Problema imigranţilor, controversată. Studenţii sunt nemulţumiţi

Redactia
9 Min Read

Criza imigranţilor devine, treptat, o problemă pentru Europa. Valul de imigranţi care năvălesc pe bătrânul teritoriu şi care vor ajunge şi în România, deja, crează agitaţie.

Premierul Victor Ponta a vorbit despre problema imigranţilor, afirmând că nu îl interesează dacă va pierde voturi, însă îl ruşinează xenofobia şi şovinismul oamenilor.

"Nu mai mă interesează, acum, dacă pierd sau nu voturi, mă interesează să spun un lucru, care e important. Nu îmi place şi mă desolidarizez de noul val care se stârneşte în România, de xenofobie, de şovinism, că nu vrem pe nimeni din afară, să luptăm să nu primim niciun străin în România. Eu cred că suntem o societate evoluată şi civilizată şi accesele astea de barbarie pe care le văd şi la oameni politici şi le văd şi pe Facebook şi prin alte zone, la organizaţii de studenţi, cred că nu fac cinste României şi nu ne arată o societate europeană. (…) Aş vrea să ne comportăm ca oameni faţă de alţi oameni. Am văzut poziţii şi manifestări în ultimele zile care pe mine mă ruşinează, că în România secolului XXI oamenii pot să gândească aşa", a declarat Ponta, la începutul şedinţei de guvern, potrivit AGERPRES.

Premierul a spus faptul că poziţia ţării noastre este aceea de solidaritate, de sprijin, de respectare a obligaţiilor pe care le avem şi de a face ceea ce putem să facem.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Capacitatea noastră este de 1.786. În condiţiile în care avem deja o parte din aceste locuri, vreo 200, deja ocupate, nu putem să ne angajăm la mai mult decât putem face. Cel mai rău lucru e să te angajezi la ceva ce nu poţi face. Mai bine să spui adevărul şi să spui foarte clar ce poate să facă România şi nu cote obligatorii, ci cote în funcţie de posibilităţile fiecărei ţări. Asta e poziţia României şi asta va susţine şi în cadrul JAI şi cu siguranţă şi preşedintele în cadrul Consiliului European", a susţinut primul-ministru, conform AGERPRES.

La rândul său, Liviu Dragnea a comentat afirmaţia ministrului Educaţiei că ar putea asigura locuri de cazare refugiaţilor sirieni, transmiţând că şi Sorin Cîmpeanu şi ceilalţi miniştri ar trebui să aibă o pondere în declaraţii.

"Eu nu ştiu ce a avut în minte domnul ministru al Educaţiei, dar eu cred că ar trebui să fie mai ponderat şi el şi toţi miniştrii şi această acţiune trebuie să fie sub o coordonare unitară", a declarat liderul PSD într-un interviu la Europa FM.

Dragnea a mai spus că nu a luat legătura cu ministrul Educaţiei înainte să dea acea declaraţie şi nici după.

"Eu am fost surprins că a ieşit cu această declaraţie pentru că în situaţii de genul acesta CSAT stabileşte o strategie foarte bine pusă la punct cu toate instituţiile reprezentate în CSAT şi, în mod firesc, Ministerul de Interne, care are toată capacitatea şi logistica necesară pentru a gestiona acest fenomen, trebuie să conducă în mod ferm şi unitar această acţiune", a arătat Dragnea, conform AGERPRES.

Chiar dacă nu doreşte să cenzureze activitatea miniştrilor în guvern, Dragnea s-a arătat surprins de respectivele declaraţii, neştiind cu cine s-a  consultat ministrul Educaţiei înainte să iasă pe post.

"Universitatea Politehnică din Bucureşti şi Universitatea Bucureşti au disponibilitatea de a oferi cazare şi masă pentru 230 de refugiaţi: Universitatea Politehnică din Bucureşti — 150 de locuri cazare şi masă şi Universitatea din Bucureşti — 80 de locuri pentru refugiaţi cazare şi masă", a spus marţi Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei.

Totodată, acesta a afirmat că mai există şi alte universităţi în ţară care sunt dispuse să le ofere refugiaţilor consiliere religioasă, socială şi psihologică.

Pe de altă parte Uniunea Naţională a Studenţilor din România (UNSR) a transmis pe site-ul oficial punctul de vedere în ceea ce priveşte cazarea refugiaţilor în cămine. UNSR a transmis faptul că nu rămâne însensibilă la problemele şi suferinţele acestora, însă în momentul de faţă un sfert dintre studenţi nu au locuri de cazare în cămine.

"O zi “normală” s-a dovedit a fi ciudată, aducând o veste neplăcută studenţilor din România care depind de un loc în cămin. Potrivit mass-media şi declaraţiilor rectorilor mai multor universităţi, în căminele studenţeşti aparţinând mai multor universităţi, la solicitarea ministrului Educaţiei Naţionale, prof. univ. dr. Sorin Cîmpeanu, se vor pune la dispoziţia refugiaţilor locuri subvenţionate integral (gratuite), fiecare refugiat cazat în cămin urmând a primi, pe lângă adăpost, şi 3 mese gratuite pe zi.

Uniunea Naţională a Studenţilor din România (UNSR) a susţinut întotdeauna solidaritatea, spiritul civic şi multiculturalitatea, lucru pe care îl face şi acum. Susţinem sprijinirea refugiaţilor sirieni de către România şi Instituţiile Uniunii Europene şi nu rămânem insensibili la problemele pe care le au aceştia acum şi la suferinţa lor, însă, în condiţiile în care, la momentul actual, aproximativ  un sfert din studenţii care solicită un loc în cămin, nu îl şi primesc, considerăm această decizie a guvernului României inoportună şi în detrimentul studenţilor şi solicităm regândirea acesteia".

Luna trecută, UNSR a tras un semnal de alarmă legat de căminele, cantinele şi bursele studenţeşti, problemele fundamentale ale acestora şi rolul important pe care acestea trei le joacă în subiectul abandonului şcolar.

"Este alarmant faptul că se vor oferi locuri refugiaţilor în mai multe cămine din România şi mese gratuite, în aceste condiţii. Cele 3 mese gratuite/zi sunt “deliciul” studenţilor în discuţiile pe baza acestui subiect, unul dintre motive fiind faptul că nici măcar studenţii merituoşi din România nu beneficiază de un astfel de tratament, ei plătind atât căminul, cât şi mâncarea din bursa insuficientă pe care o primesc".

Membrii UNSR au transmis că ei sunt cei care reprezintă studenţii şi că trebuie să fie vocea lor, iar studenţii nu văd această decizie cu ochi buni şi sunt revoltaţi, mai ales că momentul „critic” se apropie şi fiecare dintre cei care au nevoie de cazare pe durata anului universitar deja îşi pregăteşte lucrurile necesare.

“Apreciem eforturile pe care statul român le face pentru susţinerea refugiaţilor şi sprijinim această iniţiativă, însă nu putem să nu gândim logic şi să afirmăm că un loc în cămin acordat unui refugiat înseamnă un loc în minus pentru studenţi, un loc ce, de multe ori, din păcate, este decisiv în continuarea sau / şi terminarea studiilor superioare. Susţinem primirea refugiaţilor în România, dar nu în căminele studenţeşti. Credem că se pot găsi alte soluţii, care să nu afecteze cazările ce se apropie vertiginos. Viitorul suntem noi, studenţii! Să avem grijă de viitorul nostru, să investim în el!”, a transmis– Nicolae Tunsoiu, preşedinte UNSR.

Astfel, o hotărâre concretă nu a fost luată în ceea ce priveşte refugiaţii, însă, dacă aceştia vor fi cazaţi în căminele studenţeşti, procentul celor 25% studenţi care solicită locuri de cazare şi nu le primesc ar putea creşte.

Share This Article