Destul de bătrână, Craiova ajunge în acest an la venerabila vârstă de 540 de ani. 1475 este anul în care s-a atestat documentar existența orașului, chiar dacă, el a existat cu mult înaintea primei sale atestări, lucru dovedit prin descoperirile arheologice.
În secolele XIV – XV, în Oltenia existau 235 de sate atestate documentar, la ele însă s-au adăugat tot mai multe pentru că descoperirile arheologice continuau să scoată la iveală tot mai multe așezări.
Craiova de odinioară este menționată în documente ca „Neagoe ot Craiova”, o localitate aflată în plină dezvoltare. Se spune că acolo ar fi fost așezată și curtea boierului Neagoe. Acesta se numără printre borierii fără dregătorii din sfatul domnesc al lui Basarab Laiotă, iar mai târziu, pe vremea lui Basarab cel Tânăr a ocupat funcția de Ban de Strehaia.
Actul oficial de la 1475 nu marchează nașterea orașului medieval ci, dovedște că așezarea era în rândul localităților binecunoscute în Țara Românească. Și cum nimic nu apare de nicăieri, Craiova s-a născut datorită unor structuri fundamentale. Creșterea demografică, diviziunea socială a muncii, cristalizarea raporturilor feudale și apariția organismului statal, toate acestea au format cărămidă cu cărămidă, baza orașului de ieri și azi. Poziția geografică, poziția strategică a unor așezări, fertilitatea solului, bogății minerale, apropierea de marile artere de circulație, nu au fost condiții primordiale, dar au ajutat la urbanizarea une localități în Evul Mediu.
Așezarea oltenească de azi, la jumătatea mileniului, când era pomenită ca reședință a Băniei și loc de emitere a actelor domenești, îndeplinea toate condițiile menționate mai sus. Și astfel, în contextul prezenței unui număr mare de sate medievale, Craiova străveche a evoluat, s-a menținut în poziția cheie dată de condițiile naturale, și de cele acumulate prin aglomerarea de populație, prin încrucișarea drumurilor comerciale și prin transformarea sa în centru de dominație feudală.
Ca un brav soldat, Craiova a rezistat și împotriva înaintării otomane, care amenința direct în secolele XIV – XV Țările Române. Lângă oraș se aflau vestitele Rovine, mlaștinile din lunca Jiului, unde s-au purtat conform scrierilor istorice, marile bătălii încheiate cu înfrângerea turcilor de către românii conduși de Mircea cel Bătrân.
Și uite așa, an după an, se schimbă ceva. Se schimbă oameni, se schimbă infrastructura, ceva se construiește și altceva se dărâmă, dar istoria rămâne la fel. La mulți ani, bătrână Craiovă!