vineri, noiembrie 1, 2024

Ultima ora

Sport

Investește în oameni

Asta au avut în vedere și cei care au gândit proiectul „Start Up 4 U”, un proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. El a fost implementat de Asociația Societatea Națională Spiru Haret pentru Educație, Știință și Cultură.

Obiectivul general al  proiectului este furnizarea de programe de formare profesională și activități integrate în vederea dezvoltării competențelor antreprenoriale și manageriale pentru îmbunătățirea performanței și crearea de noi afaceri în regiunile de dezvoltare Sud-Vest Oltenia și București-Ilfov.

Proiectul contribuie la promovarea culturii antreprenoriale şi la optimizarea abilităților membrilor grupului țintă de a identifica în mod realist și de a aplica în practică idei de afaceri generând efecte pozitive pe termen lung, în mod concret, prin măsuri profesioniste de formare în domeniul antreprenoriatului pentru 400 de persoane cu vârsta peste 18 ani.

Policlinica Buna Vestire Craiova

O conferință intermediară a acestui proiect a avut loc joi, conferință în care s-a discutat despre formarea profesională și dobândirea de competențe antreprenoriale, activități integrate și centre de sprijin pentru afaceri, cât și discuții și concluzii pe baza și în urma ideilor de afaceri.

„Vreau să spun că astăzi (n.r. joi) are loc o conferință locală intermediară care prezintă rezultate parțiale ale proiectului nostru. Este vorba de un proiect care se dezvoltă în cadrul unui program de dezvoltare al resurselor umane. Noi ne adresăm în special tinerilor. Se prevede ca în proiect ca cel puțin jumătate dintre participanți să fie tineri cu vârste între 18 și 25 de ani care sunt încadrați în învățământul superior. Ceilalți pot proveni din categoria de vârstă 18 și 64. Proiectul în sine a fost gândit ca o rampă, un suport instituțional pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale, inclusiv la nivelul regiunii Sud-Vest și regiunii București Ilfov. La nivelul regiunii Sud-Vest Oltenia se merge pe ideea de a lucra în consorțiu care este parteneră a Asociației Societatea Națională Spiru Haret pentru Educație, Știință și Cultură, respectiv Universitatea Spiru Haret din Craiova, în vederea creării unor centre de sprijin antreprenorial pentru studenți masteranzi, dar și pentru publicul larg”, a spus Marin Cruceru, manager de proiect.

Potrivit aceleiași surse, Cele mai importante activități  ale proiectului și care   se adresează publicului țintă au  formarea profesională în vederea deprinderii de competențe antreprenoriale. În acest sens s-a organizat un curs la care au participat persoanele recrutate în grupul țintă pe bază de dosar și care au respectat regulile impuse.

„La a doua activitate mare este vorba de activități integrate care cuprinde consiliere, consultanță antreprenorială în vederea dezvoltării a unui plan de afaceri, de a crea prim-planul de afaceri și de a participa la o competiție de idei de afaceri organizată în cadrul proiectului nostru. În această competiție, pe lângă grupul țintă de care am vorbit la vreme a existat acces liber și pentru publicul larg”, a adăugat Marin Cruceru, manager de proiect.

 La competiția de idei de afaceri pe regiunea Oltenia au fost declarați câștigători 22 de persoane, iar în momentul de față există  22 de afaceri nou înființate de tip start up, numai la nivelul regiunii Sud-Vest Oltenia.

„Ideile de afaceri ocupă un spectru destul de larg. Evident că cei mai tineri s-au orientat către domeniul creativ, domeniul IT, dar și pe alte tipuri de industrii, majoritatea productive, dar și pentru domenii de publicitate,marketing, comerț. Noi suntem mulțumiți de ceea ce s-a întâmplat. Vă dau un exemplu că dintre cele 22 de afaceri sunt proiectate ca fiind înființate 90 de locuri de muncă, în condițiile în care la nivelul întregului proiect noi avem target 100 de locuri de muncă. Ne așteptăm la o depășire semnificativă a acestui proiect”, a mai afirmat Marin Cruceru, manager de proiect.

Toate persoanele care au trecut  prin activitatea de formare profesională primesc 1.000 de lei cu condiția să finalizeze cursurile și să obțină certificat. Cei care au participat la competiția de idei de afaceri și au câștigat dreptul ca acestea să fie finanțate, vor primi sume echivalent a 25.000 euro / afacere, avânt condiția ca ei să respecte regulile jocului. Mai exact, ei trebuie să fie sustenabili pe piață timp de 3 ani și să înființeze cel puțin două locuri de muncă.

„Ce mă bucură foarte tare este faptul că tinerii au fost în pole position, ei au câștigat cele mai multe dintre aceste idei, iar noi îi finanțăm. Nu în ultimul rând ei beneficiază de îndrumare, de asistență prin cele două centre antreprenoriale ale proiectului care sunt la nivelul Sud-Vest Oltenia și astfel, pe toată perioada de sustenabilitate vor beneficia de consultanță gratuită. Asta este un alt beneficiu pentru cei care vor derula afacerile cu acești bani europeni și de la bugetul de stat”, Marin Cruceru, manager de proiect..

Un cuvânt de felicitare a avut și prorectorul Universității Spiru Haret, cel care consideră acest proiect ca fiind foarte important și o oportunitate de atragere de fonduri europene pentru a dezvolta noi afacri pentru întreprinderile mici și mijlocii, mai ales în condițiile în care locurile de muncă sunt destul de rare.

„ Există o resursă umană tânără care dorește să desfășoare noi activități. Scrierea acestui proiect a avut ca țintă în principal studenții și absolvenții Universității Spiru Haret de la toate profilele. Finalitatea acestui proiect constă în constitutirea a 22 de entități care să funcționeze cel puțin 3 ani și cel puțin 2 angajați și care să contribuie prin activitățile pe care le vor desfășura la creșterea locurilor de muncă și la crearea de plus valoarea și aducerea unui aport important atât din punctul de vedere al resursei umane calificate, cât și contribuția la bugetul de stat”,a declarat Gheorghe Bică, prorectorul Universității Spiru Haret.

Obiectivul general al domeniului major de intervenție 3.1 Promovarea culturii antreprenoriale va fi atins în cadrul proiectului prin:

-înființarea şi dezvoltarea durabilă a 50 afaceri în județele din cele două regiuni de implementare, din care 20 vor fi dezvoltate de persoane din grupul țintă care aparțin categoriei de vârstă 18-25 ani, înmatriculați în învățământul superior;
-crearea a cel puțin 100 de locuri de muncă, câte cel puțin 2 pentru fiecare afacere inițiată și dezvoltată;
-dezvoltarea în decursul implementării proiectului a 2 Centre anteprenoriale de sprijin pentru afaceri deja existente și înființarea a 2 noi Centre antreprenoriale de sprijin pentru afaceri pentru inițierea afacerilor în regiunile de implementare a proiectului;
-promovarea conceptului de antreprenoriat de tip start up prin diseminarea rezultatelor și a indicatorilor atinși în proiect.

 Obiectivele specifice ale proiectului sunt:

OS 1.Dezvoltarea atitudinii pozitive față de cultura antreprenorială prin acțiuni de promovare a activităților și rezultatelor proiectului;
 OS 2.Dezvoltarea competențelor antreprenoriale prin furnizarea de formare profesională și activități integrate;
OS 3.Stimularea ocupării pe cont propriu prin furnizarea de servicii de sprijin și asistență pentru înființarea și dezvoltarea de noi afaceri;
OS 4.Înființarea și dezvoltarea de întreprinderi START UP.

Unde se implementează proiectul?

Proiectul este implementat în regiunile Sud-Vest Oltenia și București-Ilfov și se desfășoară pe o perioadă de 10 luni.

Valoarea totală eligibilă a proiectului este de 8.195.887,50 lei, din care:163.917,75 lei contribuția beneficiarului și 8.031.969,75 lei asistență financiară nerambursabilă.

Rezultate anticipate:

  • 400 de membrii ai grupului țintă vor intra într-un program de formare profesională pentru dobândirea de competențe și cunoștințe antreprenoriale necesare dezvoltării unei afaceri, cu certificare ANC;
  • 400 de membrii ai grupului țintă consiliați și sprijiniți în vederea inițierii unei afaceri;
  • 50 de idei de afaceri selectate, subvenţionte în cuantum de maxim 25.000 euro;
  • crearea a cel puțin 100 de locuri de muncă (cel puțin 2 pentru fiecare afacere inițiată și dezvoltată);
  • dezvoltarea a 2 Centre antreprenoriale de sprijin pentru afaceri deja existente și înființarea a 2 noi Centre antreprenoriale de sprijin pentru afaceri pentru inițierea afacerilor în regiunile de implementare a proiectului;
  • promovarea conceptului de antreprenoriat de tip START UP prin diseminarea rezultatelor și a indicatorilor atinși în proiect.

 

Politica