Plagierea, o nouă modă. După Ponta, ministrul Economiei acuzat că a copiat

Redactia
11 Min Read

Un alt posibil plagiator iese la rampă. Și nu pentru că a copiat de la colegul de bancă la teza din clasa a XII-a, ci la teza de doctorat. Nu mai puțin de o treime din lucrarea de doctorat a ministrului Economiei, Comerţului şi Turismului se află sub îndoiala plagiatului, după cum informează Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație. Pe baza acestei lucrări, Mihai Tudose a devenit cadru didactic titular în Academia Serviciului Român de Informaţii, acolo unde viitorii spioni sunt școliți. Ne întrebăm, astfel, ce ar putea învăța studenții de la un mincinos. Proabil tot minciuni.

Totuși, Tudose nu este primul care face asta. Se întâmplă și la case mai mari. Nu cu mult timp în urmă, premierul României a fost, de asemenea, acuzat de plagiat. După lungi controverse, negări și alte tergiversări, Ponta a renunțat la titlul de doctor, însă doar pentru moment. După ce va ieși din viața politică, premierul va face „un nou demers doctoral, respectând toate standardele şi cerinţele de la acel moment”.

 

Metoda copy-paste”

 

Nu doar doctoratul l-a plagiat Victor Viorel Ponta, ci este acuzat de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) de faptul că a comis fals în înscrisuri pentru a justifica bani primiți de la casa de avocatură a lui Dan Șova.

„Astfel, s-au întocmit în fals prin metoda copy-paste 16 înscrisuri corespunzătoare fiecare câte unei luni în intervalul septembrie 2007-decembrie 2008, folosindu-se ca model înscrisurile privind activitatea desfăşurată pentru clientul MFA Mizil de avocaţii Iacob Mihai-Bogdan, Enache Mădălin, Popa Alina-Nicoleta şi Constantin Marius Eduard, din cadrul SCA Şova şi Asociaţii”, se arată într-o informare DNA.

Victor Ponta se declară nevinovat şi continuă să se lupte cu justiția, chiar dacă a declarat în repetate rânduri că nu are de gând să facă asta.

În vizită la DNA, primul ministru al României a fost chiar miercuri, iar la ieșire a declarat că a plătit cu 2.000 de lei mai mult taxe pentru rezultatele de expertiză din dosarul său, însă nu are de gând să ceară banii înapoi. În luarea acestei decizii, Victor Ponta probabil că s-a gândit și la imaginea sa politică, una nu la fel de agreată ca în trecut, și nu a dorit să i se atribuie zicala “hoțul strigă hoții”.

Pentru a clarifica situația creată și faptul că se vehiculează că prejudiciul creat de Ponta în dosarul Rovinari-Turceni ar fi zero, DNA a adus lămuriri. Ponta a făcut gaură în bugetul statului prin complicitate la evaziune fiscală.

"Ca urmare a solicitărilor transmise de reprezentanții mass media în cursul zilei de 19 august 2015, legate de unele informații vehiculate în spațiul public referitoare la dosarul privind presupuse acte asimilate corupției săvârșite la companiile energetice Turceni și Rovinari, cauză mediatizată prin comunicatele nr. 1028/VIII/3 din 05 iunie 2015 și nr. 1254/VIII/3 din 13 iulie 2015, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:

Ca urmare a finalizării raportului de expertiză fiscală și contabilă dispusă în cauză, la data de 19 august 2015, inculpatului Ponta Victor –Viorel i s-a înmânat un exemplar al expertizei și i s-a comunicat faptul că s-a dispus măsura sechestrului asigurător asupra unui apartament aflat în proprietatea inculpatului, în vederea recuperării prejudiciului.

Potrivit raportului de expertiză, prejudiciul produs ca urmare a infracțiunii de complicitate la evaziune fiscală reținută în sarcina inculpatului Ponta Victor –Viorel se ridică la suma de 51.321,80 lei.

Acest prejudiciu constă în obligațiile fiscale de la care s-a sustras contribuabilul SCA „Șova și Asociații”, reprezentată de Șova Dan-Coman, cu ajutorul lui Ponta Victor –Viorel, în calitate de reprezentant al Cabinetului Individual de Avocat „Ponta Victor –Viorel”. Ajutorul a constat în aceea că Ponta Victor Viorel a pus la dispoziția contribuabilului SCA „Șova și Asociații”, înscrisuri falsificate (facturi și rapoarte de activitate), menite să justifice viitoarele plăți pentru prestarea unor activități juridice fictive ale cabinetului de avocatură Ponta Victor-Viorel către SCA „Șova și Asociații”.
În realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat nici un fel de activitate profesională pentru SCA „Șova și Asociații”
Practic, plățile făcute de SCA „Șova și Asociații” către Ponta Victor Viorel, în cuantum de 181.439,98 lei, reprezintă cheltuieli ce nu au la bază operațiuni reale, fapt ce a condus la diminuarea nelegală a bazei de impozitare a contribuabilului SCA „Șova și Asociații” și, în consecință, la plata către stat a unui impozit diminuat cu de 51.321,80 lei, diferență ce reprezintă prejudiciul menționat.
Precizăm că, în respectiva cauză, PONTA VICTOR VIOREL este cercetat pentru infracțiunile de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată și spălarea banilor, iar ȘOVA DAN-COMAN este cercetat pentru infracțiunile de fals în înscrisuri sub semnătură privată, evaziune fiscală în formă continuată și spălare de bani."- arată un comunicat al DNA.

Revenind la ministrul Economiei – și el posibil plagiator – aflăm de la jurnaliștii Centrului Român pentru Jurnalism de Investigaţie că aproimativ 50 de pagini din lucrarea ministrului sunt plagiate, fie cuvânt cu cuvânt, fie prin reformulări minore, din altă lucrare de doctorat, susţinută, cu un an mai devreme, de comisarul-şef Radu Andriciuc, la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”.

Potrivit aceleiași surse, din doctoratul comisarului-şef s-au copiat inclusiv părţi din concluzii, câteva anexe şi chiar o secţiune din bibliografie. Numele lui Andriciuc şi lucrarea acestuia nu apar deloc în doctoratul lui Tudose, nici la notele de subsol, nici la bibliografie. Cu toate acestea, Andriciuc nu pare deloc deranjat, oferind o perspectivă insolită a situaţiei: „Domnul Tudose m-a contactat şi i-am cedat drepturile de proprietate, ca pentru orice marfă. Era 2008 şi aveam nişte probleme financiare, vă aduceţi aminte ce au păţit bugetarii (scăderea veniturilor cu 25%, din cauza crizei, a avut loc însă în 2010 n.r.), plus că fiul meu dădea bacalaureatul. A fost vorba de câteva mii de euro”.

„Este o prostie, actul respectiv nu înlătură obligativitatea citării”, a declarat un cadru didactic din mediul universitar ieşean.
 

Iliescu și Băsescu, plagiați și ei

 

Jurnaliștii Centrului Român pentru Jurnalism de Investigaţie mai aduc în atenția cititorilor și faptul că ministrul Economiei a copiat și de la doi foști președinți ai României. De pe blogul lui Ion Iliescu a fost preluat, prin reformulare, parte dintr-un discurs ţinut de acesta la Istanbul, în 2008, iar de la Traian Băsescu, fragmente dintr-un mesaj introductiv postat înaintea Strategiei Naţionale de Apărare a României din 2007.

 

„Nu am plagiat şi, în al doilea rând, eu nu am luat de la Iliescu sau Băsescu, ci de la preşedinţi”, a fost explicaţia lui Tudose.

 

Acuzată de plagiat a fost și Lia Olguța Vasilescu, primarul Băniei. Astfel, la sfârșitul anului trecut, edilul municipiului Craiova a trebuit să dea explicații pentru teza de doctorat pe care a susținut-o în 2007, "Contribuţia lui Vilfredo Pareto la dezvoltarea sociologiei moderne".

Universitatea Bucureşti solicita la acea dată Consiliului Naţional de Etică să facă verificările necesare asupra tezei de doctorat a primarului Craiovei Lia Olguţa Vasilescu. Afirmațiile reprezentanților Universității din București erau acelea că multe pasaje din lucrarea primarului sunt neatribuite, iar capitolul al şaptelea este preluat integral.

În apărarea sa, Lia Olguța Vasilescu a declarat că toţi scriitoraşii craioveni care trăiesc din ciosvârta aruncată de mafia imobiliară şi-au dat mâna să o acuze de ceva ce nu exista: plagiatul.

“Asta după ce l-au terorizat cu telefoane pe conducătorul meu de doctorat, ca să RECUNOASCĂ FAPTUL CĂ MI-A SCRIS EL LUCRAREA. Fiindcă plagiatul era greu de dovedit, din moment ce nimeni în România nu a scris mai mult de 20 de pagini despre Pareto şi din moment ce singura traducere a "Tratatului de sociologie generală" se afla în posesia mea (doar primele două volume au fost publicate), din simplul motiv că eu l-am tradus în română. Ce să plagiezi, dacă nimeni nu a făcut o lucrare atât de amplă până acum despre acest sociolog, cel puţin în România, iar în Europa a fost   evitat din cauza simpatiei pentru fascismul italian, de care s-a dezis doar în ultimii ani de viaţă? Observ că şi asta mi se impută: că promotorul teoriei elitelor, a fost unul dintre ideologii fascismului. Deranjul mare cred că vine tocmai din faptul că sunt atât de "comunistă", încât nu mai vând, nu mai concesionez şi nu mai dau pe șpăgi terenuri prin Craiova…”, scria primarul Craiovei pe blogul personal.

Așadar, dacă am număra toate acuzaţiile de plagiat la nivel înalt, ne-am putea gândi la faptul că aceasta a devenit deja o modă.

 

 

 

 

Distribuie acest articol