Culturi afectate de secetă în Goieşti

Redactia
2 Min Read

Probleme în comuna doljeană Goieşti din cauza secetei. Momentan, doar secetă atmosferică-deficit de umezeală prelungit numai în aer. Temperaturile din ultima vreme au fost ridicate şi continuă să fie. În această situaţie se va instala şi seceta pedologică. Direcţia Agricolă Dolj a primit înştiinţare din partea Primăriei Goieşti pentru a merge în teren să evalueze pagubele.

“Am primit o înştiinţare din partea comunei Goieşti cu privire la secetă. Comisia locală trebuie să meargă să stabilească suprafaţa şi culturile afectate. Apoi se deplasează comisia judeţeană. Sunt afectate culturile de floarea-soarelui şi porumb. Înştiinţări din alte comune nu au mai venit deocamdată”, au declarat reprezentanţii Direcţiei Agricole Dolj.

Până în data de 30 iulie inclusiv, fenomenul de secetă pedologică în diferite grade de intensitate se va menţine pe suprafeţe agricole extinse din estul, sud-estul, sudul şi vestul ţării, deficitele cele mai mari de apă în sol semnalându-se în Moldova, Dobrogea, Banat şi Crişana, cea mai mare parte a Munteniei şi Olteniei, sud-vestul Transilvaniei, conform prognozei agrometeorologică întocmită de Administraţia Naţională de Meteorologie-ANM.

Din punct de vedere agrometeorologic, prognoza relevă faptul că, în cultura de porumb, conţinutul de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm, va prezenta valori scăzute şi deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică şi extremă, în Crişana, Maramureş, Moldova şi Dobrogea, pe suprafeţe agricole extinse din Banat, Oltenia, Muntenia, vestul Transilvaniei. Ca urmare a temperaturilor maxime ridicate din aer situate peste limitele biologice critice de rezistenţă a plantelor (30-32 grade Celsius), asociate cu deficite de apă în sol, la culturile prăşitoare se va produce fenomenul de ofilire temporară şi răsucire a aparatului foliar în orele de amiază, îngălbenire şi/sau uscare prematură a frunzelor bazale, precum şi forţări stadiale.

Totuşi, în cea mai mare parte a Transilvaniei, nordul şi nord-vestul Munteniei, local în centrul, sudul şi estul Olteniei, izolat în vestul Banatului, aprovizionarea cu apă a solului se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim.

 

Distribuie acest articol