Fostul procuror de la Caracal, Iacob Niculăiţă nu-şi poate justifica averea

Redactia
4 Min Read

După ce deja a fost condamnat vara trecută la trei ani închisoare cu executare de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi asta din cauza unei acuzaţii de trafic de influenţă, fostul procuror Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal, Iacob Niculăiţă, a fost luat din nou în vizor de oamenii legii. De data aceasta Agenţia Naţională de Integritate i-a găsit fostului procuror nereguli privitoare la identificarea unei sume pentru care nu s-a găsit sursa legală.

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a anunţat, vineri 3 iulie, faptul că a descoperit o diferenţă de bani ce nu poate fi justificată legal în cazul veniturilor realizate de Iacob Niculăiţă, fost procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal.

”Agenţia Naţională de Integritate a constatat existenţa unei diferenţe nejustificate, în cuantum de 358.028 lei (aprox. 92.367 euro), între averea dobândită şi veniturile realizate de către NICULĂIŢĂ IACOB în perioada 9 mai 2003 – 31 decembrie 2012. Având în vedere cele de mai sus, Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Craiova în vederea începerii acţiunii de control cu privire la modificările patrimoniale intervenite şi veniturile realizate de către NICULĂIŢĂ IACOB în perioada 9 mai 2003 – 31 decembrie 2012”, se arată într-un comunicat de presă al ANI.

Persoana evaluată a fost informată despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris, iar IACOB NICULĂIŢĂ a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere.

 

Adevarul.ro reaminteşte faptul că Iacob Niculăiţă a fost condamnat de Curtea de Apel Craiova, în luna ianuarie 2014, la trei ani cu executare în urma unei acuzaţii de trafic de influenţă. Decizia executării sentinţei a fost menţinută şi de către magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în iunie 2014.

Acesta a fost iniţial arestat pentru 29 de zile în luna noiembrie 2013, atunci când a fost dus la secţie de colegii săi de la Serviciul Teritorial Craiova al DNA după ce i-a fost înscenat un flagrant. Iacob Niculăiţă a fost acuzat după o lună de săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă în formă continuată.

11.000 de euro se presupune că a cerut şi a primit fostul procuror de la o persoană, spunând că poate influenţa un alt procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt care efectua cercetări faţă de denunţător pentru săvârşirea unei infracţiuni de tentativă de omor. Astfel pentru cei 11.000 de euro magistratul nu trebuia să dispună trimiterea în judecată a denunţătorului sau aplicarea unei pedepse cu suspendare faţă de denunţător. Între timp, Iacob Niculăiţă a fost suspendat din funcţie, de CSM.

 

Distribuie acest articol