duminică, septembrie 29, 2024

Ultima ora

Sport

Mii de pensionari vor în staţiuni, la vară

Dacă până în anul 2010 singurul criteriu de acordare al biletelor de tratament balnear pensionarilor sau asiguraţilor era ordinea înregistrării cererilor, din anul 2010 biletele de tratament balnear se acordă  în baza unor noi criterii aprobate de Ministerul Muncii. Pot beneficia de tratament balnear persoanele care au calitatea de pensionar al sistemului public de pensii; asigurat al sistemului public de pensii; beneficiar al prevederilor unor legi speciale, cu caracter reparatoriu, care reglementează dreptul la bilet de tratament balnear prin sistemul public de pensii. Daniela Licu, director executiv Casa de Pensii Dolj a prezentat aceste criterii.

„Criteriile specifice de acordare acestor bilete de tratament sunt, dacă a beneficiat de bilet de tratament în ultimii doi ani, categoria de pensie a beneficiarului şi cuantumul total brut al drepturilor de pensie. La fel şi la asiguraţi, aceste criterii sunt aplicate în sensul că dacă a beneficiat de bilet tratament în ultimii doi ani şi nivelul câştigului brut de natură salarială. Pot beneficia de tratament balnear persoanele care dovedesc existenţa unei afecţiuni medicale care să necesite tratament balnear, în conformitate cu prevederile legale. Pot beneficia de tratament balnear persoanele care au domiciliul sau reşedinţa în România. Biletele de tratament balnear se pot acorda numai în limita numărului locurilor la tratament balnear finanţat din bugetul asigurărilor sociale de stat şi aprobat prin hotărâre a Guvernului”, Daniela Licu.

Multe cereri pentru perioada  iunie-august

Policlinica Buna Vestire Craiova

Până la acest moment sunt înregistrate un număr de 8.104 cereri prin care se solicită acordarea de bilete de tratament, perioada cea mai solicitată fiind cuprinsă în intervalul 1.06.2015 – 31.08.2015 , în anul precedent tot aceiaşi perioadă fiind cea mai solicitată. La nivelul Casei Judeţene de Pensii Dolj, în cadrul celor 7 serii alocate până la 23.05.2015, au fost acordate un număr de 989  bilete de tratament din care 864 bilete acordate cu suportarea unei contribuţii  şi 125  bilete acordate cu titlu gratuit. Din numărul total de 125 bilete de tratament balnear acordate cu titlu gratuit distribuţia a fost astfel: 10 bilete acordate beneficiarilor Decretului Lege 118/1990; 25 bilete acordate beneficiarilor Legii 189/2000; 2 bilete acordate veteranilor de război;  85  bilete acordate persoanelor cu handicap; 3 bilete acordate persoanelor asigurate ce au suferit accidente de muncă. Biletele de tratament balnear, cu suportarea unei contribuţii individuale, au fost acordate astfel:  855 bilete acordate pensionarilor din sistemul public de pensii; 9 bilete pentru asiguraţi.La acest moment au fost puse în vânzare un număr de 405 bilete de tratament aferente seriei nr.8, ce are ca dată de prezentare în staţiune ziua de 8.06.2015, biletele aferente acestei serii sunt valorificate titularilor în intervalul 25.05-29.05.2015. Biletele rămase nevalorificate din cadrul seriei nr.8 vor fi redistribuite în intervalul 2.06.2015 – 5.06.2015.

Biletele de tratament balnear  care vor rămâne nedistribuite penru această serie cu data  de intrare în staţiune 8 iunie 2015 vor putea fi redistribuite în intervalul 2 iunie-5 iunie. Pentru această serie din 8 iunie, avem 405 bilete de tratamente, vor fi valorificate până pe 29 mai. La această dată, solicitarea de bilete de tratament poate fi efectuată pentru următoarele staţiuni: Amara, Bala, Buziaş, Băile Govora, Băile Olăneşti, Băile Tuşnad, Călimăneşti-Căciulata, Covasna, Eforie Nord, Geoagiu-Băi, Mangalia, Moneasa, Neptun, 1 Mai, Pucioasa, Slănic Moldova, Slănic Prahova, Saturn, Techirghiol, Vatra Dornei, Voineasa, Sângeorz .   

Cine mai poate primi bilet de tratament, în afară de titular

CJP DOLJ eliberează biletul de tratament personal titularului în baza actului de identitate, personal titularului, însoţitorului pensionarului de invaliditate gradul I, asistentului personal al persoanei cu handicap persoanei care însoţeşte persoana cu handicap, dacă aceasta din urmă nu are asistent personal, în situaţia în care titularul nu se poate prezenta pentru ridicarea biletului.
Biletul de tratament se poate elibera, în cazuri excepţionale, unei alte persoane, desemnate de către titular pe bază de procură autentificată, din care să rezulte că mandatarul este împuternicit să ridice biletul de tratament balnear.
Biletul de tratament se poate elibera şi soţului persoanei beneficiare, în baza actelor de identitate ale soţilor şi a certificatului de căsătorie.
                        
Un singur bilet, într-un an calendaristic

Biletele de tratament balnear se acordă individual. În cursul unui an calendaristic, unei persoane i se poate elibera un singur bilet de tratament balnear. În situaţia neridicării biletului de tratament balnear repartizat potrivit prezentelor criterii, pentru o serie,  solicitantul mai poate obţine un alt bilet de tratament balnear doar din categoria celor nevalorificate pentru seria respectivă sau, după caz, la cerere, pentru o altă serie.

Tratament balnear în mod gratuit

Pensionarii de invaliditate, în conformitate cu prevederile programului de recuperare, întocmit de către medicul expert al asigurărilor sociale. 
Persoane beneficiare de drepturi stabilite în baza prevederilor Decretului-lege nr.118/1990, privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatură instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, republicat, precum şi persoanele care au calitatea de luptător în rezistenţa anticomunistă, stabilită în temeiul dispoziţiilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.214/1999.
Persoane beneficiare de drepturi stabilite în baza prevederilor Ordonanţei Guvernului nr.105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945, din motive etnice, cu modificările şi completările ulterioare, aprobată prin Legea nr.189/2000.
Persoane ale căror drepturi sunt stabilite prin Legea nr. 44/1994 privind veteranii de război, precum şi unele drepturi ale invalizilor şi văduvelor de război, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. 
Persoane ale căror drepturi sunt stabilite prin Legea nr.49/1999 privind pensiile I.O.V.R., cu modificările şi completările ulterioare. 
Persoane adulte ale căror drepturi sunt stabilite prin Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, cu modificările şi completările ulterioare.
Persoanele care beneficiază de cure balneoclimaterice potrivit art. 22  din Legea nr. 346/2002  privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale republicată, cărora li s-a stabilit de către medicul expert al asigurărilor sociale din cadrul caselor teritoriale de pensii, program individual de recuperare. 
Asiguraţii care îşi desfăşoară activitatea în locurile de muncă prevăzute la art. 30, alin. (1), lit. b), din Legea nr. 263/2010 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv locurile de muncă în condiţii speciale din activităţile de cercetare, explorare, exploatare sau prelucrare a materiilor prime nucleare, zonele I şi II de expunere la radiaţii, potrivit HG 757/2008.

 

Politica