Primarii din judeţul Dolj au fost îndrumaţi de prefectul Sorin Răducan să facă toate demersurile pentru ca în sezonul rece să nu existe incidente neplăcute şi să organizeze prompt, dacă va fi cazul comitetele pentru situaţii de urgenţă.
„Întrucât se apropie sezonul rece, doresc să atrag atenţia primarilor şi instituţiilor cu atribuţii în comandamentul de urgenţă că trebuie să ia toate măsurile ce se impun şi să îndeplinească cu responsabilitate sarcinile ce le revin, pentru depăşirea oricărui eveniment neplăcut care poate apărea. Domnilor primari, dumneavoastră, în calitate de preşedinţi ai comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă, vă rog să convocaţi aceste comitete şi să transmiteţi măsurile ce se impun pentru sezonul rece. Cred că dacă veţi fi pregătiţi din timp vă veţi face viaţa mai uşoară în sezonul rece”, a declarat prefectul judeţului Dolj, Nicolae Sorin Răducan.
Atribuţiile ce revin autorităţilor administraţiei publice locale în perioada sezonului rece au fost aduse la cunoştinţă de către Constantin Florea – inspector şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Oltenia” al judeţului Dolj.
Primarii trebuie să adopte un set de măsuri, necesare asigurării operativităţii Comitetelor Locale pentru Situaţii de Urgenţă şi Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă, după cum urmează: Pentru activitatea serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă trebuie intensificate controalelor de prevenire a incendiilor, la gospodăriile populaţiei, a instalaţiilor şi sistemelor de încălzire, instalaţiilor de gaze, precum şi a sistemelor şi instalaţiilor de stingere cu apă şi mijloacelor tehnice de prevenire şi stingere a incendiilor.
Este necesară verificarea protejării şi marcării corespunzătoare a surselor de apă, astfel încât acestea să poată fi utilizate permanent; Organizarea şi desfăşurarea de acţiuni de prevenire, în vederea depistării şi înlăturării stărilor de pericol şi a eventualelor cauze de incendiu la biserici şi lăcaşe de cult, pe perioada Sărbătorilor de iarnă (doar cu ocazia desfăşurării slujbelor religioase);
Informarea cetăţenilor cu privire la regulile şi măsurile ce trebuie respectate pe timpul iernii pentru utilizarea în siguranţă a instalaţiilor şi a sistemelor de încălzire existente în gospodării; Verificarea echipării corespunzătoare a autospecialelor de intervenţie aflate în dotarea Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă (acolo unde este cazul); Instruirea membrilor serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă pentru desfăşurarea acţiunilor operative de apărare împotriva înzăpezirilor şi înlăturare a acestora; Asigurarea personalului de intervenţie cu articole vestimentare specifice sezonului rece şi unelte necesare: lopeţi, lopeţi zăpadă, cazmale, târnăcoape; Asigurarea materialelor utilizate împotriva înzăpezirilor (materiale antiderapante, carburanţii şi lubrifianţii necesari funcţionării optime a utilajelor pentru deszăpezit etc.) şi a utilajelor pentru deszăpezire (tractoare, buldoexcavatoare, lame, pluguri şi gredere etc.);Verificarea la nivel local a schemei de avertizare – alarmare şi a viabilităţii acesteia, precum şi asigurarea funcţionării, în permanenţă, a sistemelor de avertizare şi a mijloacelor de alarmare a populaţiei din zonele cu risc la dezastre; Supravegherea permanentă a zonelor critice în situaţia în care vor fi prognozate căderi importante de zăpadă, pregătirea autospecialelor de stins incendii (remiza PSI încălzită, antigel, anvelope pentru iarnă, carburanţi, lubrifianţi etc.);pregătirea unor materiale şi utilaje de deszăpezire necesare intervenţiei la nivel local (lopeţi zăpadă, lopeţi, cazmale, târnăcoape, nisip, sare, tractoare, remorci, autogredere, buldozere, buldoexcavatoare, tractoare cu plug, alte utilaje cu lamă, pluguri etc);
Spaţii pentru sinistraţi
În plus trebuie pregătite spaţiile de evacuare şi cazare temporară a sinistraţilor (golirea spaţiilor unde este cazul, asigurare mijloace de încălzire şi verificarea acestor mijloace, asigurarea combustibililor pentru încălzire, paturi, pături, saltele, toalete etc.), dacă ar fi nevoie de acest lucru, inclusiv asigurarea unei rezerve de combustibil (motorină, lemne, rumeguş, peleţi etc) pentru încălzirea acestor spaţii, precum şi asigurarea alimentelor destinate persoanelor ce pot rămâne înzăpezite.
De asemenea, trebuie monitorizat în perioada manifestării fenomenelor meteorologice periculoase, prin reţeaua medicilor de familie a urgenţelor cunoscute (femeile însărcinate aflate în evidenţă, bolnavi cronici, persoane care necesită dializă, cazuri cu risc etc.) dar şi identificarea categoriilor de persoane vulnerabile (bătrâni singuri, bolnavi, care nu se pot deplasa etc) şi sprijinirea acestora în perioadele în care se vor înregistra înzăpeziri sau în perioadele cu temperaturi foarte scăzute; În grija administraţiei locale stă şi sprijinirea oamenilor fără adăpost, afectaţi de temperaturile scăzute, prin intermediul centrelor de asistenţă medico-socială, acolo unde există; Aprovizionarea cu produse alimentare şi industriale de strictă necesitate pentru primele 72 de ore de la evacuare sau la instituirea stării de alertă, prin reţeaua comercială locală;
Puse în funcţiune fără aviz de securitate la incendiu
Multe clădiri din judeţ nu sunt asigurate în cazul unui incendiu. Din analiza controalelor executate de către cadrele Inspecţiei de Prevenire s-a constatat că mai multe obiective de investiţii ale primăriilor (de exemplu: şcoli, grădiniţe, alimentări cu apă, sedii primării, centre culturale, săli de festivităţi, dispensare etc) sunt realizate fără obţinerea în prealabil a avizului de securitate la incendiu şi puse în funcţiune fără autorizaţie de securitate la incendiu.
Amenzile au crescut
Primarii doljeni au fost informaţi că potrivit Legii nr. 307/2006 modificată şi completată cu Legea nr. 170/2015, publicată în M.Of. nr. 481/01.07.2015, au fost majorate cuantumurile amenzilor. Amenzile pot atinge valori de până la 50.000 lei pentru punerea în funcţiune fără obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu.
Este de reţinut faptul că în situaţia nerespectării procedurii legale, şi anume: Certificat de urbanism, Aviz de securitate la incendiu, Autorizaţie de construire, Proces-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor şi Autorizaţie de securitate la incendiu obţinută înainte de punerea în funcţiune ori în maximum 6 luni de la încheierea recepţiei, pentru obţinerea acestui act administrativ (Autorizaţia de securitate la incendiu) este necesară contractarea unui expert tehnic atestat la cerinţa fundamentală “Securitatea la incendiu” în vederea întocmirii unui raport de expertiză tehnică, ceea ce se poate traduce prin investiţii noi atât în proiectare, cât şi în execuţie.
Primăria, în calitate de emitent al certificatului de urbanism şi autorizaţiei de construire are obligaţia să stabilească lista cuprinzând avizele/acordurile necesare în vederea autorizării şi să nu emită autorizaţie de construire înainte de obţinerea acestor avize de către beneficiar. Pentru investiţiile realizate pe raza judeţului Dolj, care se supun avizării şi autorizării pe linie de securitate la incendiu şi/sau protecţie civilă, cererile însoţite de documentaţia tehnică se depun la sediul Inspecţiei de Prevenire din municipiul Craiova, aleea II Păltiniş, nr. 2, pe timpul programului de lucru cu publicul, în zilele de marţi sau joi, între orele 900-1400.
Documentele pe baza cărora se obţin avizele şi autorizaţiile în cauză sunt precizate în Normele metodologice de avizare şi autorizare privind securitatea la incendiu şi protecţia civilă, aprobate prin O.M.A.I. nr. 3 / 2011.