Concurs de pescuit și gătit, la Ghidici

Redactia
7 Min Read

Localitatea doljeană Ghidici a fost, la sfârșitul săptămânii, gazda unui eveniment menit să promoveze frumusețile locului. Peste 50 de persoane, fie din localitate, fie din vecinătate, au venit să participe la cele două concursuri, de pescuit și de gătit. Proiectul în baza căruia aceste activități au putut avea loc a fost gândit și pus în practică de reprezentanții Primăriei Ghidici împreună cu Asociația Transfrontalieră E(quilibrum) Environment și a adunat iubitorii de pește la una din bălțile unde localnicii pescuiesc de zeci de ani și despre care încă nu se știe foarte multe. 

"Trage peștele, mai rar azi, dar trage. Au fost și zile mult mai bune. Prima dată am pescuit acum 40 de ani. Am mers cu bunicul care m-a învățat toate îndeletnicirile pescuitului recreativ. Cel mai mare pește a fost undeva în jur de 10-12 kg, aici, pe balta aceasta. Sunt aici pești și mai mari. Acum nu este perioada prielnică în care să prindem din aceia mari. Sper să câștig astăzi”, ne spune Florian Sclipcea, unul dintre pescari. 

Un alt pescar de baștină afirmă cu tărie că cel care va câștiga concursul va fi de-al locului pentru că ei cunosc mai bine balta. Totodată, el ne-a dezvălui care este momeala pe care o folosește.

„Niciodată nu poți să știi exact la ce trage peștele. Eu acum încerc la bob și la gogoloi de mămăligă. Cred că am 30 și ceva de ani de când pescuiesc. Se știe în toată țara de această baltă, poate și în străinătate”, spune un alt pescar. 

Printre participanții la concursul de pescuit am întâlnit și o femeie. Doamna Roxana a deprins îndeletnicirile de la soțul său pe care, de multe ori, reușește să îl și întreacă în ceea ce privește captura. 

„Obișnuiesc să fac asta destul de des și să am și succes. Am venit cu gândul de a câștiga. Până acum cred că am cea mai mare captură. Am mai fost acum doi ani pe această baltă, se prindea foarte multă știucă aici. Știu multe bălți din sud. Vin destui turiști aici, vin, cel puțin din Calafat de unde sunt și eu. Am luat pasiunea de la soțul meu și de atunci mă rog de el să mergem la pește. Nu este invers. Nu e o regulă să ia mai puțin pește decât mine, dar sunt foarte multe dăți când reușesc, dar cele mai multe el le ia”, a spus doamna Roxana.     

Nu doar promovarea bălții de pescuit din Ghidici o are în plan primarul, ci dorește să construiască și o pensiune agroturistică pentru a atrage turiști, chiar și străini.

„Proiectul acesta a venit ca o mănușă pentru zona noastră care dispune de condiții pentru practicarea turismului ecologic. Ne afăm într-o zonă de microdeltă cu condiții foarte bune pentru practicarea pescuitului, turismului, cu specific pescăresc, iar programul a venit în sprijinul nostru. Ne ajută să ne promovăm zona, condițiile pe care le avem. Se poate campa fără probleme, dar noi gândim și mai departe. Avem proiecte în perspectivă. Un proiect aprobat pentru o pensiune agroturistică pe o baltă amenajată pentru pescuit sportiv. Avem deja proiect aprobat pentru amenajarea drumului de acces către zona turistică. Vrem să asigurăm condiții ideale pentru turiști pentru că natura oferă condiții excepționale, iar noi trebuie să le punem în valoare, iar proiectul vine în sprijinul nostru pentru a pune în valoare acest lucru. Interesul nostru este să atragem și turiști străini. Pe lângă pensiunea agroturistică vom dezvolta o stână pescărească în care turiștii să poată să-și pregătească un miel la rotisor, la grătar. Avem bălți unde vom crește rațe, gâște, să asigurăm cât mai multe produse culinare care să satisfacă gusturile turiștilor. Asta ne dorim, prin tot ce facem, ne dorim să atragem. Înainte de toate vrem să le asigurăm condiții”, a declarat Constantin Tache, primarul comunei Ghidici. 

Despre concursul de gătit primarul a mărturisit că este un bucătar foarte pretențios și că își dorește să câștige cel mai bun participant.

„Vrem să vedem cum se prezintă bucătarii noștri. Avem rețete din zona Deltei Dunării, rețete lipovenești. Avem un participant care vine cu o rețetă oltenească. Vom vedea care sensibilizează cel mai bine gusturile noastre. Sperăm să fie un concurs în care cel mai bun să câștige”. 

Președintele AroTT spune că proiectul în sine are ca scop promovarea zonei ce aparține de Ghidici, cât și practicile tradiționale existente, cât și promovarea către străini.

„Proiectul în sine își dorește să promoveze această zonă, practicile tradiționale care există. Este un pescuit sportiv, dar în același timp este un sport care s-a practicat aici din tradiție și istorie. Acestea sunt motivele pentru care am dorit să includem și practici tradiționale în acest proiect. Sper să nu fie ultima zonă pe care au descoperit-o pentru că sunt foarte multe lucruri frumoase pe care noi, craiovenii, nu le știm sau nu știm suficient despre aceste zone și sunt multe la număr. De multe ori se întâmplă să nu știm ce se află lângă noi. Ce frumuseți, ce tradiții există. Ne uităm la alte lucruri, facem concursuri de mâncare, de multe ori sunt importate aceste metode de a face mâncăruri, uităm de cele tradiționale. Rolul acestor proiecte este și de a ne aduce aminte și a ne trimite la rădăcinile pe care le avem. Fără îndoială, așa izolate și la început nu așteptăm un impact foarte mare de la străini”, Gabriel Vlăduț, președinte AroTT.

Evenimentul s-a terminat cu desemnarea câștigătorilor ambelor concursuri, de gătit și de pescuit și cu degustarea preparatelor de către toți cei prezenți la eveniment.

Distribuie acest articol