Marin Sorescu şi „ghiveciul cultural”. Noi contre în Consiliul Local

Redactia
13 Min Read

Nici nu a început bine ședința ordinară a Consiliului Local Municipal Craiova, de joi, că, atât primarul cât și consilierii au dat drumul la interpelări. Punctul opt de pe ordinea de zi în care era supus la vot un proiect de hotărâre prin care municipiul Craiova ar urma să se asocieze, prin Consiliul Local al Municipiului cu Asociația “Mișcarea de Rezistență Marius Tucă” în vederea organizării Festivalului “Tarafuri și fanfare”, ediția a X-a, a dat startul discuțiilor. Consilierul local aflat în opoziție, Dan Cherciu, a anunțat încă de la început că se va obține de la a vota acest proiect de hotărâre, motivând prin faptul că în urmă cu doi ani Asociația Craiova Capitală Culturală Europeană (CCCE) 2021, a fost înființată în scopul de a gestiona tot ce ține de acte de cultură în Bănie, iar dacă s-a aproba prezenta hotărâre, s-ar desfășura o activitate de căte o altă asociație, în paralel cu Asociația CCCE 2021.

“Constat, cu acest proiect de hotărâre că este al doilea caz, când desfășurăm aceeași activitate, dar în paralel. În lipsa unei strategii clare obținem un fel de ghiveci cultural. Acum facem un taraf cultural, aflat la ediția a zecea. Mă întreb când s-au desfășurat primele nouă ediții. Noi, până la urmă, dorim să creăm o tradiție în acest oraș, ori dacă preluăm de la ediția a zecea un festival care poartă numele unei persoane nu mi se pare că ar ține de această strategie. Am făcut observația și în comisie. Am avut surpriza să văd un afiș al manifestării organizate de domnul Dinescu, în care, culmea, Consiliul Local Municipal nu era trecut ca sponsor, era în schimb asociația Craiova Capitală Culturală Europeană 2021. data trecută nu am dat bani din asociație, în schimb a apărut altcineva ca sponsor. Mi se pare o oarecare lipsă de strategie în ceea ce înseamnă sprijinul cultural”, a declarat Dan Adrian Cherciu.

În replică, primarul municipiului a afirmat că Asociația CCCE 2021 a fost alimentată cu foarte puțini bani la sugestia opoziție, care au spus că aceste evenimente ar trebui să fie suportate de Primăria Municipiului Craiova, nu de asociație.

“Nu știu ce afiș ați văzut dumneavoastră, dar vreau să vă spun că este obligativitate și din partea primăriei și a asociației ca indiferent cine finanțează un eveniment, cele două entități să apară obligatoriu pe afiș. Eu nu am cunoștință ca la vreo activitate culturală, una dintre aceste entități să nu fi apărut pe afiș. Chiar dacă este asociația cea care finanțează un festival de poezie, obligatoriu apare și primăria. Dacă primăria finanțează, obligatoriu va apărea și asociația. De ce? Asociația are puțini bani pentru amplitudinea de evenimente culturale care au loc în Craiova. Însă toate aceste evenimente pe care noi le facem vor intra în proiectul pe care noi îl depunem anul acesta la Ministerul Culturii vizavi de competiția care se va desfășura pentru titlul de Capitală Culturală Europeană”, a spus Lia Olguța Vasilescu.

Totodată, edilul Băniei a spus că nu i se pare grav ca festivaluri din alte orașe să fie mutate la Craiova, ba chiar dimpotrivă.

“Anul acesta și anul viitor sunt ani decisivi pentru proiectul de Capitală Culturală Europeană. Anul acesta este concursul de proiecte în care nici măcar nu se vizitează orașul de către juriu, ci doar contează proiectul în sine care este depus, proiectul scris. După care se intră într-o compeției unde rămân mai puține orașe și abia în partea a doua vine și juriul să viziteze orașele respective și să decidă care este cel câștigător. Vreau să mai fac o remarcă. Există evenimente la care obligatoriu trebuie să participe primăria pentru că trebuie să pună la dispoziție domeniul public, ori Asociația Craiova Capitală Europeană nu poate face acest lucru”, Lia Olguța Vasilescu.

 

Se mai organizează Fetivalul Marin Sorescu”?

În discuție a intervenit și consilierul local Pavel Badea care a afirmat de la bun început că nu are nimic împotriva festivalurilor care promovează orașul Craiova, însă cere justificarea banilor care sunt atribuiți pentru acestea. Totodată, acesta a dus în discuție Festivalul “Marin Sorescu”, întrebând care este sițuația și dacă se va mai organiza sau nu acest festival.

Primarul a venit din nou cu clarificări, explicând că în fiecare an se stabilește un buget de imagine, iar evenimentele culturale se organizează în baza acestui buget. În ceea ce privește Zilele Marin Sorescu, anul trecut, într-o conferință de presă, de față cu toată familia Sorescu, primarul a afirmat că primăria nu își mai asumă să organizeze aceste zile și că dorește ca fundația care aparține familiei să facă acest lucru.

“Și vă spun de ce. În familia Sorescu sunt foarte multe persoane care, din păcate, au foarte multe litigii. Toate aceste persoane dețin o parte din drepturile de autor ale lui Marin Sorescu. În condițiile în care anul acesta am vrut să organizăm Zilele Marin Sorescu, iar o parte a familiei ne-a amenințat că dacă nu este de acord cu programul, atunci va da în judecată Primăria Municipiului Craiova pentru că și ei au drepturi de autor, am zis că cel mai bine ca ei în familie să se înțeleagă între ei și să organizeze cum cred de cuvință aceste zile. Nu îmi permit să târăsc primăria într-un proces și Consiliul Local, bineînțeles. Acesta este misterul pentru care, anul acesta, primăria nu și-a mai asumat organizarea Zilelor Marin Sorescu. Buget există, iar dacă familia va ajunge la un acord, atunci nu avem niciun fel de problemă să transmitem suma către fundație, iar ei să organizeze”, a spus primarul Băniei.

 

Strategia pentru CCCE 2021, încă secretă

Aflați încă la discuția pe baza culturii în Craiova, consilierul local Ionel Pană a cerut să fie prezentată strategia cu care orașul va candida pentru titlul de capitală culturală europeană să fie prezentat. Primarul a replicat prin faptul că acest lucru nu va fi posibil până în luna octombrie, iar activitățile culturale care se desfășoară sunt publice și pot fi văzute. Lia Olguța Vasilescu a dat asigurări că de strategie se ocupă o firmă internațională care a mai colaborat și cu alte capitale culturale europene.

“În ceea ce privește strategia, da-ți-mi voie să nu o devoalăm până în luna octombrie, când vom depune dosarul. Niciun oraș nu face acest lucru. Este vorba de punctele noastre tari, punctele noastre slabe, care trebuie să le prezentăm în această strategie. Anul trecut, am intrat în posesia unei părți din strategia unui oraș. Cred că nu a fost confortabil pentru orașul respectiv că aceasta a scăpat pe internet și au văzut-o și ceilalți competitori. Ce pot să vă spun este că se ocupă o firmă de consultanță internațională care a mai lucrat și cu alte capitale culturale europene, că toți managerii de instituții au fost angrenați în acest proiect și lucrează în continuare la el și suferă modificări până în luna octombrie, când va trebui să depunem acest proiect la Ministerul Culturii”, a afirmat primarul Craiovei.

 

Poate să câștige și un oraș care are 30.000 de locuitori”

 

Titlul de capitală culturală europeană încă nu este asigurat nici pe departe de Craiova. Edilul orașului a spus că ar putea exista surprize și că poate câștiga chiar și un oraș de 30.000 de locuitori, deoarece este importantă strategia, nu doar festivalurile cu tradiție organizate de orașele candidate. Totodată, la dosar trebuie despus și bugetul pentru cultură din ultimii 5 ani.

“S-ar putea să aveți și unele surprize, pentru că dacă noi anul trecut ne-am lăudat că suntem cei mai puternici și mai frumoși în cultură, după ce am citit dosarele celorlalți participanți, mi-am dat seama că nu este important să ai cine știe ce festivaluri de mare tradiție în spate sau numai asta, dar poate să câștige și un oraș care are 30.000 de locuitori. Important este strategia pe care o ai. Ori bătălia noastră în prima etapă este aceasta pe dosar și va trebui să ne prezentăm cu o strategie care să nu ne arate neapărat că suntem cei mai frumoși, ci să ne arate de ce avem nevoie de acest titlu. Acest titlu aduce foarte mulți bani. Mare parte din festivaluri sunt propuse în lista de activități, altele vor fi noi organizate atunci și vor necesita investiție foarte mare. Am văzut că Clujul și-a propus să aloce de la bugetul local aproximativ 30 milioane de euro. Alte bugete din Europa și-au propus de la 45 la 80 milioane euro. Depinde și de puterea municipalității. O altă filă pe care trebuie să o prezentăm este bugetul alocat culturii în ultimii 5 ani. Nu numai ce facem în anul 2021 este important, dar înainte să aducem dosarul trebuie să spunem ce s-a întâmplat cu 5 ani înainte. Dacă ne comparăm cu Sibiul suntem foarte jos. Nu vreau să spun mai multe pentru că nu este cazul”, a mai precizat primarul Craiovei.

“Vreau să o corectez pe doamna primar, pentru că niciodată opoziția nu a cerut reducerea fondurilor pentru cultură și nu înțeleg de unde puneți pe socoteala noastră pentru că s-au alocat bani puțini. Ceea ce am cerut de fiecare dată a fost transparență în atribuirea acestor fonduri, nimic altceva. Pe de altă parte îmi pare că îmi dați dreptate că un ghiveci cultural nu ne va duce la câștig și înțeleg ca din ce ați spus acum în cazul unui eșec al proiectului va fi de vină opoziția”,  a declarat Dan Adrian Cherciu.

În replică, Lia Olguța Vasilescu a afirmat că își asumă proiectul, iar dacă nu există nicio problemă din partea opoziției se va dori suplimentarea bugetului pentru cultură anul acesta și anul următor, ani decisivi în vederea stabilirii titlului de capitală culturală europeană pentru anul 2021.

“În ceea ce privește ghiveciul cultural dau să vă spun că nu sunt de acord cu dumneavoastră. Nu înțeleg ce înseamnă ghivechi cultural. Ideea este că atunci când devii Capitală Culturală Europeană, orice cetățean al Craiovei să se regăsească în activitățile culturale”, a încheiat Lia Olguța Vasilescu.

 

 

 

Distribuie acest articol