. Paganini" Genova, Italia, Premiul special al juriului la Concursul "Fritz Kreisler" Viena, Austria şi a fost catalogat, de către presa franceză de specialitate, ca "un violinist excepţional, având o tehnică impecabilă", după ce a câştigat Premiul al II-lea (premiul I neacordat) la Concursul Internaţional "Zino Francescatti" Aix-en-Provence, Franţa (1987).  Cu peste 1.000 de apariţii scenice, violonistul Gabriel Croitoru este un muzician cu o extrem de bogată prezenţă în viaţa muzicală, în tripla postură de solist-concertist al Filarmonicii "Paul Constantinescu" din Ploieşti (din anul 1987), membru (vioara I) al Cvartetului de Stat "Transilvan" al Filarmonicii "Transilvania" din Cluj-Napoca şi profesor universitar dr. la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti. A susţinut recitaluri în: Franţa, Spania, Germania, Belgia, Olanda, Italia, Republica Cehă, China, Bulgaria, S.U.A., ţări din fosta URSS, Ungaria, România.

Trebuie spus că în anul 2012 au fost concerte doar în mediul rural, turneul numindu-se: “ Vioara lui George Enescu la sate “, desfăşurându-se în 8 locaţii. În anul 2013 turneul a avut 9 concerte în tot atâtea locaţii. Turneul “Vioara lui Enescu, în anul 2014, a avut 11 concerte.

 

 

 

Share This Article