Război declarat ambroziei! Craiovenii pot suna la telefonul cetăţeanului

Redactia
4 Min Read

În ultima perioadă medicii alergologi sunt suprasolicitaţi. Tot mai multe persoane se plâng de alergiile care apar frecvent în această perioadă. Una dintre plantele care îi afectează pe craioveni şi le provoacă alergii şi reacţii adverse este ambrozia, o plantă anuală, prezentă în grădini, în culturile de cereale şi de florea-soarelui respectiv în zonele lăsate în paragină, cum ar fi pe marginea drumurilor şi a căilor ferate, în apropierea dărâmăturilor pe şantierele de construcţii, în zone unde s-a depozitat pământ excavat, respectiv pe terenurile lipsite de vegetaţie şi prost întreţinute.

Chiar dacă în Bănie nu au fost plantate voit aceste buruieni, ele apar şi cauzează probleme oamenilor, mulţi dintre aceştia nereuşind să identifice simptomele alergiei şi confundându-le cu răceala, unele simptome fiind asemănătoare.

Important de ştiut pentru craioveni este faptul că Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public şi Fondului Locativ (RAADPFL) Craiova încearcă să ia toate măsurile şi să extermine această plantă care face numai rău.

Rela Filip, director RAADPFL Craiova a dat asigurări că telefonul cetăţeanului funcţionează, iar orice sesizare a craiovenilor care identifică ambrozie în oraş este bine venit, o echipă urmând să se deplaseze la faţa locului pentru a îndepărta planta.

“Ambrozia nu se plantează pentru că răsare singură şi trebuie să o îndepărtăm. Atunci când depistăm în asociaţiile de locatari noi trimitem oamenii să o elimine. Noi nu o plantăm pentru că ea crează alergii, însă unde o vedem, o îndepărtăm. Dacă oamenii au văzut ambrozie într-un loc unde noi nu am ajuns, îi rog să sune la telefonul cetăţeanului şi vom trimite echipe care să îi scape de această plantă”, a spus Rela Filip, director RAADPFL, pentru Jurnalul Olteniei.

 

Telefonul Cetăţeanului  0251.984

Pentru a veni în ajutorul oamenilor care suferă de alergie provocată de această buruiană, a fost creat şi un site, ambrozia.info, unde sunt prezentate simptomele şi informaţii utile despre acesta.

 

Manifestările alergiei la ambrozie:

 

  1. nas: strănuturi în salve în special dimineaţa, înfundarea nasului, secreţie nazală, mâncărime, reducerea mirosului (rinită,sinuzită);

  2. ochi: roşeaţă, mâncărime, lăcrimare, edeme (conjunctivită);

  3. cavitate bucală: mâncărimi în cerul gurii, furnicături de buze, de limbă;

  4. urechi: mâncărimi, senzaţie de înfundare cu auz diminuat;

  5. sistem respirator: tuse, productivă (bronşită), dificultăţi acute de respiraţie (astm);

  6. piele: mâncărime, înroşire (eczemă, urticarie);

  7. sistem gastrointestinal: balonare, greaţă, diaree, vărsături, dureri de stomac;

  8. cap: migrene, insomnie;

 

Alergia la ambrozie ar putea fi tratată

 

Există totuşi o speranţă pentru cei alergici la această buruiană. Un vaccin revoluţionar ar putea trata această alergie, la el lucrând prof. univ. dr. Carmen Bunu de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Timişoara, împreună cu o echipă de alergologi din Viena.

"Din aceste plante alergenice se extrage exact acea structură care induce reacţia alergică. Acest fragment este procesat prin tehnici de biologie moleculară şi apoi se urmăreşte asamblarea sa într-un vaccin real, ceea ce înseamnă patru injecţii care vor duce la vindecarea acestei alergii atât de severe", a declarat, pentru AGERPRES, prof. Carmen Bunu.

 

 

 

sursa foto: opiniatimisoarei.ro

Distribuie acest articol