Selfie-ul de la poză, la film, la tulburare mintală. În ultimii ani, moda „selfie” a acaparat numeroşi utilizatori de internet şi în special pe cei care au conturi pe reţele de socializare. Comportamentul s-a ridicat la nivel de isterie generală şi din acest motiv psihanaliştii au încercat să ofere o explicaţie logică cu privire problemele mintale din spatele actului de auto-fotografiere.
Într-o lucrare ştiinţifică, realizată de 4 psihanalişti celebri din cadrul Universităţii Birmingham, se dezvoltă subiectul în cauză şi se concluzionează că maladia din spatele „selfie-ului” se cheamă tulburarea dismorfică a corpului (TDC) , cunoscută şi sub numele de urâţenie a corpului.
Majoritatea oamenilor se acceptă aşa cum sunt, sau pur şi simplu sunt „grijulii” în legătură cu acele defecte, unii însă devin obsedaţi de ceea ce toţi remarcă la ei ca fiind „urat”, inestetic, lăsând acest fals scop, de a îmbunătăţi acel defect să le altereze uşor comportamentul şi viaţa.
TDC începe să-şi facă apariţia încă din adolescenţă, atunci când individul devine conştient de defectele sale. Imediat după această conştientizare, individul în cauză apelează la „selfie” pentru a încerca găsirea unghiului corect pentru a-şi ascunde defectele fizice. De aici şi până la un comportament obsesiv nu mai este decât un pas foarte mic.
Specialiştii ne informează că personalităţile celor care apelează la „selfie” înregistrează caracteristici precum: perfecţionism, narcisism, personalitate izolată sau chiar respingere socială, tulburări psihice maniacale sau chiar sensibilitate la acceptarea realităţii.
„Selfie-urile” declanşează un soi de dependenţă socială sau nevoia de a capta atenţia celorlalţi. Acest comportament nu este unul normal şi specialiştii avertizează că toţi cei care se învârt în această sferă au nevoie de ajutor specializat.
Sursă:efemeride.ro