Maria Tănase, în memoria Craiovei- o expoziţie de excepţie

Redactia
7 Min Read

Maria Tănase poate fi redescoperită în cadrul unei expoziţii realizate de Muzeul Olteniei-Secţia de Etnografie şi Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, ce se află amenajată la Casa Băniei. Peste 1.300 de obiecte care au aparţinut artistei pornind de la vestimentaţia purtată în spectacole, costume populare, fotografii, corespondenţă, tablouri, până chiar la materiale promoţionale utilizate în spectacole sunt scoase la iveală pentru a fi prezentate publicului. În două încăperi unde anterior a funcţionat Muzeul Păpuşilor, la Casa Băniei, sunt expuse obiecte personale, documente şi mărturii de viaţă (ţinute, pălării, bijuterii, documente, fotografii, cărţi de vizită, repertorii de scenă, programe de spectacol, reviste şi articole), adunate de Maria Tănase, în cei 40 de ani de carieră artistică. Este reflectată viaţa artistei aproape în întregime. Atunci când pătrunzi în cele două camere destinate expoziţiei "Maria Tănase în memoria Craiovei" ai ocazia să observi obiecte unicat, inedite, care îţi arată o parte din viaţa artistei.

"Ne-am gândit ce sã organizãm de Zilele Craiovei, avem un spațiu nou, aparte, pentru expoziþiile temporare pe care le vor desfãșura colegii de la Etnografie. Este spațiul în care se afla înainte Muzeul Pãpușilor. Am considerat cã o expoziție cu obiecte care au aparținut Mariei Tãnase este cea mai potrivitã, fiind una dintre cele mai mai importante colecții pe care le deține Muzeul Olteniei", a declarat Florin Ridiche, manager Muzeul Olteniei Craiova.

Piesa de rezistenţă a expoziţiei este vestitul costum popular purtat de Maria Tănase în turneele sale artistice, datat în anul 1920, provenit din zona de nord a Olteniei. Printre obiectele unicat pe care vizitatorii le pot admira,sunt şi documente inedite din perioada Expoziţiei Internaţionale de la New York (1939), când Maria Tănase a fost aleasă să reprezinte cântecul românesc, cântând în faţa fostului preşedinte american Hoover, a lui Andre Gide, Yehudi Menuhin, Jascha Heifetz, Constantin Brâncuşi, respectiv paşaportul artistei semnat de Regele Mihai, extrase document din presa vremii din New York, şiraguri de mărgele, pălării de stradă şi scenă.

"Sunt mulțumitã de aceastã expoziție, sunt impresionatã de realizarea acestei expoziții Maria Tãnase. Pe lângã faptul cã Maria Tănase este un fenomen cultural, un model cultural al țãrii noastre, simbol național, ea a fost atât de bine prezentatã în cele douã încãperi ale expoziþiei. Este realizatã camera de ambient care sã redea personalitatea Mariei Tãnase, ceea ce îi plãcea, ceea ce purta, ceea ce o definea ca personalitate, sunt documente unice cu care ne mândrim, pe care Muzeul Olteniei le-a achiziţionat şi pe care Centrul Creaţiei le-a oferit la această expoziţie, care ne fac să fim mândri că avem aceste materiale care să redea într-o viziune gândită personalitatea Mariei Tănase, simbolul nostru în privinţa culturii populare", Daniela Tarnițã.

Şeful Secţiei de Etnografie de la Casa Băniei, dr. Cornel Bălosu şi-a exprimat aprecierea către marea artistă Maria Tănase, precizând că era nevoie ca o asemenea expoziţie să fie realizată.

"Este o expoziţie într-un triumvirat muzeologic în care eu am fost un fel de dictator sistematic. Cred că Maria Tănase chiar avea nevoie de o astfel de expoziţie, este o rememorare veritabilă, un fel de remember care trimite la ideea unui model. Muzeul Olteniei deţine 1.300 obiecte, documente personale, fotografii, acte, scrisori trimise, primite de ea, o viaţă care se conturează prin scriere. Aceasta expoziţie este o scriere despre Maria Tănase.Fotografiile aparţin Centrului Creaţiei Populare, două vitrine aparţin centrului. Cred că ceea ce vedeţi este un discurs muzeologic şi narativ, care poate să releve personalitatea marii artiste. Maria Tănase poate fi redescoperită într-un alt fel, nu numai prin frumuseţea ei, prin faptul că a stat de vorbă cu Brâncuşi cu Enescu, care a adorat-o, dar vă veţi da seama prin ceea ce vedeţi că era o femeie modestă, superbă nu numai ca înfăţişare, pătimaşă prin privire sau nostalgică, o femeie adevărată, care a murit tânără şi poate neîndreptăţită la un moment dat, pentru că a fost păgubită de o preţuire mai mare", a declarat Cornel Bălosu, şeful Secţiei de Etnografie.

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj a completat spaţiul expoziţional cu obiecte specifice Festivalului Naţional „Maria Tănase”, care onorează, la Craiova, memoria Reginei cântecului românesc prin promovarea tinerilor cu dăruire pentru folclorul autentic. Amelia Etegan, director Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj, organizator şi al Festivalului-concurs Maria Tănase, a profitat de moment şi a anunţat că peste o săptămână la Galeriile Cromatic ale Centrului vor veni viitori concurenţi pentru festivalul Maria Tănase, întrucât atunci vor avea loc preselecţiile de la Dolj. Preselecţiile vor avea loc, sâmbătă 13 iunie, la ora 10.00 la Galeriile Cromatic ale Centrului, situat pe str. Alexandru Macedonski nr.28 Craiova.

"Acest eveniment pe care îl facem, cele două instituţii, este realizat în ideea de a contura o viaţă culturală a Craiovei. Iată, în cele două încăperi ale Secţiei de Etnografie ale Muzeului Olteniei , este prezentată Maria Tănase, poate aşa cum nu aţi cunoscut-o, iată un demers fericit de a contura personalitatea Mariei Tănase cu evenimente care au fost prezente din dorinţa de a ne exprima un omagiu faţă de personalitatea Mariei Tănase", a declarat Amelia Etegan, manager Centrul Creaţiei Populare.

Expoziţia poate fi vizitată gratuit până pe 7 iunie.

 

 

 

Distribuie acest articol