Peste 850 mii lei pentru relocarea şi renovarea a trei biserici

Redactia
5 Min Read

Consiliul Local Craiova va vota, joi, pentru relocarea şi renovarea a trei biserici din judeţul Gorj, care vor fi amplasate în Cetatea Banilor

Trei biserici din Gorj vor fi strămutate în Craiova. Prima dintre ele, biserica din lemn, având hramul Sfântul Apostol Andrei, este situată în satul Pocruia, oraşul Tismana, în partea de N-V a judeţului, într-o incintă cu o altă biserică de zid de dimensiuni mai mari. Datorită acestui fapt, biserica din lemn, monument, a fost dezafectată de peste 70 de ani. Biserica a fost ridicată în anul 1807, după unele date, pe locul unui fost schit al Mânăstirii Tismana. fiind construită din lemn de stejar, la origine, ulterior fiind refăcute anumite elemente din lemn de brad. Dimensiunile acestui edificiu sunt de 11,30 m lungime, iar lăţimea este de 4,35 m. Un grad avansat de uzură îl prezintă pardoselile şi elevaţia din piatră, datorită tasării inegale a acesteia. La acestea se adaugă degradarea parţială a tălpilor şi a căpriorilor. Până în prezent obiectul lucrărilor de întreţinere a constat în refacerea periodică a învelitorii, pentru a împiedica pătrunderea precipitaţiilor, în rest, după dezafectare, biserica fiind utilizată ca spaţiu de depozitare. Utilizarea într-o formă viabilă a imobilului – condiţie a supravieţuirii acestuia -, a impus luarea unor decizii radicale pentru salvarea acestuia. În acest sens, Arhiepiscopia Craiovei (proprietarul) a luat decizia strămutării acestuia pe un alt amplasament nou, unde să-şi dovedească utilitatea, în strânsă relaţie cu păstrarea caracterului de ubnicitate a monumentului. În aceste condiţii, strămutarea (relocarea) şi restaurarea în cauză ar consta în depistarea şi consemnarea degradărilor survenite în decursul vremurilor, cât şi a intervenţiilor neautorizate şi efectuarea unor ample lucrări de refacerea pardoselilor şi a invelitorii din sită, redându-i astfel forma originală în strânsă relaţie cu statutul obiectivului.

Biserica va fi stramutată în municipiul Craiova, în Grădina Mihai Bravu (Parcul de la Facultatea de Agronomie).

Obiectivul general al proiectului îl constituie reabilitarea şi dezvoltarea infrastructurii de turism a localităţii Craiova prin modernizarea infrastructurii patrimoniului cultural.

"Se aprobă Expertiza Tehnică şi Documentaţia de Avizare a Lucrărilor de intervenţie pentru obiectivul de investiţii „Relocare şi restaurare Biserica din lemn din Pocruia”– varianta maximală, având următorii indicatori tehnico – economici: Valoarea totală (INV), inclusiv TVA (mii lei): 263.879 lei din care: construcţii+montaj (C+M), inclusiv TVA 197.169 lei", se arată în raportul trimis consilierilor.

Alte două biserici în Parcul Tineretului şi la Spitalul Victor Babeş

Un alt lăcaş de cult preluat de Primăria Craiova, biserica din lemn din cătunul Comăneşti, satul Pojogeni, oraşul Târgu Cărbuneşti, judeţul Gorj, este înscris în Lista Monumentelor Istorice din România aprobată prin Ordinul Ministrului Culturii şi Cultelor nr. 2361/2010 la nr. 377, având hramul Înălţarea Domnului.

Biserica a fost ridicată în anul 1796, fiind construită din lemn de stejar, la origine, ulterior fiind refăcute anumite elemente din lemn de brad. Dimensiunile acestui edificiu sunt de 10,09 m lungime, iar lăţimea este de 4,10 m. Un grad avansat de uzură îl prezintă pardoselile şi elevaţia din piatră, din cauza tasării inegale a acesteia. La acestea se adaugă degradarea parţiala a tălpilor şi a capriorilor. Biserica va fi strămutată în municipiul Craiova, în Parcul Tineretului (Parcul Lunca Jiului), strada Banul Stepan nr.2A, accesul nr.2-sudic:

"Se aprobă Expertiza Tehnică şi Documentaţia de Avizare a Lucrărilor deintervenţie pentru obiectivul de investiţii „Relocare şi restaurare Biserica din lemn din Comăneşti”– varianta maximală, având următorii indicatori tehnico – economici. Valoarea totală (INV), inclusiv TVA (mii lei): 276.906 lei, din care: construcţii+montaj (C+M), inclusiv TVA 209.220 lei.”

Ultimul lăcaş relocat va fi din cătunul Din Vai, satul Pojogeni, oraşul Târgu Cărbuneşti. Biserica din lemn din cătunul Din Vai nu este monument istoric, deşi întruneşte condiţiile istorico-arhitecturale pentru a fi clasată ca monument istoric, având hramul Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. Biserica a fost ridicată în anul 1790, după afirmaţiile localnicilor, pe un alt amplasament (mai spre apus), ulterior fiind mutată pe locul actual, în cimitirul satului, fiind construită din lemn de stejar, la origine, ulterior fiind refăcute anumite elemente din lemn de brad.

Biserica va fi strămutata în municipiul Craiova, în incinta Spitalului Clinic Victor Babeş, Calea Bucureşti nr.66.

 

 

Distribuie acest articol