Direcţia pentru Cultură Dolj a prezentat în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural de miercuri, raportul activității desfășurate de Direcţia pentru Cultură Dolj, în trimestrul I al acestui an cu accent pe activitățile desfășurate în vederea protejării monumentelor istorice din județul Dolj.
Directorul executiv interimar, George Obrocea, a precizat că s-a avut în vedere respectarea prevederilor legale privind intervenţiile la construcţiile înregistrate ca monument istoric în judeţul Dolj, deplasându-se chiar în zona pilot din Centrul Vechi al Craiovei. Acesta a semnalat că au întâmpinat probleme cu proprietarii caselor situate în Centrul Istoric al Craiovei care nu au fost de acord cu indicaţiile date de Primărie şi Direcţia pentru Cultură în ceea ce priveşte faţadele reabilitate.
„Ceea ce se întâmplă în Centrul Vechi presupune un efort deosebit pentru că pe de o parte proprietarii doresc să-şi păstreze într-un anume fel casele, iar legislaţia prevede de multe ori altceva, iar de cele mai multe ori intervin terţe persoane care contestă, reclamă soluţiile date de noi şi Primărie, contestă chiar autorizaţiile de modificare, modelare, reamenajare, atunci acest aspect trenează de un an, doi de zile şi au ajuns in instanţă”, a declarat George Obrocea.
Direcţia de Cultură, în conflict cu oamenii din cauza avizelor
De asemenea în primele luni ale acestui an, s-a întrunit comisia de verificare a monumentelor istorice. S-au primit 35 avize favorabil pentru a se putea face lucrări de intervenţie la construcţiile, deja, existente.
"În cadrul şedinţelor Comisiei zonale nr. 11 a Monumentelor Istorice, din ianuarie, februarie şi martie 2015, s-au analizat circa 60 de documentaţii tehnice pentru lucrări din judeţul Dolj şi s-au eliberat 35 de avize favorabile pentru lucrări de intervenţii la construcţii existente, situate în Centrul Istoric al municipiului Craiova sau în zonele de protecţie ale unor monumente istorice. Există o comisie zonală care se întruneşte lunar, într-un judeţ, care ia hotărârile respective. Dacă cineva vrea să pună o firmă pe o casă de patrimoniu trebuie să obţină un aviz, dacă vrea să desfiinţeze un zid sau să modifice acoperişul, trebuie din nou aviz. Nu putem mulţumi în majoritate persoanele care vor să facă aceste lucruri, pentru că legile nu permit şi intrăm iarăşi în conflict cu persoanele respective”, a afirmat George Obrocea.
Acesta a mai punctat că monumentele istorice din Craiova şi numai, trebuie păstrate ca atare.
„Un alt obiectiv a fost monitorizarea lucrărilor de restaurare şi de consolidare a monumentelor istorice din jud. Dolj, la lucrările ample efectuate în Centrul Istoric al municipiului. Noi avem destule obiective de patrimoniu istoric şi de alte tipuri.Ele trebuie păstrate cu sfinţenie.Din păcate, nici autorităţile din judeţ, de multe ori nu înţeleg. Am avut situaţii în care nici Primăria Craiova nu a înţeles şi a încercat să ocolească. De la caz la caz au fost soluţii pentru aceste probleme”, a precizat George Obrocea.
În perioada ianuarie-martie Direcţia pentru Cultură Dolj, a verificat şi dacă bunurile culturale sunt comercializate în stare bună, dar şi dacă obiectele de artă din cele două muzee doljene sunt depozitate corespunzător.
„În acest trimestru am eliberat cinci certificate de export (patru definitiv şi unul temporar).Împreună cu arh. Marcel Berendei şi subcomisarul Nicolae Vâlvoi, în cadrul protocolului cu IPJ Dolj, am efectuat controale la agenţii economici acreditaţi pentru comercializare de bunuri culturale mobile (cele trei anticariate din Craiova).Am controlat şi cele două muzee, pentru a verifica starea de conservare a bunurilor culturale mobile şi modul în care sunt depozitate. Muzeul de Artă din Craiova a trecut printr-un amplu proces de restaurare, în această perioadă finalizându-se panotarea lucrărilor în perspectiva inaugurării. Am efectuat controale săptămânale la galeriile de antichităţi Panther şi Diamant. Nu am sesizat nereguli, intrări neînregistrate ale obiectelor de artă sau a pieselor cu valoare deosebită. Expertul de galerie a efectuat fişele ştiinţifice la obiectele de artă decorativă, de mobilier sau pictură aflate în magazin. Am acordat asistenţă de specialitate şi informaţiile necesare pentru obţinerea acreditării şi înregistrării unei noi asemenea societăţi comerciale de profil”, George Obrocea.
Construiesc cămine culturale, pe fonduri europene, fără utilitate
Direcţia pentru Cultură Dolj a implementat şi la acest început de an principii şi îndatoriri, consultanţă, verificări ale respectării legislaţiei şi monitorizarea stării de fapt în segmentul aşezămintelor culturale şi al instituţiilor culturale. Solicită fonduri europene, pe bandă rulantă, pentru a realiza cămine culturale, însă se dovedesc că nu sunt suficient de spaţioase pentru a desfăşura cum se cuvine evenimente de cultură. Este concluzia la care a ajuns director executiv interimar al DJC Dolj (Direcţia pentru Cultură) Dolj.
„Începând cu primul trimestru, DJC Dolj s-a confruntat cu o avalanşă de solicitări de avize de construire, amenajare, reabilitare sau inaugurare din partea unor primării. Din păcate, nu am fost consultaţi în timp optim privind specificitatea acestor edificii, astfel că utilitatea şi calitatea lor, la final, este discutabilă. Le-am solicitat, de fiecare dată, mai multă responsabilitate în privinţa cheltuirii fondurilor, fie ele de la bugetul de stat sau fonduri europene. Din păcate, DJC Dolj nu are pârghia legală pentru a impune soluţii optime”, George Obrocea.
Căminul Cultural din Breasta, prea mic pentru activităţile culturale
„Din septembrie -octombrie anul trecut, multe cămine culturale au obţinut finanţări şi s-au apucat de realizat proiecte de cămine culturale, un lucru bun, dar dacă un asemenea aşezământ cultural care nu a existat până acum într-o comună, ia naştere acum şi dintr-un spaţiu care ar trebui să fie util şi să conţină anumite specificităţi ale actului cultural, ne trezim cu o sală cât un sfert din asta (n.r.sala de şedinţe a Colegiului Prefectural) şi ne anunţă după ce a fost reabilitată că nu ştiu cine a stabilit treaba asta şi ne roagă să autorizăm respectiva clădire. Este greu pentru noi, experienţa ne permite să putem să consiliem, autorităţile înainte să se nască astfel de sală. Dau un exemplu, la Breasta în satul de vacanţă, a fost o clădire, era o baracă, au amenajat un aşa-zis cămin cultural. După ce l-au amenajat şi nu am zis nimic doi ani de zile, acum ne cer autorizarea aşezământului cultural. Noi am fost acolo, am apreciat ce era de apreciat şi ce nu, şi nu o să ne cramponăm să nu dăm avizul, dar acel aşezământ putea să arate altfel, să fie construit într-adevăr ca un cămin cultural care să permită desfăşurarea unor activităţi de toate felurile. Acolo se poate ţine o consfătuire cu maxim 50 persoane, nu are scenă, are, mă rog, câte ceva. Din păcate aceste situaţii sunt mai multe în judeţ la ora actuală. Există fuga după fonduri care nu mai justifică faptul că trebuie să construiască un edificiu care să corespundă normativele. Căminele culturale, aşezămintele culturale, nici instituţiile culturale nu sunt subordonate nouă, nici nu ne dorim asta, nu avem calitatea să autorizăm din punct de vedere al construcţiei asemenea obiective, nu ştim de ce vor să se acopere cu noi. Intenţia este să aibă un aviz, să zică ne-au dat cei de la Direcţia pentru Cultură, iată îl avem. Nu suntem mulţumiţi cu chestiunea asta”, George Obrocea.
Evenimentele culturale în judeţul Dolj, rare
„Am monitorizat, în continuare, inclusiv prin deplasări în judeţ, activitatea aşezămintelor culturale. Prea puţine fapte remarcabile de cultură am contabilizat în acest interval. Craiova străluceşte , sunt o mulţime de fapte de cultură, dar nu cred că este suficient. Aici, rog pe toţi colegii prezenţi, fără cultură nu se poate face nimic. La Festivalul de Teatru de la Sibiu, Primăria a alocat 12% din bugetul său, culturii. Din 12% se întorc 16% în final în bugetul Primăriei. S-au stabilizat eforturile şi iată că şi banii prin cultură se pot întoarce în buget. Dacă vrem să devenim Capitală Culturală nu trebuie să desfăşurăm activităţi numai în Craiova, ci şi în judeţ, de asta vă ţin sprijin domnule prefect, subprefect, colegi. Trebuie impulsionată autoritatea de la nivel local, comună, primar, viceprimar, nu este suficient să ne ocolească pe noi în numirea unui director de cămin cultural”, George Obrocea.