Cercetătorii britanici au constatat, în urma unei analize amănunțite, că pilulele contraceptive nu sunt atât de nocive pe cât se credea. Potrivit acestora, folosirea anticoncepționalelor oferă protecţie pe termen lung împotriva cancerului uterin şi, cu cât folosirea ei este mai îndelungată, cu atât femeile beneficiază de o reducere mai mare a riscului de a dezvolta această maladie, susțin cercetătorii britanici, citaţi de Reuters, a anunțat Mediafax.
Oamenii de ştiinţă britanici au estimat că aproape 400.000 de cazuri de cancer uterin au fost prevenite de anticoncepționale, în ţările dezvoltate, în ultimii 50 de ani, dintre care 200.000 doar în ultimul deceniu.
"Puternicul efect protector al contraceptivelor orale împotriva cancerului endometrial – ce persistă timp de decenii după stoparea administrării pilulei – înseamnă că femeile care au folosit pilula în jurul vârstei de 20 de ani sau chiar mai devreme continuă să profite de beneficiile pastilei şi la vârsta de 50 de ani sau chiar mai târziu, atunci când cancerul are o frecvenţă mai mare", a precizat Valerie Beral, profesor la Universitatea Oxford din Marea Britanie, coordonatoare a studiului, potrivit sursei citate.
Cercetătorii de la Universitatea Oxford au descoperit că, pentru fiecare 5 ani de folosire a pilulei, riscul de cancer endometrial scade cu aproximativ un sfert, mai scrie Mediafax.
În plus, cercetările anterioare au arătat că pilula contraceptivă protejează şi împotriva cancerului ovarian.
Studiul a fost publicat în The Lancet Oncology.