Severinul, în pericol să rămână fără căldură la iarnă

Redactia
8 Min Read

Senatorul Marius Bălu îl somează public pe primarul Constantin Gherghe să anunţe ce soluţii are pentru termoficarea municipiului Drobeta Turnu Severin. Parlamentarul Bălu aduce problema şi în atenţia ministrului Adrian Gerea, dar şi a vicepremierului Gabriel Oprea. Deocamdată, niciunul dintre cei vizaţi nu a avut vreo reacţie în acest sens. Toţi tac mâlc!

 

Primăria municipiului Drobeta Turnu Severin nu prezintă un punct vedere cu privire la problema termoficării oraşului acum, când situaţia s-a înrăutăţit ca urmare a închiderii activităţii RAAN. În acest sens, senatorul de Mehedinţi Marius Bălu îi solicită public şi primarului Constantin Gherghe informaţii despre stadiul pregătirilor pentru sezonul rece 2015-2016. ,,Lipsa de transparenţă a primarului Gherghe dovedeşte nu numai incompetenţă, dar şi o crasă lipsă de respect la adresa severinenilor. Nimeni nu ştie ce se întâmplă, ce urmează, ce planuri personale trebuie să-şi facă pentru iarna care ne aşteaptă. Solicit primarului Gherghe să informeze cât mai urgent pe severineni despre stadiul pregătirilor pentru asigurarea încălzirii în iarna 2015-2016. Primarul Gherghe trebuie să înţeleagă că o administraţie eficientă şi serioasă nu înseamnă numai borduri, panseluţe şi băncuţe printre blocuri”, a declarat parlamentarul mehedinţean. Senatorul Bălu a adresat o întrebare vicepremierului Gabriel Oprea şi ministrului Adrian Gerea de la Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri privind măsurile pe care le vor lua în ceea ce priveşte subvenţionarea diferenţei de preţ la gigacalorie: „Dispariţia consumatorului ROMAG PROD va dicta în mod hotărâtor structura schemei de funcţionare a ROMAG TERMO şi, implicit, va afecta cifra de afaceri realizată în baza livrărilor de căldură ceea ce determina o creştere a costurilor de producere a energiei termice destinate încălzirii municipiului. Astfel, se va ajunge la majorarea tarifului energiei termice destinate încălzirii populatiei municipiului Drobeta Turnu Severin de aproximativ trei ori”, a mai spus Marius Bălu.

 

 

Situaţia e gravă

Policlinica Buna Vestire Craiova

 

Închiderea Combinatului de Apă Grea de la Halânga (Romag-Prod) poate avea consecinţe dintre cele mai grave pentru municipiul Drobeta Turnu Severin, care riscă să rămână fără căldură în iarna care se apropie. Fabrica de apă grea de la Halânga, una din cele mai importante unităţi economice din Mehedinţi, sucursală a Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare din Drobeta Turnu Severin, şi-a oprit activitatea şi acum este într-un proces de închidere şi conservare a tuturor instalaţiilor din fabrică. Începând cu data de 1 octombrie, 1.520 de salariaţi pleacă acasă şi mai rămân pe platformă 150 de angajaţi la Combinatul de Apă Grea şi 520 la Termocentrală. Cei 150 de angajaţi de la fabrica de apă grea vor avea grijă de instalaţii, dar vor supraveghea şi cele două zone importante de pe platformă, instalaţia de distilare şi depozitul de apă grea, care trebuie să primească în continuare energie electrică, apă şi căldură.

Oficial, potrivit Memorandumului cu tema ”Măsuri pentru oprirea controlată a producției de apă grea la RAAN Dr Tr Severin” aprobat în sedința de guvern din 4 martie 2015, dar și a OUG 20/2015, privind stabilirea nivelului maxim a produsului apă grea destinat unităților 1-4 de la Centrala nuclear-electrică de la Cernavodă pentru întreaga perioadă de exploatare a acestora precum şi pentru gestionarea apei grele, s-a luat decizia încetării producției de apă grea și continuarea producerii de către RAAN prin Suc. Romag-Termo a energiei termice necesare încălzirii municipiului Drobeta Turnu Severin cel puţin pentru perioada 2015–2016.

 

Stoc de cărbune limitat

 

În momentul de faţă, problema este extrem de delicată fiindcă Termocentrala mai are pe stoc cărbune doar pentru 10 zile în condiţiile în care combinatul de apă grea are în continuare nevoie de abur tehnologic. Pe de altă parte, termocentrala construită să asigure producţia de abur tehnologic necesar fabricării apei grele, este cea care asigura şi agentul termic primar pentru încălzirea municipiului Drobeta Turnu Severin. „Se aşteaptă încheierea unui contract de furnizare a căldurii către oraş de către termocentrală, în urma căruia vom avea şi noi partea de abur în iarnă până când vom reuşi să facem transformările necesare pentru a fi independent de termocentrală. Oricum, nu stăm numai în Termo, avem şi a doua variantă pentru a putea păstra depozitele în siguranţă chiar dacă Termo nu funcţionează”, spune directorul fabricii de apă grea, Ervin Watzlawek.

 

Negocieri sau vorbe goale?

 

Se pare că Primăria Drobeta Turnu Severin negociază încheierea unui contract cu RAAN pentru ca Termocentrala să furnizeze în iarna care vine agentul termic, însă discuţiile sunt anevoioase şi nimeni nu suflă o vorbă despre stadiul negocierilor. Fără fabrica de apă grea în funcţiune, consumatorul principal al aburului produs de termocentrală, cresc foarte mult costurile de producere a agentului termic necesar încălzirii oraşului ceea ce duce la majorarea tarifului la gigacalorie pentru populaţie de aproape 3 ori. Practic, edilii oraşului stau acum cu mâna întinsă la Guvern pentru a găsi o soluţie astfel încât Severinul să nu rămână fără căldură şi să suporte această diferenţă de cost la gigacalorie.

Oricum, creditorii RAAN nu sunt dispuşi să accepte semnarea contractului cu Primăria Drobeta Turnu Severin, fără o finanţare sigură a activităţii Termocentralei. În cel fel poate interveni Guvernul, rămâne de văzut, fiindcă un ajutor din partea statului nu este permis de Comisia Europeană. Situaţia putea fi evitată dacă Primăria oraşului s-ar fi preocupat din timp să identifice o altă soluţie pentru încălzirea oraşului, în condiţiile în care Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare a intrat în insolvenţă în urmă cu doi ani, iar închiderea activităţii fabricii de apă grea era iminentă.

 

Severinul n-are nici apă caldă

 

Oricum, incertă este şi reluarea furnizării apei calde în municipiul Drobeta Turnu Severin, deşi iniţial oficialii RAAN anunţaseră în data de 17 august a.c. că este vorba de revizia tehnică anuală şi că în data de 16 septembrie se va furniza din nou apă caldă. Practic, nu doar că Termocentrala nu dispune de cantitatea de cărbune necesară în activitatea de producere a agentului termic, dar nici nu mai există cadrul legal pentru furnizarea apei calde din moment ce serviciul de termoficare a reziliat toate contractele cu asociaţiile de proprietari din Drobeta Turnu Severin începând cu data de 17 august a.c. Primarul Constantin Gherghe a fost de negăsit pentru un punct de vedere referitor la situaţia termoficării municipiului. Aşteptăm cât de repede posibil un punct de vedere al domniei sale pe acest subiect.

 

Share This Article