Liceul Internaţional cu Predare în Limba franceză „Voltaire”, înfiinţat într-o aripă a Facultăţii de Drept de Universitatea din Craiova, şi-a deschis luni porţile. La festivitatea de deschidere a anului şcolar 2015-2016, la Liceul „Voltaire” au participat Christophe Gigaudaut, directorul Institutului Francez din România, Liliana Lupuşor din partea Agenţiei universitare a francofoniei, prof. univ. dr. Cristiana Teodorescu, prorector al Universităţii din Craiova, prof. univ. dr. Dan Claudiu Dănişor – rectorul Universităţii din Craiova, directorul Liceului francofon, Anca Păunescu – director al Liceului „Voltaire”, subprefectul judeţului Dolj, Simona Moise şi inspectorul şcolar general, Lavinia Craioveanu.
„Este primul clopoţel al primei zile de şcoală la Liceul „Voltaire”, primul liceu înfiinţat la nivel naţional în cadrul unei instituţii academice, Universitatea din Craiova. Primul clopoţel marchează, de fapt, începutul unui drum pe care ni-l dorim lung, fructuos, plin de realizări, o şcoală care să ducă numele şi renumele Liceului „Voltaire”, implicit al Universităţii din Craiova, cât mai departe. Este un început de drum pentru toţi cei prezenţi în sală, şi cu toţii suntem copleşiţi de emoţie pentru acest vis devenit realitate, o idee care la început părea imposibilă. Iată-ne astăzi (n.r. luni) la începutul drumului. Ne-am gândit la numele „Voltaire” pentru că toţi avem o mare grijă, să ne cultivăm grădina, grădina sufletelor, minţilor, în aşa fel încât această ţară să arate prin voie ca o grădină la sfârşitul celor patru ani de şcoală şi Universitatea din Craiova să preia aceste flori şi să le ducă mai departe către piaţa muncii”, a declarat prof. univ. dr. Cristiana Teodorescu, prorector al Universităţii din Craiova.
Rectorul Universităţii din Craiova a menţionat că a dorit să înfiinţeze acest liceu pentru a oferi un alt tip de educaţie.
„Sunt convins că Liceul cu Predare în Limba franceză o să vă asigure un bun start în viaţă. Liceul este de stat, înfiinţat prin ordinul Ministrului Educaţiei Naţionale, este finanţat de statul român. Profesorii care vor preda aici sunt profesorii din liceele cele mai performante din Craiova, partenerii sunt Institutul Francez, Agenţia Universitară a Francofoniei, ambasadele care fac parte din GADIF, acea organizaţie care reuneşte la Bucureşti toate organizaţiile francofone. Universitatea a vrut să facă acest liceu pentru că Universitatea crede într-un anumit tip de educaţie şi a vrut să vă ofere dumneavoastră acel tip. Trebuie să le dăm copiilor capacitatea de a gândi singuri, de a avea curajul să fie liberi. Frica de libertate este din cauză că libertatea presupune responsabilitate. Dacă acţionezi liber, răspunzi dacă abuzezi de libertatea ta. Eu, ca rector, şi Universitatea vream să construim împreună nişte oameni care să nu mai asculte orbeşte ordine de la nimeni. Proiectul este să vă facem pe dumneavoastră, generaţia tânără, să faceţi ce nu am fost noi în stare să facem, o societate liberă, cu oameni care gândesc cu propria minte, pentru ei, pentru ţara aceasta şi acest popor deştept. Profesorii selectaţi de noi şi instituţiile vor acelaşi lucru. Universitatea nu vrea să facă concurenţă învăţământului preuniversitar. Vrea să dea un impuls pentru ca toţi să mergem în direcţie bună”, a spus prof. univ. dr. Dan Claudiu Dănişor – rectorul Universităţii din Craiova.
Inspectorul-şef al ISJ Dolj a spus că este un pas înainte pentru învăţământul românesc că o nouă instituţie şcolară se înfiinţează, având în vedere că în general astfel de unităţi şcolare sunt desfiinţate.
„Mă bucur că la Craiova, în judeţul Dolj, în anul 2015, se înfiinţează şcoli având în vedere experienţa nefericită de comasare de şcoli sau de desfiinţare a unor şcoli. Felicit pe domnul rector şi întreaga echipă care a făcut posibil ca acest lucru să se întâmple”, a declarat Lavinia Craioveanu, inspector-şef al ISJ Dolj.
Subprefectul judeţului Dolj a precizat că acest proiect este de bun augur, fiind pentru elevi o reală şansă de dezvoltare.
«Sunt onorată să reprezint Instituţia Prefectului Judeţului Dolj, în calitate de subprefect, la deschiderea de nou an şcolar al Liceului Internaţional cu predare în limba franceză – „Voltaire”. Fiind şi cadru universitar, consider că acest proiect înseamnă o reală şansă de dezvoltare pentru tinerii noştri, întrucât ştim cu toţii că elevii doljeni reuşesc de fiecare dată să ne reprezinte cu succes la toate concursurile şi olimpiadele şcolare la care merg, fie că este vorba de cele din ţară sau de peste hotare. De asemenea, apreciez că elevii care au ales să vină la Liceul „Voltaire” vor fi motivaţi să obţină cele mai bune rezultate la învăţătură, având în vedere că după absolvire au şansa să urmeze studii universitare recunoscute în ţările francofone. Domnule rector, permiteţi-mi să vă adresez cele mai sincere felicitări pentru iniţiativa de a înfiinţa un liceu cu predare în limba franceză într-un spaţiu modern, aşa cum este Facultatea de Drept şi Ştiinţe Sociale din cadrul Universităţii din Craiova. Îmi exprim totodată speranţa că astfel de proiecte vor mai lua naştere în Bănie. Elevilor le doresc mult succes şi rezultate excepţionale la învăţătură cu care să-şi facă mândri profesorii şi părinţii!», a declarat subprefectul judeţului Dolj, Simona Moise.
Cei 100 de elevi care vor studia aici au păşit cu emoţii, dar încrezători că studiul efectuat la un liceu francofon le va oferi multe oportunităţi în carieră. Încă de pe 2 septembrie, elevii fac cursuri intensive de limba franceză.
„Am ales acest liceu pentru că mi-a plăcut ideea de a susţine bacalaureatul în două limbi şi de a primi cursuri în limba franceză. Am terminat la Colegiul Pedagogic. Am fost încântată că s-a înfiinţat un liceu de acest gen, în generală nu eram atrasă de franceză, dar acum îmi place ideea”, a spus Andreea Istrate.
„Am ales Liceul francez pentru că am văzut o nouă oportunitate, o nouă deschidere pentru învăţământul preuniversitar. În clasele V-VIII nu am făcut foarte multă limba franceză, toţi se axau pe engleză. Pe lângă limba engleză care se aude peste tot, eu zic că este nevoie şi de altceva”, a spus Alexandru Florea.
„Acest liceu îmi dă posibilitatea de a avea un drum şi nişte porţi deschise în viaţă. Cred că mă va ajuta să mă dezvolt mai bine”, a spus Cristina Zamfirescu.
Pentru clasa a IX-a, Liceul Internaţional cu Predare în Limba franceză oferă următoarele beneficii pentru anul şcolar 2015-2016: două clase la profilul real, una de Matematică – Informatică şi una de Știinţele Naturii; două clase la profilul uman, una de Filologie şi una de Știinţe Sociale.
Liceul Internaţional cu Predare în Limba franceză organizează şi program after-school. Programul este proiectat pentru a oferi elevilor servicii de supraveghere după terminarea orelor de curs, programe educative, asistenţă pedagogică, asistenţă psihologică, activităţi recreative, consultaţii, meditaţii etc.
Universitatea din Craiova, pe filiera francofonă, este abilitată să pregătescă elevii pentru susţinerea bacalaureatului cu menţiunea specială „secţie bilingvă francofonă” pe diploma de bacalaureat. Pe parcursul celor patru ani de studiu, se organizează cursuri de „limbă şi civilizaţie franceză” şi de „discipline non-lingvistice” în limba franceză. De asemenea, sunt prevăzute o metodologie şi probe de evaluare specifice în cadrul examenului de bacalaureat.