sâmbătă, septembrie 28, 2024

Ultima ora

Sport

Parcul “Nicolae Romanescu”, reabilitat în patru luni?

Misiune ingrată a autorităţilor locale, care au termen foarte scurt pentru reabilitarea Parcului “Nicolae Romanescu”

Pentru a nu pierde finanţarea de 12 milioane de euro – care a fost oferită Craiovei chiar la încheierea perioadei de finanţare europeană, municipalitatea a stabilit ca lucrările să fie realizate în patru luni şi trebuie finalizate până pe 31 decembrie.

Potrivit documentaţiei, lucrările de reabilitare includ decolmatarea pârâului în aval de lacul mare şi recondiţionarea cascadelor şi a căderilor de apă. Podul suspendat, precum şi toate celelalte podeţe vor fi şi ele reabilitate, la fel şi cele două intrări în parc şi împrejmuirea. Tot în acest proiect vor fi modernizate toate pavilioanele care există în parc, inclusiv pavilionul fanfarei, Glorieta şi Debarcaderul. Autorităţile locale îşi propun să reabiliteze, de asemenea, toate băncile şi grupurile sanitare, precum şi să înlocuiască stâlpii de iluminat şi coşurile de gunoi. Cişmelele publice care există în incinta parcului vor fi recondiţionate şi vor fi completate şi cu alte fântâni cu apă potabilă care vor fi construite în stilul parcului. Pentru spaţiile verzi, vor fi achiziţionate sisteme de irigare automată. Parcul va fi supravegheat cu o reţea de 100 de camere video care vor fi montate după ce se vor termina amenajările. O altă dotare va fi o reţea de wireless la care vizitatorii se vor putea conecta gratuit.

Policlinica Buna Vestire Craiova

City managerul oraşului, Radu Preda, a explicat cât de important este acest proiect pentru craioveni.

“În momentul de faţă Parcul «Nicolae Romanescu» este mai mult decât un proiect. Este un proiect pe care l-a demarat primăria după anul 2012, cred că în toamna acelui an au început să se facă primele demersuri. În acel moment eram director la RAADPFL şi am fost implicat în demersul de naştere al proiectului de reabilitare a Parcului Romanescu. Contractul s-a semnat în acest an şi asta înseamnă că îl facem pe fonduri europene. În săptămânile următoare chiar va urma deschiderea ofertelor, pentru că suntem în procedura de licitaţie”, a afirmat Radu Preda, pentru Jurnalul Olteniei.

Bijuteria verde a oraşului”

Radu Preda a detaliat cum va arăta cel mai important parc din Oltenia.

„Parcul «Nicolae Romanescu» este bijuteria verde a oraşului şi cred că este unul dintre cele mai importante parcuri din România care trebuie să se refacă după planurile originale în stilul anilor 1900 cu felinare din fier forjat, cu mobilier din fier forjat, alei refăcute în integralitatea lor cu sisteme de udat în zona verde, astfel încât parcul să-şi păstreze prospeţimea şi frumuseţea. Căldura toridă distruge vegetaţia. Ne dorim să facem împrejmuirea parcului, ne dorim să avem instalaţii de supraveghere video, astfel încât elementele de vandalism să nu se mai întâmple în Parcul Romanescu. Împreună cu Grădina Zoologică şi cu Teatrul de Vară sperăm să creăm un cadru verde, astfel încât craiovenii să se poată recrea, aşa cum o fac dintotdeauna”, a punctat Preda.

Din păcate, termenul de execuţie este foarte scurt, iar proiectul ar putea eşua dacă se va întârzia demararea lucrărilor.

“Sperăm să nu avem probleme, pentru că fiind proiect pe fonduri europene are ca şi termen de finalizare luna decembrie, termenul de execuţie este foarte scurt pentru că aşa prevede bugetul Uniunii Europene. Dacă lucrurile decurg normal, fără contestaţii, fără scandal, fără probleme, nu avem de ce să ne facem griji. Investiţiile sunt gândite de aşa manieră încât să se poată lucra în paralel. De exemplu, dacă lucrăm la alei, nu este o problemă să introduci sistemul de udare din zona verde sau o altă componentă ţine de iluminatul public. Sunt componente diferite, care se completează una pe cealaltă. Aşteptăm să vedem câţi constructori vin la licitaţie, ce se întâmplă, pentru că atunci îţi dai seama de tot. Săptămâna viitoare (n.r. – în această săptămână) va fi deschiderea ofertelor. După deschiderea ofertelor, este procedura de evaluare şi eventualele contestaţii. Apoi se semnează contractul efectiv şi lucrările pot să înceapă imediat. Aproape întotdeauna au fost contestaţii, dar sperăm ca şi constructorii să înţeleagă că este un termen foarte scurt, şi ori pot să facă acea lucrare, ori nu pot. Cale de mijloc nu prea există, pentru că ar fi păcat să pierdem banii, pentru că altfel nu cred că o să îi mai obţinem, pentru că pentru bugetul pe anul următor al UE nu există fonduri pentru parcuri. Ar trebui să facem investiţiile cu banii noştri şi problemele Primăriei, banii craiovenilor, nu sunt atât de mulţi încât să ne putem permite să cheltuim asemenea sume”, a explicat Radu Preda.

Toate parcurile din Bănie, renovate

Municipalitatea se află în plin proces de modernizare a tuturor parcurilor din Craiova, ca până la mijlocul anului viitor toate zonele verzi să fie recondiţionate.

“Pe lângă Parcul Romanescu suntem într-o procedură de finalizare, probabil la începutul şcolii va fi terminată în totalitate Grădina Botanică şi veţi avea surpriza să vedeţi că în centrul Craiovei redescoperim o oază de verdeaţă de care cred că toată lumea uitase că există, Grădina Botanică. Proiectul Grădinii Botanice face parte dintr-o continuitate a proiectelor noastre privind investiţiile în zona verde. În momentul de faţă avem parcuri reabilitate şi refăcute în Rovine, la Facultatea de Agronomie, la Liceul de Arte “Marin Sorescu”. Ne dorim ca în acest an să ajungem în parcul de la Liceul Pedagogic şi în Parcul Puşkin. Din punctul acesta de vedere, ne dorim ca în toate cartierele Craiovei, până la mijlocul anului următor, în momentul în care se trage linie la finalul mandatului actualului primar, să beneficieze de investiţii în zona verde, astfel încât în momentul în care doreşti să alergi, să mergi cu copilul în parc, să o faci în apropierea casei tale, să nu fii obligat să mergi foarte departe”, a conchis city managerul oraşului, Radu Preda.

 

 

Politica