A treia ediție a „Zilelor Mihai Viteazul”, celebrată în Bănie

Redactia
7 Min Read

Devenit deja o tradiție, evenimentul “Zilele Mihai Viteazul” a fost deschis printr-un ceremonial militar de depunere de coroane de flori la monumentul domnitorului Mihai Viteazul, din Craiova. La eveniment au fost prezente și oficialitățile craiovene care l-au omagiat pe “simbolul ideii de unitate al românilor de pretudinteni”, așa cum a afirmat Lia Olguța Vasilescu, primarul Băniei. În discursul său primarul a amintit de unirea din 1600 și a subliniat faptul că prin astfel de evenimene, tânăra generație retrăiește istoria pe viu, nu doar din cărți.

“Dragi craioveni, este al treilea an consecutiv în care îl omagiem pe Mihai Viteazul, simbolul nu doar al Craiovei sau al întregii Oltenii, ci al idee de unitate al românilor de pretutindeni. Să nu uităm niciodată că de aici a pornit, în 1600, Marea Unire, că și a doua unire a pornit tot de la Craiova. Cu doi ani înainte de această unire, Theodor Aman a imortalizat pe pânză Hora Unirii de la Craiova. Pentru a arăta prețuirea noastră înaintașilor nu doar că organizăm astfel de manifestări din care sperăm ca tânăra generație să retrăiască istoria și pe viu, nu doar din cărți. Consiliul Județean, în anii trecuți a reabilitat Casa Băniei în care a locuit o bună perioadă de timp Mihai Viteazul. Municipalitatea, chiar în aceste zile, inaugurează Centrul Vechi al Craiovei, Centrul Istoric, pe unde, oinioară, s-a plimbat și Mihai Viteazul și sperăm din toată inima ca toți craiovenii să fie alături de noi la manifestările care vor umra în zilele următoare pentru că ele pornesc de la tradiție și de la istorie”, a declarat Lia Olguța Vasilescu, primarul Municipiului Craiova.

Prefectul județului Dolj, Nicolae Sorin Răducan, a vorbit despre personalitatea marcantă pe care a avut-o Mihai Viteazul și l-a caracterizat pe acesta ca fiind “cel dintâi unificator al celor trei principate românești”.

“Doamnă primar, domnule președinte al Consiliului Județean, onorată asistență, îmi face o deosebită plăcere să mă aflu alături de dumneavoastră la cea de-a treia ediție a “Zilelor Mihai Viteazul”, eveniment inedit care s-a născut aici, în inima Olteniei, la inițiativa doamnei primar, Lia Olguța Vasilescu. “Zilele Mihai Viteazul“ reprezintă un bun prilej de cinstire a personalității marcante și a faptelor de vitejie a celui ce a fost stolnic domnesc și ban al Craiovei. Conducător al celor trei țări care formează România de astăzi, Țara Românească, Transilvania și Moldova, Mihai Viteazul a fost cel dintâi unificator al celor trei principate românești și a devenit, astfel, pentru generații care l-au urmat, un simbol al luptei pentru independeță și unitate. Așadar, trebuie să fim mândri că idea Marii Uniri a plecat de aici, din Cetatea Băniei. În timpul domniei lui Mihai Viteazul, orașul nostrum a cunoscut o puternică înflorire, izvoare contemporane prezentând Craiova ca un important centru politic și military și putem afirma cu tărie că aceste caracteristici nu au fost pierdute în istorie și ne reprezintă și astăzi, în întreaga țară, dar și în Europa și în lumea întreagă. Trebuie să ne dăm seama de valoarea noastră istorică și spirituală, iar aceste zile dedicate celui ce a fost Ban al Craiovei, pe care oltenii îl iubeau pentru vrednicia și dreptatea lui și despre care bătrânii spuneau oftând, “așa domn să aibă țara”, reprezintă un bun prilej pentru craioveni de a se bucura de cultură istorie și cunoaștere. În final, doresc să o felicit pe doamna primar, Lia Olguța Vasilescu petru inițiativa de a organiza acest eveniment reprezentativ pentru Craiova și să transmit tuturor craiovenilor urări de sănătate și împliniri, atât în plan profesional, cât și personal”, a declarat Nicolae Sorin Răducan, prefectul județului Dolj.

Ion Prioteasa, președintele Consiliului Județean Dolj, a declarat că este bucuros să participe la ceremonia prin care Craiova cinstește memoria marelui său Ban și care marchează, totodată, debutul unei ample manifestări, purtând amprenta personalității covârșitoare a lui Mihai Viteazul, domn al Țării Românești și al Ardealului și al Țării Moldovei.

“Evocăm astăzi una dintre figurile cele mai importante, nu doar pentru trecutul Cetății Băniei, ci al întregii țări, fiind emblematică pentru ideea de unitate și identitate națională. De numele lui Mihai Bravu se leagă un deziderat de secole al românilor, Unirea, ideal care sub sceptrul său și-a găsit prima afirmare. Opera politică săvârșită de Banul Craiovei este uriașă prin proporții și prin inscusința realizării, istoria consemnând că în numai opt ani de domnie el a concentral evenimentele a trei generații. Aspirațiile identitare ale înaintașilor noștri împlinite odată cu actul Marii Uniri de la 1918 au sttuat ROmânia ca o națiune demnă, a cărei valoare este astăzi recunoscută între marile puteri ale lumii, fiind parte integrantă a spațiului comunitar. Momentul de glorie de la 1600 reprezintă piatra de hotar de la care am pornit pe acest drum al evoluției noastre europene. Cu această ocazie, salut angajamentul municipalității craiovene și al doamnei primar Lia Olguța Vasilescu de a transforma o inițiativă deosebită într-o tradiție de referință cu o rezonanță națională. „Zilele Mihai Viteazul”, aflate la a treia ediție reprezintă un argument semnificativ pentru Municipiul Craiova în cursa pentru titlul de Capitală Culturală Europeană. Cu acest prilej le adresez sincere delicitări organizatorilor acestui eveniment. Le urez succes tuturor celor implicați în desfășurarea lui și îndrept cele mai bune gânduri ale mele către toți craiovenii și doljenii, dorindu-le să se bucure pe deplin de această manifestare”, a declarat Ion Prioteasa, președintele Consiliului Județean Dolj

 

Evenimentul s-a încheiat cu depunerea de coroane de flori la monumentul lui Mihai Viteazul și cu defilarea militarilor prezenți la eveniment. Festivalul continuă.

Distribuie acest articol