Un nou sezon de viroze

Redactia
3 Min Read

Schimbările de temperatură din ultima perioadă au cauzat probleme doljenilor. Peste 200 de persoane au dezvoltat pneumopatii, iar alte peste 500 au ajuns la medic cu infecţii acute ale căilor respiratorii superioare. Din fericire, potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj, nu s-a înregistrat niciun caz de gripă. 
“În săptămâna 40/2015, s-au înregistrat 543 cazuri de IACRS, 240 cazuri de pneumopatii acute şi 0 cazuri suspecte de gripă.
Numărul total al cazurilor de viroze respiratorii înregistrat în această săptămână (783) este scăzut faţă de valoarea înregistrată în aceeaşi săptămâna a anului trecut (1.336 cazuri).
Rata incidenţei în populaţie a cazurilor de IACRS a fost de 78,21‰oo, a pneumopatiilor a fost de 34,56‰oo iar a gripei de 0‰oo.
Ponderea spitalizărilor din numărul total de cazuri a fost 18,26%.
Deoarece morbiditatea înregistrată se află in intervalul aşteptat și nu există dovada circulaţiei de virusuri gripale în populaţie, caracterizăm săptămâna prin lipsă de activitate gripală”, au transmis reprezentanţii DSP Dolj.

Pentru a nu îngroșa rândurile bolnavilor, medicii recomandă:  
-evitarea aglomeraţiilor din locurile publice (evenimente din săli de spectacole, discoteci, alte manifestări), deoarece există un risc mare de transmitere a infecţiilor respiratorii de la persoane aparent sănătoase, deja infectate – care pot transmite agenţii cauzali ai infecţiei între momentul infectării şi apariţia primelor manifestări de boală;
-evitarea vizitării rudelor sau prietenilor internaţi în spitale.
-autoizolarea la domiciliu în caz de semne de boală, precum: febra, secreţii nazale, dureri de cap, tuse, dureri în gât și să anunţe telefonic în cel mai scurt timp posibil medicul de familie privind simptomele în vederea planificării eventuale la o consultaţie. În caz de agravare a acestor semne, în special în cursul noptii sau în zilele nelucrătoare, poate fi apelat gratuit Numărul Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 sau persoanele afectate se pot prezenta la camerele de gardă ale celui mai apropiat spital.

Totodată, este recomandată optimizarea regimului de viaţă si activitate prin:
– alimentaţie corespunzătoare (în special fructe şi legume),
– evitarea expunerii la frig,
– purtarea de îmbrăcaminte și încălţăminte adecvată temperaturii din mediul ambiant,
– exerciţii fizice moderate, evitarea surmenajului fizic și intelectual,
– odihnă nocturnă suficientă,
– evitarea fumatului, consumului de alcool și exceselor de produse cofeinizate (cafea, băuturi carbogazoase tip cola);
– spălarea frecventa a mâinilor, cu apă şi săpun, în special în situaţii de participare la activităţii publice (locul de muncă, școală, unităţi de alimentaţie publică);
– în caz de strănut folosirea batistelor, din hârtie, de unică folosinţă care previn răspândirea picăturilor potenţial infectate în mediul ambiant, iar după folosire batistele trebuie depuse la coşul de gunoi; în lipsa batistelor, se recomandă a tuşi sau strănuta la nivelul plicii cotului şi nu în palmă!

Policlinica Buna Vestire Craiova
Share This Article