miercuri, octombrie 2, 2024

Ultima ora

Sport

Termo Craiova, înglodată în datorii. Executorul CEO îi mai face o gaură în buget

Consilierii locali se întrunesc, joi, în şedinţa lunară. Pe ordinea de zi se află, între altele, aprobarea situaţiei financiare a SC Termo Craiova SRL, pe 2014. Raportului privind aprobarea hotărârii i-au fost anexate situaţiile financiare ale societăţii la 31 decembrie 2014, dar şi raportul auditorului extern care a scos la iveală că executorul judecătoresc al CEO, Ilona Dumitrescu, a încasat nejustificat peste 2,5 milioane de lei în 2014. Concret aceasta şi-a luat onorariu raportat la întreaga sumă datorată de societatea craioveană Complexului Energetic, nu raportat la recuperările efective din datorie. Auditorul independent spune că, astfel s-a mărit nejustificat datoria Termo Craiova.

Atragem atenţia asupra faptului că societatea a fost supusă executării silite de către Complexul Energetic Oltenia prin birou executor judecătoresc Dumitrescu Ilona, pentru costuri datorate în sumă totală de 271.065.135 lei. Cheltuielile ocazionate de efectuarea executării silite dispuse în sarcina debitorului urmărit au fost în valoare de 2.693.560 lei, inclusiv TVA.

În cursul anului 2014 s-au efectuat plăţi către BEJ Dumitrescu Ilona în sumă de 9.927.052 lei care au fost distribuite astfel:

Policlinica Buna Vestire Craiova

– 7.355.887 lei către Complexul Energetic Oltenia

– 2.571.165 lei au fost reţinute drept onorariu şi cheltuieli de executare

Noi considerăm că sumele reţinute drept onorariu de executare trebuiau efectuate la nivelul debitului plătit şi nu la nivelul debitului constituit. Procedând astfel, s-au mărit nejustificat datoriile societăţii şi rezultatul financiar negativ al anului 2014”, se arată în raportul de audit.

Auditorul mai arată că sumele reţinute anticipat trebuie recuperate, întrucât, între timp, societatea craioveană a intrat în insolvenţă:

„Complexul Energetic Oltenia a solicitat instanţei deschiderea procedurii insolvenţei împotriva societăţii, cerere admisă de Tribunalul Dolj prin sentinţa nr. 363 din 18.03.2015. Având în vedere dispoziţiile art. 75 alin. 1 din Legea nr.85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi insolvenţa, privind încetarea tuturor formelor de executare silită de la data deschiderii procedurii şi prevederile Codului de Procedură civilă privind executarea silită, considerăm că este necesară o analiză a acestor sume reţinute drept onorariu, identificarea sumelor reţinute anticipat prestaţiei şi dispunerea de măsuri pentru recuperarea acestora.”

 

Situaţia a fost semnalată încă de la începutul anului, de consilierul local Dan Cherciu.

“Astăzi am participat la prima întâlnire privind analiza situaţiei financiar-economice la societatea Termo Craiova S.R.L. Un lucru şocant a fost să descopăr că în urma deciziei CEO de a executa silit societatea, tot CEO a selectat o doamnă executor care a reuşit performanţa să încaseze drept onorariu doar în anul 2014 suma incredibilă de peste 23 miliarde de lei (aprox. 2 miliarde/luna sau dacă doriţi, 45.000 euro/lună!!!), practic fără niciun efort şi fără niciun efect legat de o mai bună încasare pt. CEO!” , scria consilierul pe o reţea de socializare, în luna februarie.

 

50 de milioane de lei, pierderi în 2014

Analiza financiară a Termo Craiova pe 2014 arată că societatea a realizat anul trecut venituri totale în valoare de 80.906.233 lei, iar cheltuielile aferente anului 2014 au fost de 127.699.834 lei, înregistrând o pierdere de 46.793.601 lei.

Potrivit bilanţului de la 31 decembrie 2014, Termo Craiova avea active negative de 246.223.508 lei şi pierderi de 46.793.601 lei.

Raportul administratorului special, Dan Magla, arată că pierderile au survenit, între altele, în urma imposibilităţii de a cuantifica pierderile de energie din sistem, rata de defectare a mijloacelor de măsurare a energiei termice montate la sursă, ori la consumatori, citirea nesimultană a contoarelor de energie termică precum şi acceptarea citirii acestora decât de către locatari.

Termo Craiova avea, la 31.12.2014, datorii către furnizori de peste 307 milioane lei şi către bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale de circa 36 milioane lei.

Societatea craioveană are şi bani de recuperat – circa o sută milioane lei. Asociaţiile de proprietari înregistrau datorii către furnizorul de energie termică de aproape 61 milioane lei. Alte 820.000 lei trebuiau recuperate de la agenţii economici. Pe lista datornicilor se află şi instituţtii socio-culturale, cu debite de aproape 483.000 lei.

Totodată, conducerea Termo Craiova mai arată că are de recuperat de la Primărie o subvenţie de 2,6 milioane lei, reprezentând diferenţa de pret energie termică pentru populaţie. 1,4 milioane de lei este suma totală a TVA pe care societatea spune că o are de recuperat.

De asemenea, Termo Craiova spune că au fost emise facturi de către Compania de Apă Oltenia, în valoare de aproape 15 milioane de lei, din care facturi de peste 13 milioane de lei nu au fost acceptate la plată.

Auditorul spune că nu s-a putut asigura de acurateţea acestor solduri.

„Societatea raportează creanţe comerciale de 124.732.682 lei, provenind din servicii livrare energie termică, apă caldă şi penalităţi contractuale pentru întârzierea la plată a serviciilor livrate, pentru care nu am primit confirmări directe de la sold. Întrucât numărul mare de tranzacţii derulate cu aceşti clienţi nu ne-a permis să obţinem o asigurare suplimentară prin aplicarea de proceduri alternative de verificare, noi nu am fost în măsură să ne asigurăm de acurateţea şi exhaustivitatea acestor solduri precum şi a activulului înregistrat de societate la 31.12.2014.

În totalul creanţelor sunt incluse creanţe cu scandeţa depăşită de peste un an de zile, în valoare de 33.729.567 lei, din care, numai pentru valoarea de 9.060.885 lei au fost înregistrate ajustări de valoare. În legătură cu o parte din aceste creanţe societatea înregistrează dosare pe rolul instanţelor de judecată”, se arată în raportul de audit.

Furnizorul de energie termică a angajat 10 casiere, care să facă muncă de teren pentru a recupera banii de la asociaţiile de proprietari datoare. Datornicii au fost acţionati şi în instanţă, ajungându-se chiar şi la executări silite.

 

Angajaţii, daţi în judecată

Pe de altă parte, Termo Craiova duce şi un război în instanţă cu angajaţii. Aşa a gândit conducerea societăţii să recupereze un prejudiciu constatat de Curtea de Conturi în 2012 – să ia banii de la salariaţi.

În urma unor verificări, Curtea de Conturi a constatat ca RA Termoficare Craiova, actuala SC Termo Craiova SRL, a depăşit nivelul cheltuielilor de personal în anul 2012 cu suma de 1.808 mii lei, în condiţiile în care regia a înregistrat pierderi în anul 2011, iar potrivit prevederilor legale, cheltuielile cu salariile în anul 2012 nu puteau depăşi nivelul cheltuielilor înregistrate în anul precedent.

„În anul 2011, RA Termoficare Craiova a înregistrat o pierdere netă în  valoare de 7.989 mii lei. În conformitate cu prevederile art.45 alin.(1) lit. a) din Legea bugetului de stat pe anul 2012, nr.293/2011, cheltuielile cu salariile anului 2012 nu puteau depăşi nivelul aceloraşi cheltuieli înregistrate în anul precedent. Din verificările efectuate s-a constatat că, în anul 2012, nivelul cheltuielilor de personal înregistrate de RA Termoficare Craiova (SC Termo SRL) a depăşit nivelul anului precedent cu suma de 1.808 mii lei (25.815 mii lei, în anul 2012- 24.007 mii lei, în anul 2011), deoarece, prin contractul colectiv de muncă încheiat între entitate şi angajaţi, au fost majoraţi coeficienţii minimi de ierarhizare pentru mai multe categorii de salariaţi faţă de nivelul anului 2011, iar numărul de personal al regiei a crescut de la 753 persoane, cât existau la finele anului 2011, la 765 persoane la finele anului 2012”, se arată în raportul Curţii de Conturi.

În acelaşi document este semnalată şi plata unei remuneraţii lunare pentru funcţia de director general, în cuantum ce a depăşit nivelul stabilit pentru indemnizaţia funcţiei de viceprimar: „Din verificările efectuate s-a constatat că, în perioada 2010-2011, directorul general al RA Termoficare Craiova a beneficiat, în mod necuvenit, de o indemnizaţie lunară în sumă netă de 18 mii lei, pentru care au fost calculate şi virate contribuţii individuale de asigurări şi contribuţii datorate de angajator către bugete în sumă de 15 mii lei, cu încălcarea prevederilor Ordonanţei de Urgenţă nr.79/2008, privind măsuri economico-financiare la nivelul unor operatori economici, cu modificările şi completările ulterioare, prin care remuneraţia lunară acordată prin contractul de mandat directorului general al RA Termoficare Craiova a fost stabilită la nivelul indemnizaţiei lunare acordată prin lege pentru funcţia de viceprimar.”

Revenind la angajaţii actionaţi în judecată, unii dintre aceştia spun că le va fi greu să returneze banii ceruţi, pentru că nici aşa salariile nu le ajung de la o lună la alta. Unii au credite la bănci, alţii au copii în întreţinere.

Conducerea societăţii recunoaşte că ar fi fost mai corect să se îndrepte împotriva fostei conduceri pentru recuperarea prejudiciului, pentru că fosta conducere a fost cea care a alocat banii nelegal, însă juriştii de la Termo au considerat că aceasta este singura cale prin care ar putea primi banii înapoi.

Angajaţii acţionaţi în instanţă speră ca magistraţii să nu îi oblige să restituie din veniturile proprii banii, pe care ei spun că nu i-au “furat”.

De menţionat este că reprezentanţii Termo au depus acţiunea împotriva propriilor angajaţi după ce Complexul Energetic Oltenia a cerut, în instanţă, insolvenţa societăţii.

 

sursa foto: oradestiri.ro

Politica