Problema imigranților este una de proporții, o problemă care, mai devreme sau mai târziu ar putea să ne afecteze pe fiecare dintre noi. În ultima perioadă, s-au vehiculat diferite cifre, cote unice pentru fiecare țară din Europa, însă, o decizie concretă la nivelul Uniunii Europene nu s-a luat încă. Astfel că nu se știe, încă, dacă vom primi 7.000 de imigranți, așa cum se speculează în presa internațională, ori 1.500, cât poate primi România potrivit premierului Victor Ponta, care spune că nu suntem pregătiți pentru a primi mai mulți.
Mergând pe ideea că România se află in situația în care nu ar putea să cazeze toți imigranții, redactorii cotidianului „Jurnalul Olteniei” au făcut un sondaj în rândul primarilor din Dolj, pentru a afla dacă ar avea capacitatea de a caza un minim de 15 refugiați în comuna lor. Cei care ne-au răspuns au fost primarii din Desa, Leu și Robănești, însă, de fiecare dată, răspunsul a fost unul negativ.
Iulian Bălteanu, primarul din Desa, ne-a spus că singura construcție pe care ar atribui-o ar putea fi stadionul.
„Noi am dat stadionul, dar nu avem o așa clădire unde să îi cazăm. Nu avem, am dat stadionul de fotbal. Nu știu dacă vor putea să stea în stadion”, a afirmat primarul din Desa.
Întrebat dacă are unde să îi cazeze ori să le ofere strictul necesar supraviețuirii Bălteanu a afirmat că o felie de pâine o poate asigura, însă problema este a cazării.
„Noi asta am dat, stadionul de fotbal, în rest nu avem unde să îi cazăm. Are două camere. Școala e ocupată de elevi, nu avem unde. Acolo e stadion de fotbal, se joacă fotbal pe el. Ajutor social ca să primească trebuie să aibă acte”, a mai spus primarul din Desa.
Romică Nițu, primarul din Robănești, a afirmat clar și răspicat faptul că nu are unde să îi cazeze pe cei „15 imigranți care ar fi trebuit să sosească vineri în comuna sa”. Totodată, Romică Nițu a spus că dacă vor veni imigranți în comuna sa, el va pleca.
„Nu avem unde să îi cazăm. Nu mi-a comunicat nimeni până acum. Am văzut ( n.r. că vin în Europa), dar văd că ăștia nu sunt de acord să primească 1.600. Sunt la Craiova unități militare dezafectate. Eu nu am paturi. Eu îi primesc, dar cine le dă de mâncare? De ce să mă încurc cu ei? Dacă vin ăia, plec eu!”, a spus primarul din Robănești.
„Le cumpăr cârnați, ce-or mânca ăia”
Romică Nițu a continuat și a spus că dacă ar putea i-ar lua la el acasă să sape grădina, dar, din nefericire, nu are grădină.
„Și Craiova câți ia? Până acum zicea că 1.600 pe toată țara și acum îmi dă și mie 15. Nu e la mine de lucru. Ce să sape acum? Nu mi-a comunicat Prefectura, nu trebuia să îmi spună Consiliul Județean? N-am, n-am. Vin ăia peste mine să le asigur școală, asistență medicală”, a mai spus primarul din Robănești pe un ton vizibil iritat.
În cele din urmă, în finalul discuției, când i-a fost comunicat primarului că doream să facem doar un sondaj pentru a afla dacă Doljul este pregătit pentru a primi imigranți, acesta a răspuns puțin mai blând:
„De primit, primesc și eu, dar dacă nu am paturi… Primesc, dar dacă am buget să le cumpăr cârnați, ce-or mânca ăia”, a mai spus Romică Nițu, primarul din Robănești.
„Nu știu cine face listele, că doar nu o să-i duci acasă”
Pentru comuna Leu, cota a fost scăzută la 7 imigranți, însă chiar și așa edilul a spus că nu ar avea unde să îi cazeze și că nu ar fi pregătit pentru așa ceva.
“Noi acum nu suntem pregătiți pentru așa ceva. Din nefericire, cu mai multe probleme pe care le-am avut în ultimele zile, nu am actualizat agenda și nu am văzut nici la mapă o adresă în sensul acesta. Am întrebat acum pe cei care se ocupă cu secretariatul și au spus că nu avem o adresă oficială. Știm problematica și importanța și situația. Nu știu cine face listele sau pe ce criterii le face, că doar nu o să-i duci acasă. Nu am niciun spațiu”, a spus Iulian Cristescu, primarul comunei Leu.
Totodată, edilul a afirmat că în comună nu există nici măcar cămin cultural, pentru că, dacă ar fi avut, i-ar fi putut primi pe imigranți.
„Cel puțin la mine, nu există nici cămin cultural, că îi duceam acolo, într-o anticameră. La căminul cultural i-a dat foc fostul primar dinainte și nu ai unde să faci nicio acțiune culturală. Ce să fac eu? Unde să îi duc? Dacă aveam cămin cultural îi primeam. Am undeva o construcție, dar nu există posibilități acum pentru așa ceva la mine. Când dă cineva un ordin trebuie să îl susțină. Să te întrebe, iar dacă nu te întreabă să indice el unde. Nici în primărie nu am locuri”, a mai spus Iulian Cristescu.
Totuși, chiar dacă nu are unde să îi cazeze, primarul vine și cu soluții. Imigranții care ar trebui să ajungă în Leu să fie trimiși în altă parte.
„Duce-ți-i pe ai mei ( n.r. imigranții) de la Leu la Malu Mare, unde este cămin, la Dioști, unde sunt cămine și toată ziua se dă în presă unde sunt cămine de bătrâni. De un an de zile dau ăștia acolo că solicită toată ziua anunțuri că au locuri și nu sunt ocupate. De ce nu se gândește cu capul?”, a spus primarul din Leu.
După ce a aflat că a fost sunat de la „Jurnalul Olteniei”, Iulian Cristescu a afirmat că apreciază eforturile autorităților, dar nu ne putem bate joc de acești imigranți.
„E o problemă și eu sunt la curent cu ea. Apreciez eforturile pe care le fac autoritățile și instituțiile, dar din punctul acesta de vedere trebuie să ai ceva, să poți să discuți de lucruri concrete. Nu putem să ne batem joc, să îi tratăm ca pe animale”, a încheiat primarul din Leu.
Trăgând linie, dintre cei trei primari care ne-au răspuns la telefon, numai unul a spus că ar putea da în folosință stadionul pentru imigranți, însă nici acesta nu o spunea cu cea mai mare convingere. Un altul a spus că dacă vin imigranți, el pleacă, ceea ce ne face să ne întrebăm dacă este sau nu vorba despre discriminare, iar cel de-al treilea primar a găsit soluții, însă în ograda altora. Cotele încă nu s-au repartizat, însă, dacă România ar urma să primească aproximativ 7.000 de persoane, așa cum se vehiculează, și dacă Doljul ar trebui să primească o parte din acești oameni, ar fi o reală problemă. Primarii din județ nu par a fi pregătiți pentru sosirea acestora și nici nu dau semne că ar vrea să fie.
Radu SAIZU