Circa 30 de licee din Craiova şi judeţul Dolj au participat astăzi la Târgul Ofertelor Educaţionale organizat de Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj şi Centrul Judeţean de Resursă şi Asistenţă Educaţională (CJRAE) Dolj. Reprezentanţii celor 30 de instituţii de învăţământ preuniversitar şi-au prezentat oferta educaţională pe care o au pentru anul şcolar 2015-2016.
„Pentru anul şcolar 2015-2016, avem opt clase, dintre care două de vocaţional-învăţător, educator, două de teoretică-filologie, două de ştiinţele naturii şi două de matematică-informatică. Din ce în ce în ce mai mulţi elevi sunt interesaţi. Avem nişte valuri benefice pentru Liceul Pedagogic, conceptul acesta de a face serios şi temeinic anumite lucruri în colegiul nostru. Din ce în ce mai mulţi elevi sunt atraşi de oferta noastră educaţională mai ales după rezultatele acestea remarcabile, peste 97% anul trecut promovarea la bacalaureat, peste 200 premii judeţene, naţionale şi internaţionale, lucrul acesta a făcut şi respectul comunităţii. Oferim şi cazare, avem posibilitatea să cazăm 150 de copii, dar la cazare mergem numai pentru locurile oferite fetelor. La noi sunt foarte multe fete, cumva am preluat această tradiţie. Băieţii se pot caza vizavi de noi la Colegiul Energetic”, a declarat prof. Ionuţ Pătularu, director C.N. Pedagogic Ştefan Velovan.
Sute de elevi s-au aflat, azi, în jurul prânzului, la Centrul Multifuncţional din Bănie pentru a vedea pentru ce liceu pot opta atunci când termină gimnaziul.
“Eu sunt elev la C.N. Carol I dar o să mă îndrept către Liceul de Arte “Marin Sorescu” fiindcă vreau să devin un artist, îmi place să pictez şi cred că în incinta Liceului de Arte o să am posibilitatea să mă perfecţionez”, a spus Eugen, elev în clasa a VIII-a.
A fost un bun prilej pentru reprezentanţii liceelor să vină şi cu oferta educaţională din învăţământul profesional.
“Planul de şcolarizare pentru anul şcolar următor 2015-2016 este aproape la fel ca cel de anul trecut cu mici modificări. Avem la clasa a noua, tehnician în turism şi alimentaţie-28 locuri, tehnician activităţi economice, 56 locuri, tehnician activităţi în comerţ, 28 locuri. Este vorba de liceu-zi. Avem şi ofertă pentru şcoala profesională de trei ani, două calificări:lucrător în comerţ şi recepţioner-distribuitor câte 28 locuri fiecare şi la mecanică, calificarea sudor tot 28 locuri. Avem şi construcţii instalaţii şi lucrări publice, calificarea instalator tehnico-sanitară şi de gaze. Îi aşteptăm pe toţi elevii din judeţul nostru să se înscrie, au condiţii bune atât în ceea ce priveşte oferta şcolară, un corp profesoral de excepţie, baza materială care le asigură pregătirea profesională atât pentru practică cât şi pentru teorie, dar şi cazarea în cămin, mâncare la cantina liceului”, Matilda Vlad-directorul Liceului Matei Basarab Craiova.
Elevii au avut în cadrul târgului şi câteva demonstraţii practice. Reprezentaţii liceelor cu învăţământ profesional au punctat faptul că elevii pot învăţa lucruri practice ce le sunt utile ulterior în profesia pe care o vor îmbrăţişa.
“Ne-am gândit să venim cu nişte elevi să arate ceea ce fac ei la şcoală, mai precis cu elevi de la clasa de design vestimentar, de estetică şi igiena corpului omenesc să vă arate câteva dintre lucrările lor. Avem filieră tehnologică, profil tehnic-industrie textilă şi pielărie, o clasă, iar pe servicii-estetică şi igiena corpului omenesc, o clasă, dar avem şi resurse naturale şi protecţia mediului, o clasă unde elevii vor putea studia alături de chimie şi această nouă ştiinţă, ecologie, care este foarte utilă. La acest liceu pleacă de la noi cu atestate, practic cu o meserie. De asemenea avem şi clase de seral şi postliceală unde se poate cotinua şi profilul de estetică şi de design vestimentar, oferim şi postliceal, evident cursuri gratuite. Pe clasa a noua sunt trei clase pe profilul de design, estetică, ecologie”, a declarat Florina Ungureanu-profesor de limba engleză la Colegiul Tehnic „Costin D. Neniţescu” din Craiova.
“Am venit cu formele de şcolarizare pentru care noi pregătim forţă de muncă, încă de anul trecut am înfiinţat şcoala profesională cu două calificări-bijutier şi frizer coafor manichiurist pedichiurist şi anul acesta am introdus mecanic-auto şi croitor îmbrăcăminte după comandă.Avem trei noi specializări pentru şcoala profesională.Am reuşit să găsim foarte mulţi parteneri,agenţi economici unde elevii vor merge să vadă ce se întâmplă în producţie, cum trebuie să îşi desfăşoare activitatea şi care chiar doresc să îi angajeze.Avem şi pe domeniul esteticii cu foarte multe saloane de înfrumuseţare unde elevii îşi desfăşoară stagiile de pregătire practică”, a declarat Lavinia Diaconu, director adjunct Liceul Tehnologic Ucecom Spiru Haret din Craiova.